IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската операция "Водно конче" изненада и вероятно ще обърка Русия

Доставката на ATACMS има потенциала да промени хода на бойните действия, казват от ISW

07:55 | 18.10.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ATACMS показаха себе си, съобщи в своето вечерно обръщение по повод 601-я ден от началото на войната в Украйна президентът Володимир Зеленски. "Днес искам да изкажа особена благодарност на САЩ - нашите договорености с президента (Джо - б.р.) Байдън се изпълниха и то много добре", заяви той.

Неговият коментар е по повод новината на деня за Украйна - успешната операция Dragonfly ("Водно конче"), с която бяха разрушени две летища в окупираните територии в градовете Луганск и Бердянск (на брега на Азовско море). Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) на реакциите сред руските наблюдатели операцията е постигнало своето - изненада и объркване за руските военни. Военните кореспонденти веднага припомниха ударите по летището в Чернобаевка в Херсонска област по време на операцията за освобождаване на Херсон.

При акцията бяха унищожени девет руски хеликоптера от различни видове, специална техника, която се е намирала на пистите, пускова установка за противовъздушна защита и склад с авиационни бомби. При ударите са разрушени пистите на летищата, тоест те вече няма да могат да бъдат използвани от руските военни. От ISW допълват, че летището в Бердянск се използваше активно за въздушното покритие срещу украинското настъпление в Запорожка област.

При операцията са били използвани 18 далекобойни ракети, съобщава The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Доставката на ракетите ATACMS беше пазена в тайна до последния момент. След последното посещение на президента Володимир Зеленски дори имаше съмнения, че Вашингтон въобще ще се реши да предостави ракетите. Американският президент Джо Байдън все пак намекна, че ракети ще има, след като коментира, че САЩ са изпълнили всички искания на украинците.

Украйна е получила по-стара версия на ATACMS с ограничен обсег - не с 300 км, а със 165 км и без GPS -насочване, коментират военни анализатори. Липсата на навигация обаче помага за избягване на средствата за електронно блокиране.

Вероятно украинските военни ще използват ракетите с голям обсег за разрушаване на складове с боеприпаси на руснаците, разположени в окупираните територии, посочват анализаторите. Ракетите имат потенциала да променят военните действия, както се случи с доставките на HIMARS през юни 2022 година. 

Сега всички погледи са насочени към Германия. Преди месеци канцлерът Олаф Шолц заяви, че ще даде от германските далекобойни ракети на въоръжение Taurus, ако САЩ дадат от своите. Същото условие Берлин постави и при създаването на т.нар. танкова коалиция - Вашингтон достави своите Abrams, за да насърчи Шолц да одобри доставката на германските Leopard 2.

Германските опасения за доставката са в няколко направления, включително и че те могат да предизвикат ескалация на войната. Всички  германски институции са дали зелена светлина на доставката на ракетите, сочат медийни публикации. Трябва само решение от канцлера.

Русия така и не потвърждава за пораженията върху летищната инфраструктура. Представителят на движението "Заедно с Русия" в окупираните територии Владимир Рогов написа в Telegram, че Бердянск е обстрелван с ракети, които са унищожени от противовъздушната отбрана в покрайнините на града. По-късно той потвърди, че става дума за далекобойните ракети, но нарече новината за унищожените хеликоптери "фалшиви".

Активни остават бойните действия по фронтовата линия

Активни остават бойните действия по фронтовата линия, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Директните бойни сблъсъци през изминалото денонощие са 70. Най-активни са те край Купянск и Маринка, на където се насочват руските усилия от началото на седмицата. В Адвиевка затишието продължава, а в Лиман няма проведена нито една атака, посочват от ВСУ.

От Министерството на отбраната на Русия също съобщават за отблъснати украински атаки в Донецка област - към Авдиевка, но няма информация за настъпления. Руските военни съобщават за свалени дронове над Белгородска и Курска област и унищожен морски дрон в Черно море. Живеещи в Севастопол съобщават за множество взривове, които се чуват в града.

ВСУ съобщава за частични успехи на настъплението към Мелитопол в Запорожка област и отблъснати опити на руски военни да възстановят позиции около Роботине. Има данни за настъпление към Вербове. Според руски военни кореспонденти Украйна трупа военни части и увеличава десантите по левия бряг на р. Днепър.

Европейският парламент одобри дългосрочната програма в помощ на Украйна

Европейските депутати с голямо мнозинство одобри пакет с дългосрочна подкрепа за Украйна в размер на 50 млрд. евро в периода 2024 - 2027 година. Средствата ще бъдат насочени към възстановяването на страната и модернизацията на икономиката ѝ. Европейските депутати настояват пакетът с помощта за Киев да бъде част от цялостното преразглеждане на бюджетната рамка на ЕС.

От ЕП настояват и използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна, но и засилване на борбата с измамите, корупцията и конфликта на интереси. Дружествата под контрол на олигарси не трябва да получават европейско финансиране, посочва още евродепутатите.

По информация на Bloomberg американският президент Джо Байдън смята да поиска от Конгреса одобрение на пакет на стойност 100 млрд. долара в подкрепа на Израел, Украйна, укрепване на границите на САЩ и за държави в Тихия океан, сред които и Тайван. Средствата са за цялата фискална година.

Дори и така помощта за Киев трудно ще мине през Камарата на представителите, която още не е избрала председател след оттеглянето на Кевин Маккарти. В Сената не се очакват проблеми под каквато и форма да бъде получено предложението за подкрепа на Украйна и Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Urbanshark_bg
преди 1 седмица
В света има толкова войни защо не пишете за арменците ? Тоя бил *** оня бил нз си къв. Хубаво е да застанеш vs огледалото и да питаш "а аз какъв съм " ? Клавиатурен терорист 5 профила спамат по цял ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Urbanshark_bg
преди 1 седмица
Ако имаше и 1% украйна да върне тези територии русия нямаше да влага милярди в тях и русия и америка и европа искат да поробят и разграбят украйна всичко е борба за власт байдан каде назначи сина си ? Кой им уволни главния прокурор че не помня. Промити мозъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Urbanshark_bg
преди 1 седмица
Ей про руски и про украински ***. Ако ви беше грижа за българия толкова и бяхте толкова активни когато например. Министър на мвр е в групировка щяхме да сме швейцария. Клавиатурни терористи *** били н кви били украйна напредва обръща 2 г развоя чакаме .... Хах болни мозъци целия свят се бие срещу русия и? Нали вие разбирате че това нее и 10 % от военния потенциал и мощ платени дечковци ако толкова скандирахме за българия. Щях да ракопляскам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 11
penkiler1415
преди 6 месеца
Украинците ще получат всички необходими им оръжия а Русия ще изпадне в дефолт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 14
valentino29
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка-Петолъчки две, имаш ти ,една на скъсаната *** и една на съдраната ти ватенка. пусни си плюсче през проксито и и ще ти подаря инфлационна рубла от ноември месец 1917г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: valentino29 Тук има кой да ни развеселява - неграмотни клоуни с петолъчки по челата, точно като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 13
valentino29
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка :покъсан що не си сложиш10тина плюса през проксита ,,,,: )да ни развеселиш малко : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
А иначе за седмица само в Авдиивка 135 единици военна техника на москалята станаха на скрап. Добре ли е, таварищи слабоуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Точно си викам къде ли е тpoла копейник, дето цъка минусите през прокси и оп - приехал е вече и заработва капейки :))) ей тва е професия, ей! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 17
stonasto
преди 6 месеца
До: Tikva007 Хахаа...Неможач,пък казваше баба ми...Всъщност,каза достатъчно.Малко смешки,малко обиди,отклоняване на неудобното и 20 минуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още