IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Country Garden - строителят, чийто евентуален фалит е по-опасен за Китай и от този на Evergrande

Дружеството не е платило на инвеститорите лихви по доларови облигации в понеделник

17:09 | 09.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългова криза, която съперничи на фалита на China Evergrande Group, може би назрява във втората по големина икономика в света.

Country Garden Holdings Co., ръководена от една от най-богатите жени в Китай – Ян Хуиян, не е платила на инвеститори дължими лихви по доларови облигации в понеделник, съобщава Bloomberg.

Това поставя компанията с пасиви за 1,4 трлн. юана (199 млрд. долара) към края на миналата година на пътя на фалита, ако не извърши плащанията в рамките на 30-дневен гратисен период.

Компанията е най-големият предприемач в частния сектор в страната, що се отнася до продажбите. Country Garden Holdings Co. е строител на повече от 3000 жилищни проекта в по-малките градове, известно име е и в края на миналата година за дружеството са работили над 70 хил. души.

Country Garden Holdings издържа на финансовата криза в индустрията, която доведе до рекордни неизпълнения, откакто Evergrande за първи път пропусна плащания по облигации през 2021 г. Спадащите цени на жилищата обаче и растящите разходи за рефинансиране на заемите застрашават статута ѝ.

Доларовите облигации на Country Garden се сринаха още повече до проблемно ниво.

„Всяко неизпълнение на задължения би повлияло повече върху жилищния пазар в Китай, отколкото сривът на Evergrande, тъй като Country Garden има четири пъти повече проекти“, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Кристи Хун в доклад от сряда.

„Дългова криза в Country Garden ще има дълбоко въздействие върху настроенията на жилищния пазар в Китай и може значително да отслаби доверието на купувачите в платежоспособните частни предприемачи“, допълва се в анализа.

Продажбите на жилища в Китай отново спадат и попарват надеждите, че политическите стъпки за подкрепа на индустрията ще стимулират трайно възстановяване. Кредиторите искат непосилно високи доходи, за да отпускат повече пари на потенциалните купувачи на имоти. Така дори Country Garden стигна до момента, в който призна, че ситуацията с рефинансирането е ограничила паричните потоци.

Компанията, която има проекти в почти всяка провинция в Китай, е последната, разтърсена от кризата в индустрията за недвижими имоти в страната. Според годишния ѝ отчет около 60% от проектите ѝ се намират в така наречените градове от трето и четвърто ниво, които обикновено имат по-малко население и търсенето на жилища е по-слабо.

Облигационери на дружеството казват, че не са получили купонни плащания, а компанията не е отговорила на запитвания дали ще осъществи плащанията.

Друга доларова облигация на компанията с предстоящ падеж поевтиня до 11 цента – знак, че инвеститорите гледат песимистично на ситуацията.

Акциите на Country Garden поевтиняха с почти 9% в Хонконг в сряда, като достигнаха най-ниското си ниво от ноември 2022 г. Три брокерски компании понижиха рейтинга на акциите.

Ситуацията подхранва по-широко безпокойство на китайския пазар на високодоходни доларови облигации, където средните цени паднаха още по-сериозно до около 67 цента - близо до най-ниското ниво тази година.

Country Garden е създадена в град Фошан в района на делтата на Перлената река в Китай през 1992 г. Състоянието на председателя на борда на компанията Ян Хуиян се оценява на 5,5 млрд. долара, което я прави четвъртата най-богата жена в страната, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Продължителният спад в сектора на недвижимите имоти в Китай постави на колене дори стабилни компании като Central China Real Estate Ltd. - подкрепян от държавата предприемач. Дружеството многократно използва гратисен период, за да спечели време, преди да спре плащанията.

През юли кредиторите на подразделение на Dalian Wanda Group Co. и подкрепяната от държавата Sino-Ocean Group Holding Ltd. получиха купонни плащания в последния момент.

Строителните предприемачи, които използват гратисен период за купонни плащания, „подават лош сигнал, който отразява ограничената ликвидност“, коментира в заключение Айрис Чен, анализатор кредитно бюро в Nomura International HK Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 13
sssaaa
преди 8 месеца
До: zelka007, фекален, и ние искаме да прочетем от теб какво би се случило с $ и Еврото, които също се контролират от правителствата и реално не са независими. Независимите Институции имат и независими Одити, не само приказки, типични за демокрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 15
zelka007
преди 8 месеца
тва гето от снимката НИКОГА не трябва да се случва в Европа ... такива жилищни сгради , а и офисни ако ме питат , трябва да бъдат забранявани със закон ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 16
zelka007
преди 8 месеца
искам да видя някоя форумна копейкопоклонническа гнuда да грyхне , какво би се случило с юана , ако не беше регулиран от правителството , де факто при серийни фалити на най-големите им имотни компании ... :))) ... и възможна ли е инфлация от 2% в Поднебесната кинкалерия , като колеги дето внасят от там се оплакват от постоянно увеличаване на цените на шитовете ... с оная измислица рублата били много яка резервна комбинация , БРИКС раз'ирашли ... хахххаххххаххаххаааа ... нефелници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още