IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще предаде още една система Patriot на Украйна

НАТО е отказала да приеме Русия преди години, каза руският президент Владимир Путин по време на форум в Сочи

08:02 | 06.10.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С обещания за още системи за противовъздушна защита завърши визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в Испания. Пред медии в Гранада той съобщи, че Германия започва процедурата по предаването на още една система Patriot на страната, а Испания - още шест пускови установки за системата Hawk.

Берлин вече предостави една система и няколко пускови установки за Patriot, която е американска разработка, тоест има нужда от одобрението на Вашингтон за предаването им на трета страна.

Темата за противовъздушната защита беше дискутирана в двустранни срещи с лидерите на Германия, Италия, Испания, Франция и Великобритания на фона на жесток ракетен удар в населено място на фронтовата линия около Купянск. При него загинаха 51 души, намиращи се в магазин и кафене. В селото преди войната са живели около 500 души, а преди удара броят им вече е бил около 300 души. По предварителни данни на местните власти ударът е бил с ракета "Искандер". 

В ранните часове на 6 октомври местните власти съобщават за нов удар в централните части на Харков. Журналисти отбелязват, че преди да бъдат чути взривовете не е имало сигнал на противовъздушната тревога. Преди ден Зеленски разказа пред колегите си в Гранада, че градът се намира на "3 минути път на ракета С-300". Учебният процес в града, разположен в близост до руската граница, се провежда под земята - училищата са снабдени с всичко, както нормално училище в западна държава, но е под земята, допълни още украинският държавен глава.

Освен системи за защита Зеленски е договорил още оръжия и далекобойни ракети, анонсира още той по време на вечерното си обръщение, без  да дава повече подробности.

Според публикация в британския в. Telegraph германският канцлер Олаф Шолц, с когото Зеленски разговаря в Испания, се колебае да даде далекобойните ракети Taurus, опасявайки се, че Киев ще ги използва, за да разруши "любимия" мост на руския президент Владимир Путин - Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с Русия. Според изданието Великобритания се опитва да убеди Шолц, че Киев ще използва ракетите само по одобрени от Берлин цели, представяйки доказателства, че досега Украйна е използвала аналога Storm Shadow само след съгласуване с Лондон.

Досега украинските военни на няколко пъти използваха западните далекобойни ракети за удари по Крим, включително и за щаба на Черноморския флот в Севастопол. За Кримския мост обаче Украйна използва морски дронове.

Зеленски: Темата за корупцията в Украйна е руски наратив

Темата за корупцията в Украйна е руски наратив, с който Москва се опитва да разедини единството в Европа и САЩ за войната, заяви украинският държавен глава по време на посещението си в Испания.

Заради съмненията за корупция в Украйна под заплаха е военната подкрепа от САЩ. За съдебната система действително е трудно да контролира всички потоци и всички институции, които използват военната помощ, призна Зеленски. "Но ние се борим срещу това и нито един долар, нито едно евро, които са дошли от нашите партньори, не са били откраднати от която и да е правителствена институция", допълни той.

Русия успешно е тествала ракетата с голям обсег "Буревестник"

Русия успешно е тествала ракетата с ядрен двигател и далечен обсег на действие "Беревстник", съобщи руският президент Владимир Путин по време на форума "Валдай" в Сочи. Преди ден медийни публикации съобщаваха за този тест или предстоящ такъв, съдейки по активността на руските военни в Далечния изток.

Сега Путин коментира, че няма съвременна ситуация, която да застраши съществуването на Русия и никой агресор не би използвал ядрени оръжия срещу страната. От Института за изучаване на войната (ISW) оценяват тази реторика като опит да окаже натиск за мирни преговори с Украйна и използването на ядрени оръжия в Украйна остава малко вероятна.

Путин отбеляза още, че преди години е предложил и Русия да стане част от НАТО, но в организацията са му отговорили, че нямат нужда от държава като Русия.

По време на форума руският президент коментира, че "специалната военна операция" е не за територия, а за принципи, макар че Москва присъедини четири украински области преди година. Путин призна, че Москва има още много работа за развитието на Сибир и Далечния изток, за да търси нови територии - критики, които се чуват в руското общество от месеци.

Основната цел на войната остава "денацификацията" на Украйна, става ясно още от думите на руския президент, който определи Одеса като "руски и малко еврейски град".

Путин направи коментар и за смъртта на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и съобщи за негови зависимост - към алкохол и наркотични вещества. В телата има осколки от ръчна граната, макар и да няма данни за външна намеса върху самолета на военната компания, разказа още руският държавен глава във форума, който се провежда в Сочи.

Интензивността на бойните действия остава висока

Висока остава интензивността на бойните действия по всички направления в Украйна, макар и да има съществено намаление на директните военни сблъсъци - 37, спрямо 57 в четвъртък, като отново липсват атаки в Купянск, става ясно от отчета на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 589-я ден от началото на пълномащабната война. Извършените въздушни удари са 65, а артилерийските обстрели - 50.

Украинските военни имат напредък в направленията към Мелитопол и Бахмут, като укрепват позиции около освободената наскоро Андиревка, отбити са атаки в направленията Бахмут, Лиман, Маринка и Авдиевка. Украинските военни са провели контрабатарейни действия в Херсонска област, допълват от ВСУ.

Руски военни кореспонденти съобщават за насочване на руски части, включителон и морска пехота, към Херсон, което от ISW отбелязват, че това вероятно е свързано с очаквания за операции на украинските военни по левия бряг на р. Днепър.

По време на съвещание руският министър на отбраната Сергей Шойгу коментира, че има сформирани 9 полка за продължаване на войната в Украйна и за периода на операцията са набрани 38 хил. доброволци.

ВВС на Украйна съобщава за изстреляни групи дронове към Измаил, Одеса и Миколаевска област, както и към Днипропетровска и Харковска област. Според актуализираната информация през нощта са изстреляни 33 дрона от Крим към южните части на Украйна, от които са свалени 25. Министерството на отбраната на Русия публикува данни за унищожени пет дрона над Белгородска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
До: andy *** = bokлuka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
"Германия ще предаде още една система Patriot на Украйна" Германците разчистват ***! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Браво, Пейтриът за Одеса. С което износът на зърно си тръгва отново в пълен размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 16
zelka007
преди 7 месеца
браво за patriot-а , само наваксването с боеприпасите за него как ще става , че не ги произвежда всеки ... освен него , германците до края на година ще доставят и още една iris-t и още дузина gepard-и с достатъчно боеприпаси за защита на зърненият коридор отр Одеса към Румъния . интересен факт , gepard сваля дрон с около 20 снаряда от барабана , толкова е прецизна ... колко струва един геран (забраден шахед) ... а друзя антиваксъре-математици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
zelka007
преди 7 месеца
мухахаха ...значи групата на диригента , в технически неизправен самальот , си е организирала запой с водка , като преди това се е пудрила в стил Ал Пачино в "Белязаният" , и като кулминация е играла на руска ролетка с гранати от фронта ... :))) ... рассийски мир баце !! това друзя антиваксъре-газовици , е един от редките проблясъци на зануленият детеубиец , който ме кефи на максимално . аз лично заставам зад него !! добър е !! който не вярва в тази версия да търси по-висок етаж ... мухаххахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още