IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват проверка на оръжията, доставени на Украйна

Голям пожар гори на газов терминал на компанията "Новатек" на пристанището Уст-Луга

08:43 | 21.01.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна и САЩ извършиха първата съвместна проверка на оръжията, доставени на украинската армия, съобщават от Министерството на отбраната на Украйна. Проверяват се серийните номера, техническото състояние и условията за съхранение. По време на проверката не е имало коментари от страна на американските представители и информацията се обработва, се казва още в съобщението.

През 2023 година Украйна одобри концепция за отчет на използваното въоръжение с цел повишаване на прозрачността. Според руския президент Владимир Путин Украйна е продавала оръжие, получено от партньорите си, включително и за групировката "Хамас". Досега такива оръжия не са открити, но одитен доклад, публикуван преди дни, показа, че част от оръжията, предоставени на Украйна не са проследени правилно от Министерството на отбраната на САЩ и не може да бъде направена инвентаризация.

Още от края на 2022 година контролът върху изпратените на Украйна оръжия е съществено подобрен, но има и някои пропуски, се казва още в доклада. Под засилен мониторинг са ракети Javelin и Stinger, устройства за нощно виждане, ракети AIM-9X и ракети "въздух-въздух" със среден обсег на действие.

Този доклад излезе в критичен за Украйна момент, когато в Конгреса не могат да се разберат за предоставянето на още помощ за страната. В интервю за Fox News председателят на Камарата на представители (долната камара на Конгреса) отчете, че са давани милиарди без ясна стратегия за Украйна. Той критикува администрацията на президента Джо Байдън с думите, че не е предоставила критично важни оръжия, искани от Киев.

В Конгреса е блокиран пакет на стойност 101 млрд. долара, насочен към Украйна, Израел, Тайван и границата на САЩ с Мексико. Сумата за Киев е около 60 млрд. долара. Тези  средства обаче са блокирани заради липсата на съгласие по темата за промени в миграционната политика и укрепване на границата с Мексико. Междувременно и одобрените досега средства за Киев свършиха и САЩ не предоставят помощ за страната.

Голям пожар обхвана газов терминал на "Новатек"

За голям пожар на газов терминал на компанията "Новатек" на пристището Уст-Луга, съобщава губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко. Работещите на пристанището са евакуирани и при инцидента няма пострадали, посочва още той. Компанията "Новатек" е най-големият производител на втечнен газ в Русия.

В социалните мрежи се появиха съобщения за взривове преди пожара и атака с два дрона на съоръжението. Ако тази информация се потвърди, това е втората атака с дронове на Ленинградска област за последните няколко дни. В петък Министерството на отбраната на Русия за първи път съобщи за унищожени дронове в областта. В резултат обаче възникна пожар голям на петролна база на "Петербургски петролен терминал".

В ранните часове на 21 януари Министерството на отбраната на Русия съобщава и за унищожени дронове над Смоленска област и над град Тула - център на оръжейната индустрия на Русия. Според публикации в социалните мрежи целта на дроновете е било предприятие, в което се произвеждат зенитно-ракетните комплекси "Панцир".

Бойните действия се забавиха след щурма преди дни

За известно забавяне на интензивността на бойните действия сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в последните дни. На 19 януари беше съобщено за началото на руска офанзива с почти 130 директни сблъсъка през изминалото денонощие. Днес (21 януари) данните са за 80 директни бойни сблъсъка и повече от 140 населени места под обстрел с артилерия.

Край Купянск има отблъснати 21 атаки край Синкивка и Петропавловка, а геолокализирани данни показаха на 20 януари, че руските сили са превзели населеното място Крохмалне (на 20 км от Сватове). Според руски източници украинците са се изтеглили от позициите си от градчето. Информацията беше потвърдена по-късно и от говорителя на сухопътните войски на Украйна подполковник Володимир Фитьо. Става дума за населено място от само пет къщи и 45 души население преди войната, отбеляза той. В момента всички сгради в Корохмалне са напълно разрушени, а украинските военни са се изтеглили на предварително подготвени защитни позиции.

Украинските военни съобщават и за голям брой бронирана руска техника, струпана в направлението Лиман.

Според украински военни анализатори в момента най-сериозно е положението на източния фронт - особено около Купянск. Украинците трябва да бъдат в отбрана, докато не се изчерпа ресурса за нападение на руснаците в този регион, за да бъдат избегнати големи загуби, отчитат експертите.

Руските сили напредват и в направлението около Бахмут, в близост до Клищиевка. Активни са боевете около Бахдановка и Андриевка, където са отблъснати и 8 атаки, сочи още статистиката на ВСУ за 696-я ден от началото на пълномащабната война.

Руски военни кореспонденти съобщават за напредък около Авдиевка, превземайки позиции около ресторанта "Царска охота" на север от града, но от Института за изучаване на войната посочват, че все още няма видимо потвърждение на тази информация. Позиционни остават битките около Степове, Новобахмутивка и Новокалинове, а от ВСУ отбичат 23 отблъснати атаки в опит на руските сили да обградят града.

Украинският опозиционен журналист Юрий Бутусов съобщи за навлизането руски части в града, но военни наблюдатели го опровергаха, коментирайки че става дума за ограничен пробив на малки десантни групи, успели да влязат в няколко къщи в покрайнините на града.

Украинците задържат позициите си и на левия бряг на Днепър, въпреки трудностите, които имат със снабвядането, след като части от реката замръзнаха. Според британското военно разузнаване руснаците не могат да се възползват от своето предимство в региона, което подстказва за слабата подготовка и липсата на координация на руските сили в региона.

"Активна отбрана" на украинците ще позволи на Русия да диктува темпото

Според редица медийни публикации западни експерти съветват Украйна да мине в "активна отбрана", възползвайки се от слабости на противника, и да се подготви за офанзива през 2025 година. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) подобна стратегия обаче ще означава, че инициативата на войната - темпото, мястото на битките и т.н., ще бъде в ръцете на руснаците.

Няма никакви гаранции, че Русия ще изразходва всички натрупани оръжия през 2024 година, нито, че украинците ще успеят да натрупат резерви, които да им позволят успешна офанзива през следващата година.

Руските и украинските военни разчитат на едни и същи оръжия и за настъпление, и за отбрана, или за защита на позициите са необходими не по-малко усилия, отколкото за нападение, казват още анализаторите. При защитата на позиции се изискват също се изисква артилерия, бронирана  техника и дронове. Действително, при настъпателните действия се използват повече ресурси - и в жива сила, и във въоръжение, но и при отбрана украинските и руските военни са търпели големи загуби в досегашния ход на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 конспирации които си чул докато са те помпили на задна не са валидни... :D:D до сега лъжеше на парче, сега вече почна с една жена от опашката за олио каза.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 3 месеца
До: zelka007Нещо разтрувожен ми се виждаш. Губят ли любимите ти нацистчета, що ли?! Бустни се и се успокои! Ще си докараш някой инфаркт и ще заминеш млад и зелен при кумирите си Бандерко, Мустака и Ботуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 3 месеца
САЩ започват проверка на оръжията, доставени на Украйна. Това ново направление на сайта ли е? Да разправя вицове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 месеца
До: Tikva007, дано това не стане, защото и Китайците ще си вземат своето от Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
Из руските медии разни разни конспиролози скоро споделяха съмнения, че тези зачестили напоследък дрончета около Петербург може и да не са долетели чак от украйна, а да ги пускат някъде от по-наблизо - напр. от Естония. Тогава може и да имат основание някои внушения, генерирани най-вече от прибалтийските пудели, че Русия може и да изплющи по някоя НАТОвска държава. Да не стане *гузен негонен бяга* и после играчка-плачка. То и НАТО ще победи Русия както украйна, но пак ще си е касапница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Тировете са и от двете страни. Например Украйна се загубили 5500 нациста за последната седмица. В един конфликт загубитш търпят и двете вищоюващи страни, а третия печели, в случая САЩ, които подкрепят Украйна до последния Украинец, Украинка и Студент! Вече спират здравните права на всеки, които не е мобилизиран и не работи за военните. Ловуването на украинските улици вече не е ефективно и сега започват да помилват Затворници само и само да попълнят част от липсващите жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
zelka007
преди 3 месеца
хех ... а завода в Тула , дето сглобяват "панцир"-ите е ударен 7 (седем) пъти ... намира се на 350км от украинската граница , баш в подмасковието ... :))) ... най-защитената с ПВОта зона в рассийката ... !! ... непабедимите и всичко свалящи страшилки са проспали всичко , как всегда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 3 месеца
ам'че атакуват *** , щом тировете с черни чували вървят , значи все в норм !! уж снеговалеж ама по 40 бетеерчета и по 20 танкчета за скрап , добре е !! големо пафкане на папироси е тия дни из рассийската ... :))) ... и тоталната безнадежност на С400 , С-300 , панцири и пр. страшилки ... друзя антиваксърчета-газовици , видехте ли ги abrams-ите из заснежените украински полета ?! конашенко не е ли ликвидирал вече неколко десетки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още