IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаки с дронове свиват капацитета на руските рафинерии с над 10% за два дни

В сряда дронове спряха работата на основен доставчик на горива за столицата и околностите

17:38 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Атаки с дронове на територията на Русия на 12 и 13 март свиват капацитета за преработка на петрол с около 12%, изчислява Bloomberg. В последните дни Русия е подложена на масирани атаки с дронове, като основните цели са именно петролната индустрия и енергийни обекти.

Във вторник атаката беше към рафинерия на "Лукойл" в Нижегородска област и петролна база в град Орлов. Цел беше и рафинерия на "Сургутнефтегаз" в Ленинградска област, работеща основно за износ, но ударът беше предотвратен.

В сутрешните часове на 13 март съобщенията са за пожар в една от големите рафинерии в страната - в Рязан, която се намира на 200 км от Москва и е основен доставчик на горива за столицата и регионите около нея. Капацитетът на преработка на петрол на рафинерията е 17,1 млн. тона, или по 340 хил. барела на ден. Попадението е в звеното за първична преработка на петрола, става ясно от публикации в социалните мрежи. Губернаторът на Рязанска област Павел Малков съобщи, че работата на рафинерията е спряна.

Малко по-късно губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщи попадения на три дрона в Новошахтинския нефтопреработвателен завод, който е един от най-големите в южната част на Русия. През миналата година рафинерията е преработила над 4,8 млн. тона петрол. Голубьов отрече информацията, че във вторник е имало атака по местната ядрена централа.

Това не е първата подобна масирана атака срещу обекти на петролната индустрия в страната. През януари дронове удариха терминали за износ на петрол и петролни продукти, както и няколко рафинерии, работещи основно за износ. Тогава капацитетът за преработка беше намален с около 1/5, но в началото на март съоръженията вече започнаха да възстановяват работата си.

За разлика от тогава обаче този път атаките бяха публично коментирани от руските власти. В интервю за РИА Новости руският президент Владимир Путин коментира, че целта на тези удари е намеся в изборите за президент, които вече се провеждат в окупираните региони, а Русия ще гласува в периода 15-17 март.

"Другата цел да получат някакъв коз в евентуален преговорен процес", казва още Путин, цитиран от Bloomberg.

Украйна отказва да започне преговори, докато Русия не изтегли своите войски от територията на страната в международно признатите граници от 1991 г. В Кремъл заявяват готовност за разговори, но единствено при техните условия и при отчитане на "новите географски реалности".

Официално Украйна не признава, че извършва атаки срещу руските обекти, но във вечерното си обръщение срещу 13 март украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "всеки може да види, че нашите дронове работят. И работят на далечни разстояния".

Ударите по петролните рафинерии, от една страна, ограничават износа на енергоресурси, които са основен източник на средства за руския бюджет, а от друга - създават дефицит на пазара за горива. Москва вече забрани износа на бензини, свързано с "плановите ремонти на рафинериите" от 1 март.

На фона на недостига на муниции и загубените територии в последните месеци украинците се надяват с ударите си по петролните рафинерии да създадат недостиг и по отношение на доставките за фронта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още