IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на руския петрол е надвишила тавана от 60 долара през юли

Ситуацията разкрива колко успешно Москва и нейните съюзници са преструктурирали пазара, за да избегнат частично ограниченията

18:00 | 12.08.23 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският суров петрол през юли е преминала ценовия таван, определен от Г-7, според Международната агенция по енергетика (МАЕ). 

Цената на морските доставки на суров петрол от Русия през миналия месец е скочила до 64,41 долара за барел на среднопретеглена база, с което се преминава ценовия лимит от 60 долара, определен миналата година от Г-7, казва се в последния месечен доклад на МАЕ. 

Алиансът наложи тавана, за да ограничи едновременно потока от петродолари към Москва на фона на войната в Украйна и да запази потока от руски петрол към световните пазари. Тъй като Русия е един от най-големите производители в света, твърде строгите ограничения рискуваха да предизвикат по-широк скок на цените на петролните пазари.

С това приходите от петрол на Русия нарастват до до осеммесечен връх. Ситуацията разкрива колко успешно Москва и нейните съюзници са преструктурирали пазара, за да избегнат частично ограниченията и да уловят увеличението на цените на петрола, транспортиран извън програмата за ограничаване.

В рамките на системата за лимитиране компаниите могат да превозват руски петрол само ако плащат по-малко от праговата цена - в противен случай те губят достъп до ключови услуги, например застраховка на товарите. 

Резултатът е пълно преначертаване на световната търговия със суров петрол, като Москва намира купувачи главно в Индия и Китай, за да запълни празнината, докато Европа избягва руския петрол. Русия разчита в голяма степен на сенчестия си флот от остаряващи танкери, тъй като продължава да търси пазар за своя суров петрол. Тези сделки помогнаха средната цена на търговията с руски петрол да се повиши над границата от 60 долара.

След като руските сортове сега се търгуват над разрешената от Г-7 цена, шансовете за случайно повишаване на цените може би се увеличават. Ако спедиторите и застрахователите станат предпазливи при приемането на руски товари, които може да са над лимита, това крие риск от допълнително свиване на доставките и потенциално повишаване на световните цени.

В изявление говорителката на Министерството на финансите на САЩ Меган Апър заяви, че горната граница на цените работи, и отбеляза, че продажбите над 60 долара не са нарушение на горната граница, ако не използват услугите на коалицията на Групата на седемте.

"Приходите от руския петрол са намалели с близо 50% спрямо предходната година", казва Апър. "Всички пари, които Русия харчи за създаване на екосистема извън ценовия таван, отнемат ресурси от способността ѝ да финансира варварската си война", допълва тя.

Апър посочи речта от 3 август в Лондон на Ерик ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика, който по подобен начин отхвърли тревогите около покачването на цените над тавана и заяви, че той все още ограничава руските приходи.

Силната цена на руския суров петрол Urals отразява напрежението в предлагането на кисели сортове на фона на съкращенията на доставките в рамките на петролния алианс ОПЕК+, посочва МАЕ. В Русия се наблюдава и повишено търсене от страна на рафинериите след сезонните планови ремонти. Според агенцията ограничаването на износа от страна на държавата би трябвало да продължи да подкрепя цените.

С превишаването на пределните цени Москва засили приходите си от петрол, които са ключов източник на финансиране на фона на нарастващите разходи за войната. По данни на МАЕ през юли Русия е спечелила 15,3 млрд. долара от износа на суров петрол и горива, което е с почти 20% повече спрямо предходния месец. Въпреки това приходите на страната от петрол са намалели с повече от една пета в сравнение с предходната година.

В отговор на западните санкции Русия се ангажира да ограничи производството на суров петрол с 500 хил. барела дневно, като използва за база добива през февруари, въпреки че в началото на годината имаше малко доказателства за спазването на този ангажимент. Според МАЕ Москва е изпълнила доброволното намаление. Русия също така обеща да ограничи износа на суров петрол през август с 500 хил. барела на ден, като продължи тези намаления и през септември.

По данни на МАЕ износът на петрол от Русия остава стабилен през юли на ниво от 7,3 млн. барела дневно, след като през юни намаля на месечна база. По-големите доставки на горива са помогнали да се компенсира по-ниското количество натоварен суров петрол, съобщиха от агенцията. 

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 12
danchomentata
преди 8 месеца
Ялате повече на на батута Artificial intelligence is https://***.youtube.com/watch?v=6XFwlNVRD5M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още