IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата голяма битка на Кремъл - със собствените си петролни компании

Wall Street Journal съобщава за "чистка" сред ръководните органи на петролния гигант "Роснефт"

11:07 | 27.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 21 септември Русия въведе временна забрана за износа на горива и я смекчи малко на 25 септември (позволен беше износът на дизел с високо съдържанвие на сяра и горива за кораби). Това причини сериозни сътресения на петролните пазари и скок на цената на петрола.

Но за разлика от 2021 г. и 2022 г., когато ограничи количествата газ на пазара, изглежда този път Кремъл действително цели да се справи с вътрешен проблем, а не се опитва да създаде нова криза, пише The Wall Street Journal.

Недостигът на горива е причинен от комбинацията от няколко фактора, сред които плановият ремонт в руски рафинерии и ниската стойност на рублата, която насърчава износа. Според информацията на изданието обаче ограниченията са предизвикали дрязги между Кремъл и петролните компании, включително и с ръководената от близкия съратник на руския президент Игор Сечин "Роснефт".

Като доказателство се сочат редица оставки сред ръководството на петролния гигант - сред тях на търговския директор Марат Загидулин, на ръководителите на продажбите на химически продукти Никита Пакулин и Андрей Добряков, както и на финансовия директор Александър Поляков. WSJ не е открил четиримата за коментар.

Говорител на компанията нито потвърждава, нито отрича информацията. "Смяната на служителите в компанията е насочена единствено към подобряване на нейната ефективност в полза на акционерите. В други случаи може да се дължи на лични решения на служителите, които са изпълнили своите трудови задължения към компанията".

Подобно развитие на ситуацията едва ли обаче е изненадващо - не е рядкост в Москва да бъдат освобождавани ръководни служители в опит да бъдат открити отговорните за дадена криза. С освобождаването на няколко директори в "Роснефт" въпросът с недостига на горива може да бъде смятан за решен, допълват още източниците на WSJ.

Но дори и за толкова "проветриви" длъжности, уволненията в "Роснефт" изглеждат необичайни, твърдят анализатори. Загидулин, за когото се твърди, че даже е изведен с белезници от офиса, например постигна много в намирането на алтернативни пазари и методи за заобикалянето на санкциите срещу Русия.

Руското правителство е под натиска на растяща инфлация, ниска стойност на рублата и недостиг на работна сила. Тези проблеми не оказват влияние върху военните действия в Украйна, но предизвикват вътрешни фронтове, с които Кремъл трябва да се справя.

Преди да се стигне до забраната за износ, руското правителство опита да реши проблема с изплащането на компенсации в размер на милиарди към петролните компании, с които да ги насърчи да продават повече горива на вътрешния пазар. Местните продажби не са толкова привлекателни, тъй като цените са поддържани ниски.

Според данни на Citigroup по време на пандемията Русия е раздавала по 400 млн. долара на месец, за да поддържа петролните компании. След началото на войната в Украйна сумата се увеличава до 2,7 млрд. долара месечно, за да бъдат компенсирани те срещу санкциите, налагани от Запада. Но това е около 20% от бюджета на Министерството на енергетиката и в един момент компенсациите стават "несъстоятелни", казват анализатори.

Руското правителство реши да намали субсидиите за сектора наполовина и петролните компании "отвърнаха на удара" - те изнасят все повече петрол в чужбина и затвориха повече рафинерии за планови ремонти. Допълнително независими търговци изкупуват горивата за вътрешния пазар, които са с ниски цени, и ги продават изгодно на външните пазари.

"Безскрупулни участници купуват стоки на вътрешния пазар и ги изнасят, защото разликата между вътрешната и експортната цена е значителна", заклейми тази практика зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин пред руската Дума, цитиран от "Интерфакс".

След като ЕС забрани вноса на руски петрол и горива, петролните компании - "Роснефт", "Лукойл" и "Газпром Нефт", се насочиха към алтернативни пазари, сочи и анализ на Ройтерс. Големи количества горива се насочват към Близкия изток, откъдето обаче се реекспортират към трети страни. Сред големите купувачи е и Бразилия, където руските доставки изместиха американските производители.

Русия има дял от около 13-15% от пазара на горива в световен мащаб, допълва още агенцията.

Засега в Москва не дават конкретен срок, в който планират да отпадне забраната - докато се възстановят вътрешните запаси.

WSJ цитира доклад на Capital Economics, според който забраната за износ на горива повишава цената на петрола, тъй като останалите рафинерии по света сега търсят суровина, за да произведат и заменят липсващите руски горива на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... датата 30 август 2023 ... не случайно си отворих скъпарска бутилка с гуава ... само за протоколът ... приходите от петрол на правителството на рашибозуците за август са $6,4млрд , а те връщат по $2,7млрд като реверсивен акциз на петролните си компании за да поддържат ниска цената на нафффтата по колонките ... м/у другото същото важи и за енергетиката им , за храните , за строителството на жилища ... замъка от карти за игра чака само някой по-силно да отвори входната врата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още