IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Близо сме до сделка за дълга

От финансовото министерство на САЩ промениха датата на очаквания дефолт на 5 юни

09:44 | 27.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че той и републиканците в Конгреса са близо до постигането на споразумение за повишаването на тавана на държавния дълг, за да се избегне изпадането на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си. Американският лидер очаква до полунощ местно време да има яснота по въпроса, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

„Що се отнася до повишаването на дълговия таван, всичко изглежда добре. Доста оптимистично съм настроен“, каза той, цитиран от пресслужбата си. „Надявам се до полунощ да разберем ще можем ли да постигнем договореност“, добави той.

По думите на Байдън споразумението е „много близо“.

Министърът на финансите Джанет Йелън коригира датата, на която САЩ ще изпаднат в дефолт, ако таванът не бъде повишен. Според новото очакване на ведомството ѝ това ще бъде 5 юни, а не 1 юни, както беше обявено преди това.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува остро САЩ за бавенето в постигането на споразумение по въпроса за дълговия таван буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка.

Стабилността на световната финансова система е застрашена, предупреди шефът на МВФ. Тя изрази недоволство от воденето на политическите преговори в САЩ в „12-ия час“.

„Всички сме чели приказката за Пепеляшка и как тя трябвало да си тръгва от бала точно в полунощ. И ние се намираме в този момент“, каза Георгиева пред репортери във Вашингтон. „Така че, извинете, но може ли да решим този въпрос, преди каляската ни да се е превърнала в тиква? Не е само загубата на пантофката това, от което сме заплашени“, допълни тя.

Демократи и републиканци вече седмици наред водят тежки кръгове преговори, на които спорят за повишаването на дълговия таван. Това стана, след като през януари САЩ превишиха законово установения праг на дълга от 31,4 трилиона долара. Причината за спора е, че контролиращите Камарата на представителите републиканци поначало са съгласни да бъде повишен дълговият таван, но поставят като условие това да стане в замяна на значително намаляване на бюджетните разходи - нещо, на което правителството на Байдън и демократите гледат с неохота.

Изпадане на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си може да има катастрофални последици за световната икономика, предупреждават повечето експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 5
Бит кой H
преди 10 месеца
Кристалина, с тази метафора, дали не казва на янките, че каляската(ам. икономика) всъщност е тиква, а принцесата(ам. долар)- слугиня?! Колко пъти още ще имат възможност да "връщат часовника" с няколко минути, преди да свърши приказката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 20
OHЯ
преди 10 месеца
Даже и не прочетох статията ( щото не ме вълнува ) , а погледнах само коментарите . И кво да видя ДанчоШемета :):):) , и него не съм го чел , щот па той най не ме вълнува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
Алгоритмите за high frequency trading ще минат през дупката на озоновия слои ако Бил gate не я е запълнил с https://***.investor.bg/a/347-idei/99830-solomon-pasi-iska-da-regulira-kosmosa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
danchomentata
преди 10 месеца
Управление ими осуществлялось с использованием вмонтированных модулей спутникового интернета Starlink, полученных Киевом от США https://istina.msu.ru/publications/article/243980501/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
danchomentata
преди 10 месеца
Необходимость подавления волны спутника за приемник и его место в графе обработки https://ria.ru/20230527/korabl-1874488620.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Иван Митев
преди 10 месеца
Финансовите проблеми на САЩ са успешно разрешими.Сега държавната власт на САЩ не прилага необходима финансова защита срещу щети. Нямането на необходима финансова защита срещу щети е истински най-опасен вредител на американската икономика. При създадените условия Федералният резерв е жертва на грешката на Министерството на финансите на САЩ. Възможно е прекратяване на лошия метод за работа на Министерството на финансите. Правителството на САЩ ще е с възможност да изплати своите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още