IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 обсъжда ефективността на тавана върху цената на руския петрол

До средата на юли руският петрол действително се търгуваше за около 60 долара за барел, но сега цената е близка до пазарната

14:29 | 29.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания обсъжда със своите партньори от Г-7 ефективността на тавана върху цената на руския петрол, съобщи британският министър на финансите Джоана Пен, цитирана от Ройтерс. Пен е във Вашингтон за срещи с американски чиновници и законодатели, като основната тема е как успешно да се задържат количествата руски петрол на пазара, но и да се намалят приходите, които получава Москва от търговията с петрол.

Източници на Ройтерс коментират, че в дневния ред на организацията в следващия месец няма планове за прецизиране на мярката. Г-7 трябваше да прави преглед на санкцията и да променя параметри при нужда, но от март досега такова нещо не е дискутирано.

Преди дни анализатори коментираха, че Русия вече има система, избягваща западните санкции и 75% от петрола, който продава, не са ограничени от тавана от 60 долара за барел, въведен през декември 2022 г. Според наблюдателите от Киевския икономически институт Западът е изпуснал възможността да пресече приходите от продажба на петрол и сега Москва може да изнася суровината без притеснения от санкции, намирайки танкери, които не ползват услугите на западни компании, страхуващи се от санкции.

Пен коментира пред Ройтерс, че таванът е въведен съобразно цената на петрола на пазара в този момент. През декември референтният за повечето петролни договори сорт Брент се търгуваше около 80 долара за барел, а след това падна и до нивото от 75 долара за барел през май и юни.

До средата на юли по-голямата част от руския петрол действително се търгуваше около 60 долара за барел. Но след ограничаването на добивите от Русия и Саудитска Арабия петролът се търгува за над 95 долара за барел на световните пазари. Съответно и цената на руския сорт "Уралс" вече е 85-86 долара за барел на морските терминали в Балтийско и Черно море, според оценките на Bloomberg.

Според Пен Западът в момента оценява ефективността на мярката и възможността да бъдат въведени други ограничения на приходите за руския бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още