IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ спряха военната помощ за Киев, Украйна активно се готви за отбрана

Неназовано далекобойно оръжие е унищожило 26 руски хеликоптера за ден

08:03 | 12.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна започна активно да изгражда окопи и съоръжения за защита, включително и т. нар. "драконови зъби", за спиране на бронирана техника, сочи репортаж на Ройтерс край Купянск. В края на 2023 година агенцията е посетила мястото, както и позиции около границата с Беларус, където също има изградени нови защитни съоръжения.

Официално няма данни за мащаба на строителството, но украински военни разказват пред агенцията за активни дейности на север, около Суми, Чернихив, както и в посока Киев.

Украинската контраофанзива стигна своята кулминация и сега военните експерти предполагат, че укрепленията ще дадат възможност за изтегляне на част от украинските сили за почивка и допълнителна подготовка. По-късно тези съоръжения ще могат да бъдат използвани и за укрепване на фланговете при нова офанзива. В някои части на Донбас Украйна има изградени отбранителни линии от началото на конфликта през 2014 година, които издържат и до днес - например край Авдиевка.

На този фон САЩ спряха помощта за Украйна заради липсата на средства, потвърди говорителят на Съвета за национална сигурност на страната Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом. На 11 януари обаче беше съобщено за предоставяне на нови военни пакети за Украйна, включващи дронове от Естония, артилерийски снаряди, гаубици и други от Латвия. Естония ще предостави военна помощ в размер на 1,2 млрд. евро в периода 2024 - 2027 година.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски коментира след срещата си с естонския президент Алар Карис, че няма да има пауза във военните действия  през зимата, защото тя ще е от полза за Москва. В момента Русия изпитва недостиг от бойни дронове и артилерия и води преговори за покупката им от Иран и Северна Корея. Замразяване на конфликта няма да даде възможност за мирни преговори, а за реванш на Русия, допълни още той малко по-късно вече в Рига, с което приключи двудневната му обиколка в Прибалтийските републики.

"Замразяването на конфликта ще даде възможност на Русия да се подготви за още по-мащабно нападение", допълни той.

Русия успява да извършва ротации на фронта, липсват ѝ артилерийски снаряди

От лятото на 2023 година няма оплаквания от руски военни за липса на ротации, съобщават от Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите цитират и данни на украинското военно разузнаване (ГУР), според което в Украйна в момента има 462 хил. военни, като 92-95% от военните формирования са напълно окомплектовани.

Възможността за ротации дава голямо предимство на руските части на фронтовата линия и смекчава влошаването на качеството на попълненията, посочват военните анализатори. Показателно за тях е, че въпреки предимството в жива сила, Русия записва незначителен напредък от октомври 2023 година насам и е малко вероятно без добре обучени и оборудвани части да може да бъдат извършени успешни настъпателни действия в няколко направления, допълват от ISW. 

Анализатори вече коментираха, че изглежда руската офанзивна операция няма да постигне своите цели.

Данните на ГУР показват също, че през 2023 година Русия е произвела около 2 млн. снаряда и изпитва недостиг от около 500 хил., заради което са купувани допълнителни муниции от Беларус, Иран и Северна Корея. Очакванията са, че това ще продължи и през 2024 година.

По данни на Украйна въпреки санкциите Москва е успяла да внесе части на стойност 8,8 млрд. долара, необходими за производството на ракети, дронове и бронирани машини през миналата година.

Ниските температури ограничават движението на дроновете

Студена вълна обхвана Украйна и това ограничава движението на дроновете - както бойните, така и на разузнавателните на фронтовата линия. От два дни от военновъздушните сили (ВВС) не съобщават за въздушни атаки над Украйна, а обявените въздушни тревоги са свързани основно с вдигане на тактическа бойна авиация в Русия. В същото време от опозиционната руска медия "Астра" съобщават за дрон, попаднал на територията на авиоремонтен завод във Воронежка област., намиращ се на 400 км от границата с Украйна.

На фронтовата линия интензивността на бойните действия остава относително висока - Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за 64 директни бойни сблъсъка в 687-я ден от началото на пълномащабната война. Увеличават се артилерийските и минометните обстрели над населените места в близост до фронтовата линия - повече от 130 са под прицела. За пореден ден Русия атакува Харков с балистични ракети. Неговата близост до руската граница прави много трудни за отразяване на въздушните атаки.

Руски военни кореспонденти съобщават за успешна контраатака на украинците край Орлянка, но няма потвърждение на тази информация. От ВСУ отчитат отблъснати 2 атаки край Синкивка в това направление. Украинското командване обаче наблюдава прегрупиране и подготовка за атаки по линията Купянск - Сватове - Кремина.

Има данни и за една отбита атака край Бахмут - при Клищиевка.

Но бойните действия са активни в направлението Авдиевка. Украинските данни сочат за засилени авиационни удари в региона, отблъснати са 27 атаки кра Новобахмутивка, Степово, Первомайско и Невелско. Русия активно опитва да обгради града от началото на октомври насам, но без да отчита сериозен напредък и се водят позиционни боеве около коксовия завод и индустриалната зона на града.

Украинците са отблъснали и 13 атаки край Маринка.

Руските и украинските части продължават операциите си на левия бряг на Днепър и край населеното място Кринки. От ВСУ съобщават за три неуспешни руски атаки по техни позиции, както и за разширяване на зоната на действие на украинските военни. От ISW обръщат внимание на липсата на десантни части в региона.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за свалени 29 дрона над окупираните Луганска ,Донецка, Запорожка и Херсонска област, отбити атаки и унищожена украинска военна техника по фронтовата линия. 

Неназовано далекобойно оръжие е унищожило 26 хеликоптера за ден

Неназовано далекобойно оръжие е помогнало на Украйна за ден да унищожи 26 руски хеликоптера, разказа Володимир Зеленски пред представители на медии от Прибалтийските републики.

"Партньорите ни предадоха далекобойно оръжие - няма да коментирам какво, но те ще разберат. С него за денонощие унищожихме 26 хеликоптера. 12 самолета бяха вдигнати и удариха с ракети (по страната - б.ред.) и системите сработиха - унищожихме наведнъж 12. Това не е акт на война, а на защита", допълни той, отбелязвайки работата на оръжията и системите за противовъздушна отбрана, които Украйна получи.

Зеленски коментира още, че предаването на ракетите, с които украинските военни са извършили тези операции, е било забавено с три месеца.

След дълги преговори Украйна получи американските ракети ATACMS, макар и с ограничена далекобойност от до около 190 километра. Според експерти те веднага са били използвани в операцията "Водно конче", която удари по летища, използвани от руските военни в окупираните Бердянска и Луганска област. Тогава изявленията бяха, че са унищожени хеликоптери, използвани за въздушна подкрепа на операциите по южния фронт.

По време на пресконференцията на Зеленски в Рига не стана ясно дали визира тази операция. Пред журналистите той поясни, че Украйна не може да се придвижва напред по фронтовата линия, защото няма въздушен контрол.

По време на своята визита в Естония Володимир Зеленски коментира още една тема ,която повдига много въпроси в Украйна - връщането на мъже в мобилизационна възраст, които избягаха от страната в началото на войната. Естония например съобщи, че е готова да депортира такива хора.

"Ако сте в чужбина и сте на възраст за мобилизация,не сте на фронта и не плащате данъци, напуснали сте страната незаконно, тогава има въпроси", уточни Зеленски, припомняйки, че в първите дни на войната Киев отвори всички граници и позволи на всички хора, които искат да напуснат страната. Според него обаче всеки украинец може да защити страната си не само на фронта, но и плащайки данъци в Украйна. Един военен се издържа от 6-8 данъкоплатци, посочи той и допълни, че разходите се поемат изцяло от бюджета.

"Ако искаме да спасим Украйна, ако искаме да спасим Европа, тогава всички трябва да разберем: или помагаме на Украйна, или не. Или сме граждани, които са на фронта, или сме граждани, които работят и плащат данъци, защото няма да има пари за военните разходи. Ако няма военни, няма да има кой да защитава Украйна. Това са правилата на живота", допълни Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 8
Импeраторът
преди 3 месеца
До: sssaaa предполагам, че вие сте на страната на арабите - все пак мюсюлманите са задръжни и знаем, че Рашистан е ислямска страна и Възраждане е ислямска партия :-) подкрепяй се, нас християните не ни мислете :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 11
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 опа зелкич, вчера те нямаше - остави няколко статии без коментари! Да не ти намалиха надника? Няма ли да осмееш и неефективните драконови зъби, дето така лесно се избиваха при контраофанзивата? Сега що ги редят укрите? Трябва да възхвалиш и неназованото средство, дето е свали 26 хеликоптера. Макар да мисля, че е станала грешка и е изпусната една нула в края. Зелянски вече ходи да моли прибалтийксите тихри за помощ, шото другите си праят пас. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 16
sssaaa
преди 3 месеца
НАТО ще се борят до последния Украинец, Украинка и студент! Вече започват да искат съюзниците си да депортират, че пушечното месо налично в племето взе да намаля. А САЩ и UK започнаха военни удари в Йемен. Сега разбирате ли защо нямамява военната подкрепа за Украйна от САЩ. Трудно им е да финансират и поддържат конфликти на толкова форнтове - Украйна, Газа, Иран, Ливан, Тайван, Йемен.... Арабелите тръгнат ли единно срещу Израел, целите на Си и Путин ще се изпълнят много бързо, а покрай тях и Ким
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
Ndvrts
преди 3 месеца
Голяма работа станало , те урките бълват собствено производство дрончета, рикети, гаубици, снаряди , една седмица им трябва да се прегрупират и да почнат офанзивата. Москва ше си апят утайките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
valentino29
преди 3 месеца
До: zelka007https://m.vk.com/video-31371206_456270954 : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 33
zelka007
преди 3 месеца
хих ... втората най-могъща в Украйна още не започнала наступа и го приключи ... са ще трупа още бъдеща мъpша по линията на съприкосновение ... ония 5 къщи в Маринка взеха ли ги , или още ги мъчат ?! галактическата мирна държава ... :))) ... ракети от ким дебелият ун , фърчила от аятоласите и тротинетки от поднебесната кинкалерия ... могучая и непобедимия ... пуснаха ли парното в Масква и Ленинград ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още