IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за дълга на САЩ мина успешно през Камарата на представителите

Предстои гласуване в Сената, което може да се случи още в четвъртък

09:27 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Камарата на представителите в САЩ прие законодателството за ограничаване на дълга, изготвено от президента Джо Байдън и председателя Кевин Маккарти, което ще наложи ограничения на държавния дълг до края на изборите през 2024 г. и ще предотврати дестабилизиращия дефолт на САЩ, съобщава Bloomberg.

Депутати и от двете партии одобриха проектозакона с 314 гласа „за“ срещу 117 „против“ в сряда вечерта, изпращайки мярката за одобрение към Сената, докато крайният срок за дефолта наближава. Вотът заздрави репутацията на Байдън, че е прагматик и работи отвъд партийните линии, докато се стреми към втори мандат, и позволи на Маккарти да претендира за успех в първия си голям успех като председател.

Споразумението получи подкрепата на две трети от републиканците в Камарата – важен сигнал за доверието в Маккарти, като тясното мнозинство на Републиканската партия го оставя уязвим към предизвикателства от недоволни членове. Проектозаконът обаче в крайна сметка получи повече гласове от малцинството на демократите, отколкото от републиканците – факт, който критиците ще използват, за да твърдят, че председателят е сключил лоша сделка.

Резултатът бележи рядък момент в двупартийно съгласие в силно разделения Вашингтон.

Байдън, който гледа вота по телевизията, нарече резултата в Камарата „добра новина за американския народ и американската икономика“.

Инвеститорите вече до голяма степен бяха оставили опасността от дефолт в миналото и изместиха вниманието си към други несигурности, които е по-вероятно да повлияят на растежа, например друго възможно увеличение на лихвите от Федералния резерв и сигналите за отслабваща икономика на Китай.

Законът по дълга ще премахне заплахата от нова криза с възможен дефолт през остатъка от мандата на Байдън, премахвайки тавана до 1 януари 2025 г. В замяна на това демократите се съгласиха да ограничават федералните разходи до 2025 г., което вероятно ще наложи известно свиване на държавните услуги предвид текущия темп на инфлацията от 5%.

Сделката сега се насочва към Сената, където одобрението реално е сигурно и единственият въпрос е кога ще се случи. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза по-рано в сряда, че мярката може да се гласува още в четвъртък, дни преди вероятната дата на дефолт от 5 юни.

По време на дебата в Камарата и двете партии отбелязаха победна обиколка. Маккарти нарече законодателството „стъпка към по-малко правителство“. Лидерът на демократите Хаким Джефрис пък заяви, че партията му е успяла да „спре крайните републиканци поддръжници на „Да направим Америка велика отново“ от това да сринат икономиката“.

Ограниченията върху разходите в сделката може да има голямо влияние върху някои хора, най-вече току-що завършили колежа младежи, които ще трябва да възобновят плащанията по студентските си заеми, както и за някои американци с по-ниски доходи, ударени от ограничаване на помощите или на предоставяните услуги. Икономистите на Morgan Stanley обаче оценяват, че целият пакет ще има „незначително въздействие“ върху икономиката на САЩ като цяло, като вероятно ще намали растежа следващата година с няколко десети от процентния пункт.

Трудните решения за това как да се коригират държавните услуги като цяло са оставени на преговори в Конгреса в отделни разходни пакети преди 1 октомври, когато е началото на следващата федерална фискална година. Бюджетната служба на конгреса прогнозира, че ограничаването на разходите ще изисква икономии за 64 млрд. долара следващата година, макар че представители на Белия дом твърдят, че имат странична сделка за противодействие на повечето от тези съкращения, която на практика се равнява на цялостно замразяване на разходите.

Въпреки това сделката бележи повратна точка към ограничаване на държавните разходи след години на рекордно големи спасителни програми, свързани с Covid, и две знакови инициативи на Байдън, които отприщват големи държавни инвестиции в инфраструктурата и борбата с климатичните промени.

И все пак твърдолинейните консерватори осъдиха компромиса за това, че не отговаря на исканията на републиканците за по-дълбоки съкращения на разходите и по-строги изисквания за работа за получателите на хранителна помощ и други помощи за борба с бедността.

Гневът сред ултраконсерваторите заради отстъпките представлява сериозен риск за Маккарти, тъй като той може да бъде отстранен от позицията си дори от малка група републиканци поради тясното мнозинство на партията му. Републиканският представител Дан Бишъп каза във вторник, че ще призове да се гласува за отстраняване на председателя.

Прогресивните демократи също са разгневени от съкращенията на разходите в сделката, разпоредбите, ускоряващи издаването на разрешения за енергийни проекти и разширените работни изисквания за федералните купони за храна. Разпалването на слабия ентусиазъм към Байдън, който основните прогресивни избиратели на демократите показват в последните социологически проучвания, ще бъде от решаващо значение за преизбирането на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още