IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската формула за мир - Украйна става част от Русия

Русия насочва резерви към Авдиевка, за да бъде запазен темпът на настъплението

08:03 | 15.03.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всеки път, когато говори за преговори за мир, руският президент Владимир Путин си представя капитулацията на Украйна, пише германското издание Bild. Публикацията анализира интервюто на руския държавен глава преди ден, в което той коментира, че ядрените оръжия са в бойна готовност.

"Целта на Путин никога не се е променяла - той иска да унищожи Украйна, дори с цената на големи загуби и военна икономика", допълва още изданието.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който днес е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, многократно е потвърждавал тази констатация. В своя канал в Telegram той публикува "формула на мира" в шест точки, наричайки страната "бившата Украйна". Предложението предвижда капитулацията на Киев и "насилствена денацификация" на всички държавни органи. Следващата стъпка е избор на временен парламент, който да признае, че територията на Украйна е част от Руската федерация и след това да се саморазпусне.

Тонът на този пост е умишлено присмехулен, но целите са реални и заявявани неведнъж от Кремъл, отбелязват от Института за изучаване на войната (ISW). Според анализаторите тази позиция означава, че мирът за Кремъл е изчезването на Украйна като държава и присъединяването на територията към Русия.

Русия също така няма намерение да участва в мирна конференция, която не контролира. В изявление на Министерството на външните работи Москва отхвърли призивите да бъде включена в срещата в Швейцария, планирана за тази пролет. Мотивът на ведомството е, че Швейцария е доказала, че вече не е неутрална държава.

Мирът не означава капитулацията на Украйна

В обширно телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон отбеляза от своя страна, че мирът не означава капитулацията на Украйна. Той призова за смелост и решителност, за да бъде постигната целта - Русия да не спечели.

Според Макрон ако Русия спечели, доверието в Европа ще се срине. "Мислите ли, че поляците, литовците, естонците, румънците, българите ще успеят да запазят мира и за секунда?", попита той и допълни, че ако Москва спечели в Украйна, вече няма да има сигурност в цяла Европа.

Френският президент отговори и на заплахите на Путин за ядрена война с думите, че използването ядрените оръжия е записано в доктрина и е неприемливо те да се "размахват". Ядрената сила не е инструмент за  дестабилизация или заплаха, а за сигурност, категоричен беше той.

В своето интервю Еманюел Макрон критикува и липсата на европейска отбранителна индустрия, адаптирана към войната. Той обясни и че в момента няма нужда от изпращането на войски в Украйна, но това не бива да бъде изключено.

В Берлин днес (15 март) ще се срещнат лидерите на Германия, Франция и Полша, т. нар. "Ваймарски триъгълник". Основната тема е Украйна и блокираната помощ на САЩ. Полският премиер Доналд Туск преди дни беше на посещение в САЩ и разговаря с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, който отказва да внесе пакета с помощ за Украйна, Израел и Тайван за гласуване в институцията.

Украйна започна ротация на части от предните линии на фронта, руснаците подновяват щурма

Украйна започна ротация на части от предните линии на фронта, съобщи новият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский без да съобщи направлението, където се провежда смяната. Генералът коментира преди време, че има бойни части, които от две години не са почивали.

Украинските военни анализатори отбелязват, че Русия вероятно активира своите тактически резерви,  за да запази темпото на настъплението си особено около Авдиевка и Новопавливка (Маринка) и спре усилията на украинците да стабилизират фронтовата линия.

Анализите на британското военно разузнаване сочат, че в последния месец 60% от бойните действия се водят именно в този регион, а атаките на руснаците са намалели с 13% от началото на март. Това обаче се променя в изминалото денонощие. От Таврийското направление, в чиято територия попада тази част от фронтовата линия съобщават за активизиране на руското настъпление, подкрепено отново и от въздушна авиация. Командващият украинските сили в това направление ген. Олександър Тарнавский съобщава и за унищожени повече от 300 дрона от всякакъв тип в региона.

Руски военни кореспонденти потвърждават подновяването на движението не само около Авдиевка, но и край Бахмут - около Иванивске.

В сводката за 750-я ден от началото на пълномащабната война  от ВСУ отбелязват 20 отбити атаки около Бердичи, Орливка, Тоненке и Первомайске (около Авдиевдка) и 24 в направлението около Новопавливка - Краснохоривка, Хеорхиевка, Новомихайливка и Водяне. В района на Бахмут има отблъснати 7 атаки край Иванивске, Бохданивки и Клищиевка.

В същото време край Купянск, където бяха насочени нови части, няма отчетени бойни действия и вероятно руските военни ще обърнат по-голямо внимание към Лиман. Там украинците да отблъснали 16 атаки около Терни, Ямполивка, Роздоливка и Билохоривка. Руското настъпление е подкрепено с военна авиация.

През изминалото денонощие е имало 76 директни бойни сблъсъка, а 145 населени места около фронтовата линия са подложени на непрекъснат артилерийски и минометен обстрел. ВСУ съобщава и за атаки с 27 дрона над обекти в Украйна в сутрешните часове на 15 март. Всички те са били унищожени. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени пет дрона и два снаряда от система "Град" над Белгородска и Калужска област. В социалните мрежи се появиха геолокализирани видеа за взрив в най-голямата рафинерия в Калужка област - "Первий завод Калуга". Капацитетът за работа на съоръжението е 1,2 млн. тона петрол годишно.  В последните дни руската петролна индустрия е под постоянен обстрел с дронове, което по изчисленията на Bloomberg намали капацитета за работа с над 12%. 

Руските военни кореспонденти съобщават за развитието на военните действия в Белгородска и Курска област, но без критики към руското военно ръководство, че не са взети нужните действия за защита на границите. 

Изборите за президент започнаха в Русия

В периода 15-17 март руснаците ще избират президент. Кандидатите са четирима - Леонид Слуцкий, Николай Харитонов, Владислав Даванков и Владимир Путин. Очакванията са, че действащият държавен глава ще спечели с голяма преднина. Путин не участва в дебати, но използва своята реч за състоянието на страната, за да представи своята предизборна програма.

Москва не допусна до вота единствените двама кандидати, които не подкрепят войната в Украйна - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 7
vanaia
преди 1 месец
Мен ме на кефи шефа на руското разузнаване с препоръка към макарона да чете руски писатели и да си припомни Какво се случва с войските дошли на руската територия според наришкин това би излекувал френския президент от постоянните мечти и желания да се върне обратно на Украйна Крим няма как да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 18
cyclop
преди 1 месец
"Москва не допусна до вота единствените двама кандидати, които не подкрепят войната в Украйна - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова." я кажете, как минаха изборите в Украйна? Там, несъмнено, демокрацията и справедливостта царуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 19
pinoccio
преди 1 месец
ВСУ нападна форума - нацвъкаха се минуси чак до Полярния кръг. Атомните подводници на Кремъл замръзнаха и вече не стават и за перални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 26
pinoccio
преди 1 месец
Хубаво е да бъде обяснено на хората, най вече заради понятието - обществено мнение, защо преди 1991 г. единодържавието Беларус, Русия и Украйна - групата на източните славяни, не представляваше проблем, а сега е повод за трета световна война? Тогава светът беше далеч по-мирен и "Болшой театър" гостуваше на Бродуей. Очите на Никсън придобиваха обратен спин при вида на съветските балерини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 29
Tikva007
преди 1 месец
До: pinoccio: Драмата е за някои като нашия Соломон Паси и тези, на чийто идеологически фундамент изградиха той и много негови политически събратя от Източна Европа кариерата си. В техните блянове Русия не само, че не се връща към границите на някогашната си империя и СССР, но затъва в хаос и се разпада на още по-дребни 6 и повече държавици. Всъщност, никой тук не отбеляза оставката на Нюланд, но тя бележи много сериозни трусове в американските планове относно цялата каша около украйна и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 27
Tikva007
преди 1 месец
*Москва не допусна до вота единствените двама кандидати, които не подкрепят войната в Украйна - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова.* - Москва не допусна до вота и единствения кандидат, който не подкрепя СВО, а зове за истинска, смазваща и безпощадна война в украйна до пълна и безапелативна победа - Игор Гиркин/Стрелков, който запали Донбас през 2014. Това е сигнал и към Запада - дано някой го прочете, защото за повечето руснаци алтернативата на Путин не са хора като Надеждин, а хора като Гиркин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 29
pinoccio
преди 1 месец
Не става ясно с какво присъединяването на Украйна към Русия, каквото представляваше и ядрото на Съветската държава, е толкоз драматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още