IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отменя дерогацията за руския петрол, чиято цена вече доближава 90 долара

До края на тази година "Лукойл" ще има право да преработва не повече от 80% руски петрол в микса си

16:40 | 28.09.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще отмени дерогацията за руски петрол, за която Брюксел ѝ даде разрешение през май 2022 година в опит да получи съгласието на София за санкции срещу Русия. По време на дебатите от опозицията настояха, че това решение ще доведе до ръст на цената на горивата на пазара у нас, блокиране на работата на терминала в "Росенец" от танкери, пренасящи петрол, и до затварянето на петролната рафинерия в Бургас.

Според Борислав Гуцанов (БСП) бензинът ще премине цена от 4 лева за литър в следващите няколко седмици.

Цената се сваля от конкуренцията, изтъкна по време на дебатите депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Така той отговори на опозицията, че премахването на дерогацията ще оскъпи сериозно цената на горивата у нас, позволена от ЕК.

С приетата законодателна промяна "Лукойл" ще трябва в срок до 1 октомври 2024 година напълно да се откаже от руския петрол. Депутатите поставиха и няколко междинни цели - до края на тази година в рафинерията ще може да се преработва до 80% руски петрол, до 31 март 2024 година - до 75 на сто, до 31 юни 2024 година - до 50%, а до края на септември - не повече от 25 на сто. Оборотът от преработените горива не трябва да пада под средното за последните пет години. 

Брюксел даде срок на България да се откаже от руския петрол до края на 2024 година. ЕК дава правото на дерогация, тоест да не бъдат прилагани европейските правила за определен период от време, но е право на националните власти да преценят дали да я използват, както и дали се изпълняват изискванията за нейното изпълнение.

Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) производствената цена на бензина у нас е съвсем близо до цените в държави, които не купуват руски петрол. Бензинът и дизелът у нас са по-евтини само заради по-нисък акциз, сочат анализите на организацията.

Според данни на Агенция "Митници" рафинерията спокойно може да работи с по-големи количества неруски петрол - още преди войната в Украйна около 50% от микса са били съставени от алтернативни горива. Сега от "Лукойл" са категорични, че няма технологична възможност за по-малък дял на руски петрол и преработва почти изцяло сорт "Уралс".

Руският петрол вече се търгува много близо до пазарните нива въпреки тавана на Г-7, сочат данните на Argus, цитирани от Bloomberg. Според тях сортът Уралс се търгува за около 85 долара за барел на петролните терминали на Балтийско море и около 86 долара на пристанище Новорусийск в Черно море.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия определиха максимална цена от 60 долара за барел. Но Русия успя да намери начин да заобиколи тази санкция - чрез собствена "тайна флотилия", която транспортира петрол, без да използва услугите на западните компании. Така няма кой да следи при каква цена се търгува петролът.

Референтният за повечето петролни договори сорт Брент се търгува вече за почти 96 долара за барел.

По данни на Bloomberg доставките през Черно море на руски петрол към България остава без промяна в последните 28 дни до 24 септември на ниво от 183 хил. барела на ден. Страната ни е единственият купувач на руския петрол в ЕС през черноморските терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: andy питай, цико. Идея си нямам какво му се върти в главата и кви делюзии има, не съм психиатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: khao Посткапиталистически неофеодализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 пак не си разбрал... 2030 няма да притежаваш нищо, без втора употреба, без къщи, мъщи... Нищо! Само гащите на задницата и заплата с срок на годност! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... 2030 , така казва циклопчето , оглеждай втората употреба електрички ... и си търси къща с гараж , личен съвет ... в гетата ще се cговнaся бързичко , нема да разбереш кога ще сте останали неколко човека в целият блок ... кавръков ви напява от поне 6-7 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
От толкова навеждане, НЕкоалицията ППДБ-ГРОБ-ДПС заприличаха на двугърби камили. Надпреварват се да се пускат господарите си, даже без да са им го искали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
0pk
преди 7 месеца
Зелков, няма ли най-накрая да го бишкат тоя Лукойл? Целия умнокрасивитет е минал на ефффтни електрички и на никой не му трябва да подържа паметник от миналото, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още