IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажбата на петрол и газ в руския бюджет падат въпреки по-високата цена

През август средната цена на сорта "Уралс" достигна 74 долара за барел, сочат данните на финансовото министерство на Русия

21:00 | 05.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязко понижение отчита Министерството на финансите на Русия относно приходите от продажбата на петрол и природен газ в руския бюджет през август. От статистиката е видно, че в хазната са постъпили 642,7 млрд. рубли (6,57 млрд. долара), което е намаление от малко над 20% спрямо данните за юли.

През юли имаше краткосрочно повишение и приходите се увеличиха до 811 млрд. рубли след 529 млрд. рубли през юни.

На годишна база доходите от продажбите на петрол и природен газ намаляват с 4,3 на сто.

За първите осем месеца на годината приходите са в размер на 4,8 трилиона рубли (49 млрд. долара), което е намаление от 38,1% спрямо същия период на миналата година.

Министерството на финансите отчита още повишение на цената на сорта "Уралс" до 74 долара за барел през август. От началото на годината досега суровината се продава със средна цена от 56,58 долара за барел. За същия период на миналата година средната цена на руския петрол беше малко над 82 долара за барел, отчитат още от ведомство.

По официалните данни на Кремъл цената на петрола е над тавана, определен от Г-7, ЕС и Австралия - 60 долара за барел. Но с това намаляват и отстъпките, с които основните клиенти купуват руския петрол и суровината става по-малко привлекателна. Преди дни данни на Kpler показаха, че вносът на "Уралс" в Индия намалява за трети пореден месец. През август Индия е купила с 24% (до 1,57 млн. барела дневно) по-малко петрол спрямо юли, сочи още статистиката, цитирана от Bloomberg.

От коментарите на местните власти става ясно, че търсят най-изгодната оферта на пазара. Така през август вносът на петрол от Саудитска Арабия например се увеличава с 63% (до 852 хил. барела) и с 10% от Ирак (до 848 хил. барела). Русия обаче си остава основен доставчик на петрол - място, което зае още в началото на годината. В Индия са категорични, че при покупката на руски петрол спазват всички ограничения, налагани от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
sosi
преди 7 месеца
6,57 млрд. долара на 144 милиона си е по $45.6 за август на човек от населението, което за *** си е сериозен приход. В развития свят това е едночасова надница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още