IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква с 14% повече приходи от продажбата на петрол и газ през септември

Цената на руския сорт "Уралс" достигна 74 долара за барел през август

21:02 | 19.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ще реализира приходи от продажбата на петрол и газ в размер на 733 млрд. рубли (7,6 млрд. долара) през септември, сочат изчисленията на Ройтерс. Агенцията се базира на данни от източници от индустрията и официалната статистика за добива на петрол и природен газ и доставките на вътрешния и международния пазар.

На месечна база ръстът е от 14 на сто, сочат изчисленията. Спрямо аналогичните данни за септември 2022 година ръстът е от 6,5% - тогава приходите от продажбата на петрол и газ са в размер на 688 млрд. рубли.

По данни на Министерствто на финансите на Русия в периода от 15 август до 14 септември средната цена на сорта "Уралс" е 77 долара за барел спрямо 88,52 долара за барел петрол, добиван в Северно море (North Sea Dated). Цената надхвърля с доста тавана, определен от Г-7, Европейския съюз и Австралия в размер на 60 долара за барел. Москва обаче може да не се съобразява с този таван, ако изнася петрола със собствени кораби и застрахова товарите в компании, които не са свързани с ЕС, Австралия или страните от Г-7. Като цяло обаче повечето компании и купувачи се съобразяват с тавана, за да избегнат вторични санкции.

Петролът също така поскъпна съществено на международните пазари след няколко доброволни съкращения на добивите в Саудитска Арабия и Русия.

Средната цена на руския петрол през август достигна 74 долара за барел, а за първите осем месеца на годината е вече 56,58 долара за барел, сочи още статистиката на руските власти.

Приходите от продажабата на петрол и природен газ са от съществено значение за руския бюджет. Очакванията на Министерството на финансите са, че през 2023 година те ще намелеят с 24% на годишна база до 8,94 трилиона рубли. Прогнозата е, че през тази година руският бюджет ще бъде с дефицит от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), т.е. около 3 трлн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още