IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия реши да отпадне дерогацията на руския петрол след година

Според министъра на икономиката Богдан Богданов са налични достатъчно алтернативи за доставка на неруски петрол, включително през Черноморския регион

19:25 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият министър Богдан Богданов. Снимка: БГНЕС
Икономическият министър Богдан Богданов. Снимка: БГНЕС

Депутатите от икономическата комисия в парламента решиха дерогацията на руския петрол да отпадне от 1 октомври догодина, а използването на петрол с руски произход да се намали поетапно, информира БНР.

Решението е част от второто четене на законорпоекта, с който се предлага страната ни да отмени дерогацията, но окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

По-рано пред комисията министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че въвеждане на забрана за внос на руски петрол при досега предвидения 30-дневен срок ще доведе до скок в цените на горивата.

"Реалистичният срок е 12 месеца, или 1 октомври 2024 г. да отпадне дерогацията. Рисковете се големи особено за 30-дневния срок както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и може би недостиг дори на горива", подчерта Богданов.

Според него са налични достатъчно алтернативи за доставка на неруски петрол, включително през Черноморския регион, но е нужно навременно договаряне на количествата, за да се обезпечи производственият цикъл на рафинерията "Лукойл".

"На всеки горе-долу 6 дни ние получаваме танкер на рафинерията, който да бъде обработен. При отпадане на дерогацията ние трябва да имаме първо договорените количества неруски суров петрол, които да се обработват в рафинерията. Тези количества да бъдат договорени с такива договори и параметри, че в крайна сметка да се гарантират ритмични доставки и качеството на суровината, която ще получаваме", изтъква още Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още