IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната криза в Китай не показва признаци на затихване въпреки усилията на властите

Продажбите на жилища са отбелязали най-големия си спад от една година насам през юли

14:52 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Китай отбелязват най-големия си спад от една година насам през юли, показвайки защо държавните ръководители търсят начини да се справят със забавянето на имотния сектор, което натежава върху възстановяването на икономиката, предава Bloomberg.

Продажбите на нови жилища по стойност на стоте най-големи строителни компании в страната са намалели с 33,1% на годишна база до 350,4 млрд. юана (49 млрд. долара), сочат първоначални данни на China Real Estate Information Corp. Спадът е втори пореден след четири месеца на ръстове. Продажбите са отбелязали понижение с 33,5% и на месечна база.

Спадът на сделките е удар за предприемачите, които се нуждаят от пари, за да смекчат многогодишната кредитна криза, която не показва признаци на отслабване. Country Garden Holdings, която трябва да изплати дълг за 2,9 млрд. долара до края на годината, отложи през нощта пласиране на акции.

„Ако се запази, тенденцията за слаби продажби ще накара повече строителни компании, особено частните, да спрат плащания в близко бъдеще“, счита Реймънд Чън, ръководител на анализите за Китай и Хонконг в CGS-CIMB Securities преди публикуването на данните.

Китайският Държавен съвет призова градовете да започнат да въвеждат политики, за да гарантират стабилно развитие на имотните си пазари, съобщи Китайската централна телевизия след заседание, председателствано от премиера Ли Цян в понеделник.

Миналата седмица върховният орган за вземане на решения на Комунистическата партия обеща да оптимизира и коригира политики за имотния сектор. Политбюро отмени и позоваването на мантрата на президента Си Дзинпин, че жилищата са за живеене, не са спекулация.

Съществуващите политики до момента не могат да осигурят възстановяване на жилищния пазар, а това застрашава постигането на целта на правителството за годишен растеж от 5%. Цените на жилищата продължават да намаляват, докато инвестициите в имоти се свиват.

Китайските власти се опитват да разрешат проблема с недостатъчните финансови средства на строителните компании. През юли регулаторите удължиха облекчение при изплащането на заеми за предприемачите, за да осигурят завършването на жилища в строеж. Регулаторът на ценните книжа обеща да гарантира финансиране за строителните компании както на дълговите, така и на фондовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още