IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото предизвикателство пред Маккарти: Да прокара сделката за дълга в Конгреса

Консервативните републиканци и прогресивните демократи трудно ще бъдат убедени да приемат споразумението

16:11 | 28.05.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

След тежките преговори за постигане на колебливо споразумение с Белия дом за тавана на американския дълг следващото предизвикателство за председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти е да го прокара в Конгреса, където то може да бъде оспорено както от твърдолинейни републиканци, така и от прогресивни демократи, пише Ройтерс.

Докато преговарящите от името на демократите и републиканците изглаждат последните подробности по споразумението за премахване на тавана на дълга на федералното правителство от 31,4 трлн. долара в идните дни, Маккарти може да бъде принуден да прави някои задкулисни договорки.

Неуспех на Конгреса да реши за самоналожения си таван на дълга преди 5 юни може да предизвика дефолт, който ще разтърси финансовите пазари и ще тласне САЩ към дълбока рецесия.

Републиканците контролират Камарата с 222 срещу 213 депутати, а демократите контролират Сената с 51 на 49. Тези маржове означават, че умерените представители от двете страни ще трябва да подкрепят законопроекта, тъй като всеки компромис ще означава почти окончателна загуба на подкрепата от крайнолевите и крайнодесните крила във всяка партия.

За да стане председател на Камарата на представителите, Маккарти се съгласи да позволи на всеки конгресмен да поиска гласуване за отстраняването му, който може да доведе до свалянето му, ако се стреми да работи с демократите.

Часове преди обявяването на сделката някои твърдолинейни републиканци изразиха недоволство от сътрудничеството на Маккарти с Белия дом.

„Ако преговарящите на председателя се съгласяват на практика с ясно повишаване на тавана на дълга…, толкова голямо, че дори защитава Байдън от темата на президентските избори…, това е обявяване на война“, написа в Twitter конгресмен Дан Бишъп, член на радикалното крило в Републиканската партия Freedom Caucus.

Сделката прави точно това, съобщават запознати източници – тя отменя тавана на дълга до януари 2025 г., след президентските избори през ноември 2024 г., в замяна на тавани върху разходите и съкращения в правителствени програми.

Бишъп и други твърдолинейни републиканци бяха силно критични към подробностите от сделката, които показват, че Байдън е парирал успешно редица искания за съкращаване на разходите в събота. Затова Маккарти може да има затруднения да си набави нужните гласове.

„Тече пълна капитулация. От страната, която държи картите“, отбеляза Бишъп.

Прогресивните демократи в двете камари заявиха, че няма да подкрепят сделка, която прибавя допълнителни изисквания за работа. Тази сделка включва такива изисквания, съобщават запознати източници. Тя предвижда изисквания за работа за получаване на продоволствена помощ за хора на възраст между 50 и 54 години.

Сделката ще увеличи разходите за армията и грижите за ветераните и ще наложи таван върху разходите по много местни програми от неосновна необходимост, съобщиха запознати с преговорите източници. Но републиканци и демократи ще трябва да се борят за всяка програма в идните месеци, тъй като сделката не ги конкретизира.

Републиканците отхвърлят предложените от Байдън повишения на данъците и нито една от двете страни не е проявила готовност да се занимае с бързо растящите програми за здравеопазване и пенсии, които ще тласнат дълга рязко нагоре през следващите години.

Редица кредитни агенции заявиха, че ще направят преглед за възможно понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, което ще повиши лихвите по заемите и ще подкопае позицията на страната като гръбнака на глобалната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още