IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Търговският дефицит на ЕС си е негов проблем

Ограниченията на износа на високотехнологични продукти ограничава способността на Брюксел да се възползва от потенциала на търговията, посочват от Пекин

22:29 | 08.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пекин отхвърли скорошни коментари от Европейския съюз (ЕС), който разкритикува китайските икономически практики. Според Китай двустранният търговски дефицит на блока се дължи на собствения му контрол на износа.

„Ограниченията на ЕС на износа на високотехнологични продукти за Китай през последните години пряко ограничава способността на ЕС да се възползва от потенциала на износа към Китай и води до небалансирана търговия“, заявиха от китайското министерство на външните работи в позиция. Излишъкът „е естествен резултат от комбинираното влияние на различни индустриални структури, индустриална специализация, начини на търговия и външни фактори“, посочва се още в позицията.

В интервю за Financial Times от тази седмица еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис заяви, че дефицитът с Китай е достигнал „зашеметяващо“ ниво и ще настоява Пекин да намали бариерите за европейски стоки, когато пътува до страната през септември. „Равнището на отвореност от китайската страна не е същото като нивото на отвореност от страна на ЕС“, коментира Домбровскис.

Търговският дефицит на ЕС и Китай. Графика: Bloomberg Търговският дефицит на ЕС и Китай. Графика: Bloomberg

ЕС планираше подписването на инвестиционно споразумение с Китай, което цели да изравни условията за европейските фирми във втората по големина икономика в света. Сделката беше замразена през 2021 г., след като двете страни наложиха двустранни санкции една на друга заради обвинения в злоупотреби с човешки права в региона на Синдзян.

Оттогава европейските фирми в Китай стават все по-песимистично настроени, като рекордните 64% посочват в юнско допитване, че е станало по-трудно да се прави бизнес в страната.

Търговският излишък на Китай с Европа нарасна по време на пандемията, тъй като на Стария континент се купуваха повече стоки като хигиенни продукти и електроника. От 2020 г. до 2022 г. излишъкът набъбна до над два пъти, като достигна 277 млрд. долара миналата година. Оттогава се е свил на фона на охладеното до известна степен търсене в Европа. Според публикувани във вторник официални китайски данни излишъкът е намалял до 10 млрд. долара миналия месец.

Позицията на Домбровскис напомня изказване на френския финансов министър Брюно льо Мер, който наскоро заяви в Пекин, че страната му се надява да получи „по-добър достъп и по-балансиран достъп до китайския пазар“. Бившият американски президент Доналд Тръмп също беше силно критичен по отношение на дефицита с Китай.

В китайската позиция не се уточнява кои ограничения конкретно се обвиняват за намаляването на европейския износ, но по време на т. нар. търговска война със САЩ властите в Пекин заявиха, че биха внасяли повече от страната, ако Вашингтон намали ограниченията на износа на високотехнологични стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
До: Ever ... и какво ще стане ?! сподели , моля ... неква голема мъка ли са ти китайските шитове ?! в ЕС няма нещо , което да не се произвежда ... ще се отучите от консуматорското поведение на вещи за еднократна употреба и ще купувате качествени европейски стоки и по рядко ... Поднебесната е голема държава , ще се оправят и без ЕС като пазар ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
Ever
преди 8 месеца
До: zelka007И какво ли ще стане с инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 8 месеца
сложете стопиращи мита от 20-30-40% ... да се оправят чайниците ве ... кви са тези 5-10% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още