IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интензивни боеве по всички фронтове в Украйна и десант в Крим, Русия плаши с "Буревестник"

Американският президент Джо Байдън се тревожи относно подкрепата на републиканците за Украйна

07:47 | 05.10.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за интензивни боеве в 588-ия ден от началото на пълномащабната война. Руските военни атакуват по почти всички направления по източния и по южния фронт, включително и в Купянск, където в последните няколко дни нямаше съобщения за атаки, а само за въздушни удари и артилерийски обстрели. Украинските военни отчитат успех край жп линията Клищиевка-Андриевка (край Бахмут). В южно направление геолокализирани кадри показват частични успехи около Роботине, а руски източиници посочват, че украинците са достигнали до линията на отбрана Роботине-Копани.

През изминалото денонощие са регистрирани 57 директни бойни сблъсъка, което е съществено увеличение спрямо последните дни. Извършени са и 60 въздушни удари, както и 47 обстрела със системи за залпов огън.

Министерството на отбраната на Русия съобщиха за отбит опит за десант при нос Тарханкут на Крим в ранните часове на 4 октомври. По-късно от военното разузнаване на Украйна (ГУР) обаче разпространиха видео, според което украински специални части са провели успешна операция на полуострова.

Операцията е с "диверсионно-разузнавателен характер", коментират от ГУР и допълват, че целта е изпълнение на определени цели и завръщане обратно на украинска територия. Командосите от "Стугни" и "Братства", част от специалното подразделение "Тимур", са се прибрали у дома, макар и с жертви. Косвено потвърждение на информацията дава президентът на Украйна Володимир Зеленкси, който започна своето вечерно обръщение с поздравления за добре свършената работа към ГУР и с обещания за допълнителни подробности за действията им "в помощ на Украйна".

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват още, че Русия изтегля част от флота си от пристанището в Севастопол (Крим) към Новоросийск, в континенталната част на Русия. Сателитни данни показват, че две фрегати - "Адм. Макаров" и "Адм. Есен", три дизелови подводници, пет кораба и още няколко по-малки морски съда са се изтеглили от Крим. Някои кораби са преместени в пристанище Феодосия (Крим), тоест по-близо до Русия, допълват военните анализатори.

Министерството на отбраната на Русия съобщи също и за 31 унищожени дрона над Белгородска, Курска и Брянска област на 4 октомври. Според източник на CNN в Службата за сигурност на Украйна при удара над Белгородска област е унищожен комплекс С-400. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е вторият комплекс С-400, който украинските военни успяват да унищожат - първият беше в Крим през август.

След кратката пауза на 4 октомври през нощта срещу 5 октомври Русия отново извърши атака с дронове в централната и южната част на Украйна. Под обстрел бяха Миколаевска област и Кривий Рох. От ВСУ съобщават за изстреляни 29 бойни дрона, от които са свалени 24.

Русия тества нова безаналогова ракета

Русия подготвя, или дори вече е извършила, изпитание на нова крилата ракета с ядрен двигател, чиито обсег е хиляди километри, пише The New York Times, базирайки се на движението на самолети и транспортни средства в отдалечени арктически региони на Русия. Според изданието става въпрос за ракетата "Буревестник", разработена в съветско време, показана за първи път във видео на Министерството на отбраната през 2018 година.

Руските власти са изпратили на няколко пъти съобщение за "временно опасна зона", с което са предупредили пилотите на самолети временно да избягват полети над части от Баренцово море. САЩ поне на два пъти са изпратили самолети разузнавачи в зоната, допълват от NYT.

В Украйна посочват, че ракетата е "твърде радиоактивна" и удар с нея би довел до замърсяване на части от Европа, което може да бъде сметнато за заплаха срещу страни от НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди преди време, че на Русия не остава друга възможност освен заплаха за ядрен удар, но смята това за признак на слабост, а не на сила.

Дефицит на муниции и ПВО в Украйна

Украйна изпитва недосиг на муниции и системи за противовъздушна отбрана (ПВО), коментира пред италианския канал Sky TG24 украинският президент Володимир Зеленски. Той поясни, че контраофанзивата, макар и бавно, върви напреди и целта е през зимата украинските военни да не загубят инициативата. Недостигът на оръжия обаче може да затрудни тази задача, допълни той.

Според съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан на Украйна ѝ остават още броени седмици с хубаво време, но в Киев многократно вече заявяват, че няма да спрат настъплението си през есента и зимата. Според анализите на ISW дъждовете през есента не са такъв фактор, както през пролетта, и боевете, макар и с намалена интензивонст ще продължат.

За да преодолее поне частично недостига, Украйна започна да произвежда собствени оръжия и муниции. До края на годината ще има резултат от преговорите, водени в САЩ, за съвместно производство на ПВО, коментира министърът на специалната индустрия Олександър Камишин. По-рано беше съобщено за строителството на предприятие за производство на дроновете Bayraktar, в чиято разработка участва и Украйна.

В своето интервю за Sky TG24 Зеленски отбеляза, че се надява помощта от САЩ да продължи. Неговият коментар е свързан с отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти и опасенията сред администрацията на Белия дом, че негов заместник може да бъде настроен по-критично към отпускането на средства за Киев. "Това наистина ме тревожи", каза президентът Джо Байдън попитан дали има притеснения за обещаната помощ за Украйна. "Но знам, че повечето членове на Камарата и на Сената (двете камари на американския Конгрес - б.р) и в двете партии са казали, че подкрепят финансирането за Украйна", допълни той.

На тази подкрепа разчита и Зеленски, който допълни пред италианския телевизионен канал, че Украйна ще направи всичко, за да продължи да получава помощта от западните си партньори.

"Русия е по-слаба и намеринията ѝ са да замрази конфликта. Уверен съм, че САЩ ще останат с нас, Европа също ще бъде на наша страна. Ще направим всичко, за да не загубим тяхната подкрепа", заяви той. Според него преговори с руския президент Владимир Путин няма да доведат до края на войната, визирайки неизпълнени обещания от руския лидер, дадени пред ООН и Турция през последните седмици във връзка със зърнения коридор в Черно море.

Зеленски посочи още, че е получил покана от ротационния председател на ЕС Испания и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да участва лично в започващата днес (5 октомври) неформална среща на лидерите на ЕС в Гранада, но вероятно ще я пропусне, защото развитието на бойните действия налагат оставането му Украйна.

САЩ ще предоставят иззети от Иран оръжия на Украйна

САЩ са взели решение да предоставят на Украйна иззети от Иран оръжия и муниции, съобщава CNN. Въоръжението е било иззето от американски военни при опит за трансфер към Йемен в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Няколко месеца Вашингтон е търсил законен начин да предаде тези оръжия на Киев, защото иззетото въоръжение по правилата или се унищожава, или се съхранява.

Германия съобщи, че ще предаде допълнителни системи IRIS-T и зенитни установки Gepard, с които Украйна да защити зърнените коридори в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 8
0pk
преди 6 месеца
До: data дано да доживеем дрогарю след две години, да видим кой ще е по-деградирал. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
andy
преди 6 месеца
До: data Ама нали руската икономика се срина преди година?! А сега й давате 2 години. След година вероятно ще станат 20 години. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
data
преди 6 месеца
п.п. Относно новата безаналогова разработка на Путин - това е разработка на американците някъде от 60-те . Прекратена е като твърде опасна поради факта че ракетата разпръсква огромна радиация по пътя си , включително и на не вражески територии , както и заради възможността от ядрена катастрофа прия авариен пуск на ракетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 11
data
преди 6 месеца
Според Елвира Нибулина руската икономика може да издържи 2 години , след което деградацията по линия на вноса е неизбежна ( внос на материали и резервни части ) . Така , че ,другари часовника тиктака и не са случайни воплите на Лавров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 17
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 отново първи метнат на балатума и разказващ истории от алтернативната реалност! Иначе в статията четем, за успешна пиар-десантна операция, атака на врага по всичко фронтове, нови ракети и обещания за ввзели от зеленски, само и само да не спират помощите западняците. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 35
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
В интерес на истината си мислех преди войната, че москалската армия си е сила....оказа се, че е като всичко друго руско - имитация, лозунги, менте и големи пиянски приказки, съчетани с корупция и движена от управление по "приятелска" линия. И най-богатата земя да вземат и нея ще я ос-е-рат тия москали, нищо не става от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 38
zelka007
преди 6 месеца
проектирането на сила от рассийката в Черно море приключи . прибират караблите , това което е останало от тях де , в безопасни пристанища , и това е , конец . пореден звучен плесник , поредна безаналогова и непобедима С-400 си отива зян , и то пълен комплект с все екипажите , радарите и резервите ... тази е втора за няма и месец , иначе 4-та или 5-та , загубих им бройката ... за неразбралите - украинците разчистват терена за тотално въздушно превъзходство на Ф16 след някой и друг месец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още