IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели от дерогацията за руския петрол за България?

Според експерти България може бързо и лесно да се откаже от руския петрол и това няма да оскъпи бензина

14:23 | 25.09.23 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на бензина у нас е много близка до тази в останалите страни от ЕС (преди облагането с данъци, такси и акцизи) - около 6% по-ниска, въпреки че страната ни се възползва от дерогация и има право да купува руски петрол с цена с 20% по-ниска от пазарната. Това коментира в ефира на БНТ икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

По негови изчисления цената на бензина у нас би трябвало да е около 2,65 лева за литър, а разликата спрямо цената по бензиностанциите е печалба за "Лукойл", която контролира 95% от пазара на горива в страната. От началото на годината досега руската компания е натрупала 1,8 млрд. лева печалби благодарение на дерогацията, но не е внесла нищо в държавния бюджет, допълни още Владимиров.

През миналата година Европейската комисия забрани вноса на руски петрол и горива през морски терминали в страните от ЕС като санкция, ограничаваща възможностите на Москва да води войната в Украйна. За България беше позволена дерогация до края на 2024 година, през който период страната ни постепенно да намали вноса на руски петрол. Право да купуват руски петрол имат още Унгария и Словакия, които нямат достъп до море и продължават да получават доставки през петролопровода "Дружба".

В момента в Народното събрание има внесено предложение за отпадането на дерогацията за руския петрол. Според европейските процедури Брюксел позволява изключение от правилата, но решението дали да се възползваме от него, или не, е национално. Опасенията обаче са, че без "евтиния руски петрол" цената на горивата у нас ще се повиши двойно.

От "Лукойл" коментираха, че заложения в решението, минало на първо четене в Народното събрание, срок за отказ в рамките на 30 дни е нереален и не може да бъде гарантирана нормалната работа на предприятието и стабилните цени на пазара, пише ТАСС.

За Мартин Владимиров това не е така - дори и държави, които са били силно зависими от руския петрол като Полша и Чехия, сега се отказват от него, а цените там са почти същите като у нас. "Цената трябва да се определя от производствените разходи", заяви експертът и допълни, че за българската рафинерия те са същите, както на други държави, които не внасят руски петрол.

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията за възможните източници на петрол и оскъпяването на доставките показва, че най-разумно е България да започне да купува алтернативно петрол отново през Черно море, но от Азербайджан или Казахстан. Преминавайки през Босфора, товарите с петрол ще се оскъпяват с под 1%, сочат данните на организацията.

Според анализаторите за около месец рафинерията може да превключи на алтернативен петрол. В момента тя преработва почти изцяло руски петрол, но преди войната руският петрол в микса е бил около 50%. 

Бавенето на премахването на дерогацията дава възможност на "Лукойл" да трупа "огромната печалба, която сме регистрирали от 200 млн. долара на месец", категоричен е Владимиров. За него няма нито икономически, нито политически аргументи дерогацията да бъде запазена. Икономистът отхвърли сценарий, че "Лукойл" ще предизвика криза на пазара на горива,както подсказва изявлението, цитирано от ТАСС, която да доведе до падането на правителството, защото правителството има интерес да продължи да работи въпреки публичните търкания между участниците в него.

Икономистът каза, че при срещи в Брюксел е получил информация, че българското правителство не е предоставило анализ има ли алтернатива за руския петрол, но е уверило европейските си колеги, че няма техническа възможност за бързата замяна на суровината. Тогава управляваше правителството на Кирил Петков и дерогацията беше обявена като голяма победа за България в преговорите с Брюксел по шестия санкционен пакет на ЕС. София дори заплаши да наложи вето на пакета без тази отстъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Я, копейките и експерти по петрола станали? Нищо, че не могат да пишат правилно и са завършили селското школо мъкнене на чували с мушмули и носене на заклан овен и то с престижното 3,50. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
onezero007
преди 7 месеца
Споровете са безмислени - "експертите' да проверят от кое пристанище се товари "казакстанския" петрол и ще видят, че на лукойл им дреме на фара, че ще им забранят да купуват руски. За жокер може да дам за пример германците - те в момента купуват "казакстански" петрол от петролопровода Дружба. За да не купят по погрешка от руския, преди да им го пратят казакстанците го боядисват зелен, а руския е боядисан в червено и него го отклоняват за Унгария, която също има дерогация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 7 месеца
До: khao, приятел, ами контролира 95% от пазара, щото при Лук е най-йофтинко. Стига Ромпетрол, OMV, Shell да внесат на 10ст по-надолу цена и всеки при тях ще се реди :) По времето на Командира още далечната 2000г влязоха на проверка в Бургас сума данъчни, ревизори и какво ли още не. И... си излязоха мълчаливо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: doba "... която контролира 95% от пазара на горива в страната." и това в техникума пак ли ви го обясниха в раздел "пазарна икономика - цена = търсене/предлагане" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
doba
преди 7 месеца
'Цената трябва да се определя от производствените разходи", заяви експертът' - ??? пазарна икономика - цена = търсене/предлагане. Учи се в техникума по икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: zelka007Контраатакували Новопрокоповка, която е... тяхна! :-))) Това да не са укронацистите с фашистките шефове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... вчера в Новопрокоповка , рашибозука е контратакувал за втори или трети път последната седмица . естествено неуспешно . успяли са да евакуират около 400 блатни . другото до около 1000 е останало в земята . това според рассийските телеграм канали , да не речеш , че е пропаганда ... :))) ... тъй за кой кого какво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До: baba_meca"Тия експерти по какво са?" По усвояване на $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
baba_meca
преди 7 месеца
" Според експерти .... това няма да оскъпи бензина" Тия експерти по какво са? по ***, овце, копане на права лопата? може и да са на нивото на инвестора щом публикуват такива бози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: andy *** = tъpi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още