IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия временно ограничава износа на дизел и бензин

Мярката може да усили вече наличния недостиг на международния пазар на дизел

16:12 | 21.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия, един от водещите доставчици на дизел на международните пазари, временно ограничава износа на горивото в опит да стабилизира местния пазар след скока на цените у дома.

„Временните ограничения ще помогнат за напояването на пазара на горива, което на свой ред ще намали цените за потребителите“, посочват от пресслужбата на правителството на сайта си, цитирани от Bloomberg. Очаква се по-късно да бъде публикуван официален документ, подписан от премиера Михаил Мишустин. Мярката ще важи и за бензина, който Русия изнася в по-малък мащаб.

Мярката може да усили вече наличния недостиг на международния пазар на дизел. Рафинериите се затрудняват да произведат достатъчно количество на фона на ограничените доставки на суровина от Русия и Саудитска Арабия – най-големите производители в рамките на групата ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, бел. ред.).

Руското правителство провежда срещи с производители, за да реши какво да прави в опита си да ограничи поскъпването на горивата. Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че държавни представители и компании са се договорили за бъдещи мерки, но въпреки това споровете са продължили, коментират запознати.

Поскъпващите автомобилни горива са с един от най-големия принос за инфлацията, което може да се окаже проблем предвид задаващите се президентски избори през идната пролет. Бензинът на дребно и дизелът в Русия поскъпнаха с 9,4% от началото на годината до 18 септември. За сравнение, повишението на потребителските цени като цяло възлиза на 4%, показват актуални данни на федералната статистическа служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Браво.Под вещото ръководство на великият лидер Владимир Владимирович уверено по пътя към бъдеще под формата на една огромна Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още