IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво прави ракетите Taurus толкова специални за Украйна?

Ракетите са "убийци" на мостове, но в Берлин имат големи притеснания да не попаднат в руски ръце

12:22 | 15.10.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP

През лятото след дълги преговори Великобритания и Франция доставиха на Украйна своите далекобойни ракети Strom Shadow и Scalp, които са един клас. Киев обаче настоява и за германските Taurus, но германският канцлер Олаф Шолц все още се колебае.

Германски експерти и институции единодушно подкрепят доставката, Берлин получава натиск и от други западни съюзници, но Шолц засега устоява. Европейското издание Politico прави опит да разбере защо.

На пръв поглед ракетите са много подобни - всички се изстрелват от самолети, обсегът им е 500 км, дълги са 5 метра и тежат приблизително еднакво - 1300 кг за Storm Shadow и Scalp, спрямо 1400 за Taurus. Бойните глави също са с подобни параметри - 450 килограма за британските и френските, спрямо 461 килограма за германските.

Какво тогава прави Taurus толкова специални? Според редица анализатори това е детонаторът. При Storm Shadow и Scalp системата е такава, че времето между удара и детонацията на бойната глава се задава ръчно, което може да затрудни правилното насочване при сложни инфраструктурни обекти - например мостове. При мостовете бойната глава трябва да премине през относително тънкото платно, за да порази желаната цел - бетонната основа, която държи конструкцията.

Украинският президент Володимир Зеленски подписва ракета Scalp, която Украйна получи от Франция. Снимка: President.gov.ua Украинският президент Володимир Зеленски подписва ракета Scalp, която Украйна получи от Франция. Снимка: President.gov.ua

Детонаторът на Taurus обаче е различен - ракетата разпознава различните материали е много ефективна при сложни съоръжения. Това я превръща в "убиец" на мостове - само с една ракета може да бъде постигната цел, за която са нужни две или повече ракети от друг клас, посочва още изданието.

Една от основните цели на Киев е Кримският мост, който свързва полуострова с Русия. През него минава основната част от военните доставки за южния фронт на руснаците. В рамките на година Украйна успя на два пъти да повреди Кримския мост, използвайки морски дронове и взрив в микробус. Но движението беше само временно ограничено.

Според Олаф Шолц използването на германска ракета за унищожаването на такава цел - Кримският мост е гордостта на руския президент Владимир Путин, може да предизвика ескалация на войната. Като лидер на Германия неговата отговорност е да предпази страната от замесване в конфликта, пише Politico.

Това е основното притеснение, но не е единственото. Системата за управление на Taurus при липсата на доверена GPS връзка е доста сложна и изисква използването на специфични системи за картографиране. Това означава или германски специалисти да отидат в Украйна, или украински военни да се обучат в Германия как се управлява тази ракета. Това също се приема като възможна причина за ескалиране на конфликта. Но според Politico голяма част от картографската система на Германия е отворена и публично достъпна.

Не на последно място Берлин има опасения, че Taurus може да попадне в руски ръце. Франция и Великобритания вече разработват заместниците на предоставените на Украйна ракети. Германия обаче планира Taurus да остане на въоръжение до средата на това столетие и не подготвя заместник, а планира модернизация на тази ракета. Една от насоките на работата ще е по-добро GPS насочване.

Но дотогава Taurus е единствената ракета от този клас, която Германия, има и в Берлин се притесняват, че Русия може да получи достъп до нея и да изготви противодействие. Ракетата е разработена така, че да преодолява руската система за противовъздушна отбрана С-400 и "Панцир" и със сигурност ще е от специален интерес за Москва.

Но въпреки всички тези мотиви, натискът срещу Шолц не отслабва. По подобие на "танковата коалиция" САЩ са готови да доставят малко количество от своите далекобойни ракети ATACM, за да насърчат Берлин - германските власти коментираха преди време, че биха дали своите ракети, ако и САЩ направят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 5
RoyBatty
преди 6 месеца
Да обобщим: Щолц се колебае дали да унищожи Кримският мост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 19
penkiler1415
преди 6 месеца
от бюджета си като помощ за Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 17
penkiler1415
преди 6 месеца
До: andy Да мизерства?! САЩ са дали 0.3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 16
andy
преди 6 месеца
До: penkiler1415 Прав си, правят каквото могат. Я някой мост ще взривят, я някое село ще окупират след 3 месеца на цената на хиляди жертви, я ще прескочат до Крим за бързо селфи... Важното е PRа и западналите фашаги на продължават да наливат пари докото собственото им население започва все по-осезаемо да мизарства. Но ФАЩисаните са инвестирали доста пари в тази корумпирана пирамида и чакат девиденти! Напушеният Укрокирчо държи и доста компромати за Бай Гън & Син и ги стиска здраво за т0пkитe.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 15
sssaaa
преди 6 месеца
Да идва Фекалния да казва дали Украйна е в контра-атака и всъщност била ли е?Видяхме, че НАТО-вските железа вече са унищожени на 60%, други са продадени на трети страни по "демократичен" начин от Украйнската "неподкупна" система. 1000 контейнера с мониции от Корея са предадени на Русия и вече са близо до фронта и пролетно-лятно-есенна зимна контра-атака на Украйна свърши преди да започне, като старата песен на нов глас --> пак 1 напред, 2 назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 27
penkiler1415
преди 6 месеца
Арменците са ратифицирали споразумението с Международния съд.За Путин света все повече се стеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 26
penkiler1415
преди 6 месеца
До: andy И Кримския мост ще ги опознае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 30
andy
преди 6 месеца
Най-новото Wunderwaffe за укронацистите. И с него ще се случи това, което стана с леопарди, чалънджъри, брадлита, страйкъри, хаймарси, патриоти - нищо. Голямо НИЩО! Всъщност не съм прав. Рано или късно екземпляри от тези оръжия попадът в руски ръце и им позволяват да се запознаят с технолигиите на западналите и евентуално да използват някое ВИСОКО технологично болче, гайка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още