IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от руския петрол е търгуван без западни застраховки през август

Забраната за износ на горива вероятно цели да разтърси петролните пазари, смятат анализатори

11:34 | 25.09.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия успява да преодолее тавана на цената на петрола, наложен от Г-7, Европейския съюз (ЕС) и Австралия, пише Financial Times, позовавайки се на данни на анализатори. Според тях 3/4 от износа по море на руския петрол не се застрахова през западни застрахователи. Москва създаде своя "флот в сянка", който не използва западни услуги - застрахователни и други, и така това означава, че при сключване на сделката няма кой да следи дали цената е до 60 долара за барел.

Цената на петрола на световните пазари се повиши през последните месеци след решението на Саудитска Арабия и Русия да ограничат добивите на суровината. Търговията днес (25 септември) се извършва на ниво от почти 95 долара за барел за европейския сорт Брент. През декември 2022 година, когато влезе в сила тавана на цената на сорта Уралс, типът Брент, който е референтен за повечето сделки на пазара, се търгуваше за около 80 долара за барел. За кратко през последните месеци цената му слезе и под това ниво - около 75 долара за барел през май и юни.

Преди дни Русия забрани и износа на горива, което също подкрепя ръста на цената на петрола. Според наблюдателите причината не е вътрешния недостиг, а е просто пореден ход на Русия, целящ да разруши петролните пазари, както се случи с газовите пазари през 2022 година и предизвиканата от Москва енергийна криза в Европа.

По данни на руското Министерство на финансите средната цена на руския петрол в периода 15 август-14 септември е била 77 долара за барел. През август цената на сорта Уралс е била средно 74 долара за барел, а в първите осем месеца на година - средно малко под 55 долара за барел, сочи още статистиката на ведомството. Отстъпките, които предлагат руските компании, правят още по-желан руския Уралс на фона на високите пазарни цени в момента.

Според изчисленията на Киевския икономически институт (KSE) при сегашното положение Москва ще получи с 15 млрд. долара повече приходи от търговията с петрол през 2023 година, отколкото биха били със спазването на ограниченията. Икономистите изчисляват, че Русия е получила със 100 млрд. долара по-малко от началото на войната от санкциите и ограниченията върху търговията с петрол. Но те смятат, че вече ще бъде много трудно да се ограничат ефективно приходите на Русия от продажбата на петрол, тъй като Москва изгради система за търговия, която не зависи от Запада.

Още при въвеждането на тавана украинските власти коментираха, че мярката няма да работи, тъй като производствената цена на руския петрол е много под 60 долара за барел. Идеята на Г-7 обаче беше да ограничи приходите от търговията със суровината, но да запази руския петрол на пазара, за да избегне сериозен недостиг.

Приходите от търговията с петрол са сред основните в руския бюджет и Москва използва средствата, за да финансира военната си операция в Украйна. Към момента петролният сектор в страната е под натиск след затварянето на рафинерии за планови ремонти, както и от спад на обемите на износа, поради което анализаторите очакват ръст на приходите от петрол в руския бюджет през следващите месеци.

Данните Kpler сочат още, че износът на руски петрол намалява - от 3 млн. барела на ден през май до 2,5 млн. барела на ден през август, но спазвайки санкциите са изнасяни само по 626 хил. барела на ден. Това е около половината от количествата, продавани под санкции през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: andy Ама налЕ вече ще жевеете от дуане и на припек!!! Що ви требва нефт?!?! Или икономиката нещо не върви без него и го издувате?! ;-) Стройтелството по хитлеристко нещо спре. Другото все още се мъчи. До кога ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
"Забраната за износ на горива вероятно цели да разтърси петролните пазари" И много западн(ал)и мамуни ще изпадат в блатото и ще осъзнаят, че само на банани не се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
До: khao кухич, наместо да се правиш на неразбрал и да абиш тока пишейки весели коментари, земи почни да пестиш, че ей ги на, немците вече се чудят отде да икономисват и познай - ще почнат да икономисват първо от таквиз като тебе :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Lemon's
преди 7 месеца
До: khao --- Хахха Незнам ама излиза, че всички руски *** или са природно тъ*пи или са не*уки продажници, с което сами настройват обществото срещу тях. Радвам се че има такива като теб да им отделят време за да ги поставят на място!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
До: 0pk сащ крадът нефт... от своя си стратегически резерв! Доообре! хахахахахахахаха! Нали после да няма неразбрали защо те наричаме глууупак! :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007, какви фалити бре? Само цуфтеж и прасперитет виждам. А цената се върти около 100, шото САШ имат още един-два жокера в ръкава и докато препродават краден нефет от стратегическите си резерви ше е добре. После ще видим, ама тука нали разправят, че добива на нефт ше се прекратява поради ненадобност на стоката, тъй че и новите сондажи са никомуненужни. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... да виждаш фалирали или изпаднали в затруднение фирми от "колективният запад" , търгуващи , превозващи и застраховащи петрол ?! през 2022 , когато въведоха тавана , всички туканка се преметахте през глава и обяснявахте как цената ще стигне $350 за барел още същата година ... пък сега сме 2023 , цената се върти около $100 след няколко мащабни ограничения в добивите от СА и рассийката ... че май и още се задават , щото поизлезнаха нови сондажи на неочаквани места ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
0pk
преди 7 месеца
И какво сега, в крайна сметка развитите държави не търгуват, не превозват и не застраховат руски петрол, при което са на яка далаверка? "Назло Путину войдем в рецессию" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още