IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за тавана на дълга на САЩ мина и през Сената

Така Америка успя да избегне риска да стигне до първия по рода си дефолт

07:03 | 02.06.23 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският Сенат прие в четвъртък двупартийно законодателство, подкрепено от президента Джо Байдън, което вдига тавана на дълга на правителството от 31,4 трлн. долара, предаде Ройтерс. По този начин се избягва ситуация, при която САЩ биха стигнали до първия по рода си дефолт.

Сенатът, който е горната камара на американския Конгрес, гласува с 63-36 гласа за одобряване на законопроекта, приет в сряда от Камарата на представителите. Законодателите бързаха да стигнат до решение преди изтичане на крайния срок след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Американското министерство на финансите предупреди, че няма да може да плати всичките си задължения на 5 юни, ако Конгресът не предприеме действия дотогава.

„Избягваме дефолт тази вечер“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър в четвъртък.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. „Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ“, каза президентът демократ в изявление, добавяйки, че ще го подпише като закон възможно най-скоро. Днес той трябва да направи допълнително изявление.

Преди окончателното гласуване сенаторите отхвърлиха над десетина поправки по време на късно заседание, бързайки преди изтичането на крайния срок в понеделник.

С това законодателство лимитът на федералните заеми няма да се прилага до 1 януари 2025 г. За разлика от повечето други развити страни, Съединените щати ограничават размера на дълга, който правителството може да заеме, независимо от разходите, разпределени от законодателната власт.

Шумър и неговият републикански колега лидер на малцинството Мич Макконъл изпълниха обещанието си да направят всичко по силите си, за да ускорят законопроекта, договорен от Байдън и републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

„Америка може да въздъхне с облекчение“, каза Шумър пред Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 10 месеца
Само пропуснахте, че гласуването е за 4 трилиона долара до 2025та, тоест да напечатат една Германия за 2 години (даже по-малко), като добавим още 10 трилиона от 2019та до днес, изобщо бе се чудете и не сочете с пръст къде е причината за инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
Американският Сенат, Джо Байдън, Сенатът, Американското министерство на финансите, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, дотук добре, АМА къде е другата страна по т.н. сделка?.. Цяля хАмерика се бори за нея, а - с кого не се знае :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 10 месеца
Съвсем скоро няма да остане никой, който да купува този дълг. Въпросът е "Кога?", не "Дали?"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Иван Митев
преди 10 месеца
Финансовите проблеми на САЩ са успешно разрешими. Сега държавната власт на САЩ прилага създаващ щети държавен метод за публични финанси. Нямането на предпазващ от щети държавен метод за публични финанси е истински най-опасен вредител на американската икономика. При създадените условия Федералният резерв е жертва на държавната грешка на САЩ. Възможно е прекратяване на сегашния лош държавен метод за публични финанси. Правителството на САЩ ще е с възможност да изплати своите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
32 countries have an inverted yield curve.An inverted yield curve is an interest rate environment in which long-term bonds have a lower yield than short-term ones.An inverted yield curve is often considered a predictor of economic recession. http://***.worldgovernmentbonds.com/inverted-yield-curves/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Actually, deficits do matter, says Fed chairman Jerome Powell
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още