IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна заплашва основните маршрути за износа на руски петрол

Пожарът на терминала в Уст-Луга може да е само началото на нов етап на войната

11:33 | 23.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През изминалата седмица украинският министър на стратегическата индустрия Олександър Камишин съобщи по време на Световния икономически форум в Давос за новите достижения на украинските дронове - прелетели 1250 км до Санкт Петербург. Тогава не стана ясно дали има поражения от удари на дроновете, а руското Министерство на отбраната съобщи само за унищожени дронове над Ленинградска и Московска област.

В социалните мрежи обаче се появиха видеа със сериозен пожар в рафинерия край Санкт Петербург, като съобщенията бяха, че преди да бъдат унищожени, дроновете все пак са успели да хвърлят взривове, които са носели.

Няколко дни по-късно се подпали и терминалът за газов кондензат на "Новатэк" на пристанище Уст-Луга, доставящ суровина за Азия и руската армия. От компанията съобщиха, че причината за инцидента е "външна", а в социалните мрежи се появиха коментари за два дрона, видени преди да избухнат пламъците. "Новатэк" е най-големият производител на втечнен газ в Русия, а износът през този терминал е около 7 млн. тона годишно.

На пристанището има и петролен терминал, през който се извършват голяма част от доставките на руски петрол. Според изчисленията на Bloomberg през това съоръжение, както и през терминала Приморск (Балтийско море) се изнасят по 1,5 млн. барела на ден, или около 40% от руския износ на петрол през море. През Уст-Луга преминават и някои пратки петрол от Казахстан.

Продължаващи атаки с дронове може да доведат до ограничаване на работата на петролните терминали, а това вероятно ще предизвика и шок на пазара, прогнозират от Rystad Energy.

Приходите от продажбата на петрол са ключови за руската икономика и формират около 30% от приходите в бюджета. В края на миналата седмица централната банка на Русия публикува предварителни данни за износа, които сочат срив на излишъка по текущата сметка - до 50 млрд. долара спрямо близо 240 млрд. долара през 2022 година.

Данните показват сериозно намаление на износа на руски стоки, докато вносът се увеличава.

Заради санкциите срещу Русия купувачите на руски петрол намаляха, но основни са едни от най-големите потребители в света - Китай и Индия. Според експерти, цитирани от Bloomberg, в случай на спиране на работата на един от двата терминала на Балтийско море, Русия няма алтернатива на износа.

Част от износа може да бъде покрит от черноморското пристанище Новоросийск, което обаче също е под огневи контрол на Украйна, включително и с морски дронове.

Според данните на платформите за следене на морския трафик, събрани от агенцията, износът на петрол е бил преустановен за кратко в неделя (21 януари), когато избухна пожара в съседния терминал. Тогава всички кораби се изтеглиха от пристанището. След като пожарът беше изгасен в понеделник следобед, работата и на петролния терминал е била подновена.

Руски анализатори, цитирани от Ройтерс, прогнозират, че работата на терминала на "Новатэк" ще бъде възстановена след седмици или дори месеци. Компанията отказва да се ангажира с прогнози.

На този етап изглежда много малко вероятно Русия да спре износа на петрол от пристанището.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира преди ден, че военните ще се заемат и ще защитят обектите на критичната инфраструктура в страната. Украински анализатори отбелязаха преди това, че Ленинградска област от десетилетия се защитава от север - където са страните на НАТО, но югът е оголен и ще трябва да бъдат предислоцирани системи за защита от други места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... и то за това са се подготвяли 10г ... :))) ... меката китка нещо не е на кеф ... не ти е нацъка минусчетата нефелът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 то па едни военни... бетер от цивилните им милиционери!, 3 години не могат да свършат това дето обещаха че ще свършат за 3 дена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 23
Tikva007
преди 3 месеца
*Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира преди ден, че военните ще се заемат и ще защитят обектите на критичната инфраструктура в страната.* - Както се движат нещата, скоро военните може да се заемат и с други дейности, като напр. управлението на държавата, защото явно цивилните не се справят. Ще бъде интересно и значително по-вълнуващо, особено за наблюдаващите уж само отстрани, но реално - активно участващи в тупурдията тарикати като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още