IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има решение как да бъде спряно заобикалянето на санкции за руския петрол

Старите танкери, ползвани от Русия, и липсата на западни застраховки повдигат много опасения в ЕС

18:07 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С поскъпването на петрола на световните пазари Русия успява да изнася по-големи количества, научвайки се и да заобикаля ограниченията на Запада по отношение на цената. Това кара западните партньори да търсят начини да затегнат контрола над руския износ, пише Financial Times.

Според източници на изданието един от тях е Дания да започне да проверява за нарушение петролните танкери, идващи от Русия. Според датското законодателство властите имат право да проверяват всички водни съдове, които преминават през акваторията от съображения, че може да нарушават околната среда.

Други мерки, които може би ще влязат в 12-я пакет със санкции срещу Русия, ще са насочени към компаниите, които продават стари танкери за Русия, както и към държавите, които регистрират тези съдове. От Европейската комисия (ЕК) не коментират информацията, но потвърждават, че председателят Урсула фон дер Лайен активно работи за преодоляване на тази "дупка" в санкционните мерки на общността.

В коментар на тази публикация говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова ЕС и Дания да спазват международното право, пише ТАСС.

Всички доставки на Русия през Балтийско море, или около 60% от общия морси износ на руски петрол, минава през датски води, за да достигне международните пазари. Всеки ден през този маршрут преминават около 2 млн. барела руски петрол, посочва FT.

Руското Министерство на финансите публикува предварителни данни за изпълнението на бюджета през октомври, показващи възстановяване на приходите от търговията с петрол. Според анализите Москва успява да избегне санкциите на Запада чрез собствена флотилия, която не се застрахова в западни компании и така не се спазва и изискването за таван на цената на петрола от 60 долара за барел.

По данни на финансовото ведомство цената на сорта "Уралс" през октомври е била над 81 долара за барел.

Приходите от петрол са ключово перо в бюджета на Русия и основен източник на средства за войната в Украйна.

По силата на санкциите, възприети от Г-7 и ЕС, западни застрахователи могат да застраховат петролни товари от Русия, само ако е спазено изискването за цена на доставката до 60 долара за барел. Същото е изискването и към собствениците на кораби - могат да предоставят услуга, ако е спазено ограничението. В началото тези мерки даваха ефект и приходите от петрол бяха силно ограничени, но в последно време Русия закупи своя флотилия стари танкери и или имат фалшифицирани документи за застраховка, тоест плават без застраховки, или ползват услугите на незападни застрахователи.

Какъвто и да е вариантът, опасенията в ЕС са по-големи от това, че Русия заобикаля санкциите - не е ясно какво ще се случи при инцидент със старите танкери, които се експлоатират максимално. Щетите от изтичането на петрол могат да се окажат огромни. Според източник на FT затова и се работи за засилване на контрола на застраховането.

Конвенцията на ООН за морския трафик позволява на държавите да задържат кораби, когато има доказателства, че те могат да са заплаха за околната среда и крайбрежието. Но анализатори коментират, че не е ясно как ще реагират датските власти, ако руски танкер откаже да спре за проверката, която се извършва от военните.

Засиленият контрол вероятно няма да намали търговията с руски петрол, но шансът купувачите да поискат по-големи отстъпки заради повечето бюрокрация около товарите не е за пренебрегване. А именно това беше целта на тавана - да запази руския петрол на пазара, но да намали приходите за бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още