IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската зимна офанзива в Украйна изглежда пред провал

Студът и снегът забавят, но не спират бойните действия в най-горещите зони на фронтовата линия

07:53 | 10.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От октомври Русия извършва интензивни атаки в няколко направления в Украйна, но офанзивата изглежда е насочена най-вече към превземането на град Авдиевка (Донецка област) и връщането на Купянск (Харковска област). Резултатите са минимален напредък и големи загуби на техника и жива сила. Фронтовата линия край Авдиевка е мръднала минимално около индустриалната зона, коксовия завод и населени места в покрайнините, а в направлението Купянск руснаците заседнаха край Синковка.

Досега двете зимни офанзиви, които предприе Москва, изглеждат "напълно неуспешни", пише немският военен репортер на Bild Юлиан Рьопке. Според него украинските части са се подготвили добре - има изградени минни полета и съоръжения, и засега удържат руското настъпление. Въпросът е за колко дълго ще стигнат боеприпасите и защитните системи на украинците, допълва още анализаторът.

Във своето вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че темата за боеприпасите и дроновете, необходими за фронтовата линия, е била дискутирана по време на заседание на щаба в присъствието на главнокомандващия въоръжените сили и министрите на отбраната, на стратегическата индустрия и на цифровизацията. Отчетена е нуждата от ускоряване на логистиката, както и на увеличаване на местното военно производство.

Според ВВС последните масови обстрели на Русия имат нова цел - търсят се обекти от военно-промишления комплекс. Според украинския военен анализатор Олександър Коваленко тези обекти могат и са защитени от системите на ПВО. Има обаче и алтернативни методи, например разполагане на тези комплекси под земята, казва той в интервю за Униан.

Студът забавя бойните действия, но не ги спира

Украйна е обхваната от ледена вълна и това се усеща на фронтовата линия. Според говорителя на Таврийското направление, в който попада и най-горещата точка Авдиевка, активността спрямо декември е намаляла, но в края на 2023 година сблъсъците, особено около Авдиевка, бяха много интензивни. Сега по-активно руснаците използват малки щурмови групи и е видна известна пауза, за да бъдат натрупани допълнителни сили, казва още Олександър Щупун.

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за 24 отбити атаки край града - около Новобахмутивка, Первомайско и Северново в последното денонощие (685-я ден от началото на пълномащабната война).

Подобна е ситуацията и около Бахмут - натрупалият се сняг спира опитите на руснаците да си върнат Клищиевка и Андриевка, въпреки че се провеждат контраатаки от всички страни. От ВСУ дават информация за отбити три атаки в това направление.

Руски военни кореспонденти съобщават за проблеми с комуникацията на левия бряг на Днепър, което ограничава действията на руските части. Споменава се за изисквания за видео или фото потвърждение за цели, за да бъде одобрен дори и артилерийки удари. Няма повърждение за промяна на фронтовата линия около Кринки, посочват от Института за изучаване на войната (ISW), а геолокализирани данни потвърждават, че руските части удържат позициите си около Олешки.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 685-я ден от началото на пълномащабната война показва постепенно засилване на бойните действия и 77 директни бойни сблъсъка. Само преди два дни броят им беше 35.

Гореща остава ситуацията и край Маринка, където по данни на ВСУ има отбити 15 атаки.

След последната масирана атака в сутрешните часове на 8 януари, украинските ВВС нямат данни за обстрел с дронове или ракети. От Министерството на отбраната на Русия съобщават за отбити атаки с дрон над Саратовска област, както и над Белгородска, Курска, Орловска и Брянска  област. Отделно са унищожени и още шест дрона над Луганска и Донецка област.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия прави всичко възможно за създаване на буферна зона, за да не бъдат допуснати обстрели над Белгородска област. Военни анализатори коментират, че това е причината за обстрела над Харков и областта. Украинските военни от своя страна пък съобщават, че ударите им са насочени по цели в приграничните зони, от които от месеци се обстрелва Харков с балистични ракети С-300 и С-400.

Русия не може да си позволи да загуби Крим

Русия не може да си позволи да загуби Крим, коментират украински военни пред украинското Radio NV. Украйна в момента държи под огневи контрол полуострова след превземането на няколко важни цели, сред които и газовите платформи край Крим, познати като "Кулите на Бойко" (по името на бивш украински министър на енергетиката). Затова и Русия изтегли Черноморския си флот от Севастопол и изгражда нова база в Грузия.

Но в същото време Крим е много важна част от логистиката за южната фронтова линия - 90% от доставките минават оттам. Полуостровът е важен плацдарм за разгръщане на офанзивата, по т.нар. "линия на Суровикин".

Една от важните победи на Украйна през лятото е надмощието, което спечели в Черно море, а от юни 2023 г. насам окупираният през 2014 г. Крим е под редовен обстрел с дронове и ракети. След няколко удара по военните пристанища корабите бяха изтеглени на изток, а от началото на годината има няколко успешни мисии по унищожаване на комендни пунктове и средства за разузнаване на руските военни на полуострова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още