IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затягат контрола върху превозите на руския газ

Под наблюдение са няколко неизвестни търговци на петрол

13:06 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американското Министерство на търговията затяга контрола върху доставките на руския петрол, става ясно от публикация на сайта на институцията. Според актуализирани насоки корабособствениците ще трябва да изискват декларации, че превозват суровината, спазвайки ограниченията върху цената във всяка една точка на товарене или претоварване.

Според авторите на идеята това би трябвало да увеличи разходите за износителите на руския петрол и да намали желанието им да продават петрол над нивото на тавана, определен от Г-7, ЕС и Австралия - 60 долара за барел.

Министерството налага санкция и на базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) корабна компания Sun Ship Management, която е собственост на държавната компания "Совкомфлот". Компанията управлява кораба "Приморье", който вече беше хванат в нарушение на правилата.

Под наблюдение се поставят търговци на петрол. В съобщението на министерството е записано, че малко известни компании се занимават с търговията на петрола, добиван от руските гиганти. Една от тях е регистрираната в Хонконг Bellatrix Energy Limited. От началото на войната компанията е получила стотици милиони долари под формата на заеми от руски държавни банки, а от юни 2023 година, тоест времето, когато цената на руския петрол започна да се повишава, е извършила 150 плавания до руски пристанища.

Същото е валидно и за друга хонконгска компания - Covart Energy Limited,  която е собственик на кораба "Санар 15", плаващ под руски флаг. Под наблюдение е и базираната в ОАЕ Voliton DMCC, чието предишно име беше Petrokim Trading Middle East and Asia DMCC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още