IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са доволни от тавана на цената на руския петрол

Мярката върши работата си - ограничава приходите в руския бюджет, но без да срива петролния пазар

22:41 | 03.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ поддържат тезата, че макар и да се нарушава, таванът върху цената на руския петрол върши своята работа - ограничава приходите на Русия, но без да води до сътресения на пазарите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на коментар от служител в Министерството на финансите.

Ерик ван Ностранд определя санкцията като част от голямата схема  от ограничения, наложени срещу Русия след началото на войната в Украйна. Целта на западните съюзници сега е по-стриктоното спазване на мярката.

През декември страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха таван от 60 долара за барел за доставяния по море руски сорт "Уралс". Мярката предвижда забрана на западни компании да предоставят различни услуги - транспорт, застраховане и т.н. на товари, чиято цена е над определения таван.

В резултат на тавана приходите в руския бюджет от продажбата на петрол се свиват с 47% през първото полугодие, а сорта "Уралс" се продава с голяма отстъпка спрямо референтния европейски сорт Брент. Това накара Кремъл да увеличи данъците върху приходите на износителите на петрол, за да може да получи повече средства в бюджета от тази дейност. Това потенциално може да влоши развитието на петролната индустрия в дългосрочен период.

Русия харчи и повече средства, за да осигури превозване на петрола с т.нар. "флотилия в сянка", което обаче "изтегля" средства , които иначе биха отишли за финансиране на войната.

Досега официалните данни на руското Министерство на финансите показваха, че цената на сорта "Уралс" е под определения таван. През юли обаче средната цена вече скача до 64,37 долара за барел. Според оценките на служителите в Министерството на финансите на САЩ тенденцията е за ръст през втората половина на годината.

Русия съобщи, че намалява добивите с 300 хил. барела на ден през септември. През март страната анонсира намаление на добивите с 500 хил. барела на ден, но дълго време нямаше никакви доказателства, че Москва спазва тази заявка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
OHЯ
преди 9 месеца
До #3 , защо ли русоробите ти бият минуси ? А когато изостаналата държава съкращава добив , за да вдигне цените , американците били виновни :) ! Така или иначе електричките ще оправят реда съвсем скоро , и цената на петрола ще е с никакво значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, викаш увеличението на цената на петрола е ДОБРА НОВИНА за теб. Още по-добра новина е сигурно, че млечни продукти, месо, зеленчуци и др. са също с увеличена цена. Накрая ще излезеш Робовладелец, ама от Декократичните, а не Тоталитарните, като лошия Путин, Си и Ким. Много изгодно е за Американците, казаха на кого и как да бушнат тръбите на Северен Поток и сега те си продават Декомратичен газ, на много изгодна цена. Ей това е Демокрация! Убий конкурента си чрез врага си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 9 месеца
м/у другото рашибозука се надяват да съкратят 300хил барела на ден от добивът , а пък в Гана ще увеличат добивът от 180хил на 420хил до края на годината ... и всеки момент предстои откриването на нова и модерна рафинерия за $2млрд ... имали били гарантирани пазари в ЕС ... :))) ... мдааа , заплита се борбата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
повишението цените на петрола е хубава новина за всеки производител на електрички и инсталатор на фотоволтаици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
mikimaus
преди 9 месеца
По друм Одам /Стоян Джаджев https://***.youtube.com/watch?v=QC9Os1II8V0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още