IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на "Роснефт" се свива заради по-евтиния петрол през полугодието

Добивът ни е ограничен от 2017 г. и това намалява потенциала ни, оплаква се Игор Сечин

15:00 | 30.08.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През първите шест месеца на годината приходите от продажби на петрол на "Роснефт" намаляват с 25% до 3,86 трилиона рубли (41 млрд. долара), съобщават от компанията в своя финансов отчет. Това намалява печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията (EBITDA) с 5,1% до 1,4 трлн. рубли.

През полугодието дневните добиви на най-голямата руска петролна компания достигат 4 млн. барела на ден. През второто тримесечие те намаляват до 3,9 млн. барела, което е част от политиката водена от ОПЕК+ за поддържане на цената на петрола.

"По един или по друг начин "Роснефт" намалява добива на суров петрол от 2017 година. Това не позволява на компанията да разгърне напълно своя потенциал", коментира ръководителят на петролния гигант Игор Сечин, цитиран от пресцентъра на компанията. Решението за създаването на ОПЕК+ беше взето през септември 2016 година. В организацията членуват държавите от ОПЕК и Русия. Наскоро страната изпревари лидера по добив Саудитска Арабия.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на руския петрол сорт "Уралс" се е увеличила до 70,33 долара за барел, което е над нивото на ценовия таван, определен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия (60 долара за барел).

През август "Роснефт" направи и последното плащане на дивидентите за миналата година. Компанията е изплатила на своите акционери над 190 млрд. рубли.

От отчета на компанията е видно, че през периода януари-юни 2023 година добивът на газ от "Роснефт" се увеличава с почти 32% до 44 млн. куб. метра на ден. Но през второто тримесечие на годината добивът на газ намалява с 9 на сто, което се обяснява с ограничените добиви на петрол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още