IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път председател на Камарата на представителите в САЩ е отстранен от поста си

Кевин Маккарти зае позицията едва 269 дни, което е на трето място в историята сред най-кратките мандати

07:44 | 04.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път в историята на САЩ председател на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) е отстранен от поста си - Кевин Маккарти загуби още при първото гласуване, като за оставката му гласуваха 216 конгресмени - 208 демократи и осмина от собствената му Републиканска партия, съобщава CNN.

Кевин Маккарти, който беше избран много трудно на този пост (след 15 гласувания), беше председател само 269 дни, което му отрежда третото място сред най-кратките мандати в историята на Конгреса. Рекордът се държи от Тиодор Померой, който е избран за председател за един ден през 1869 г., следван от републиканеца Майкъл Кер, който почива на своя пост през 1876 година 257 дни след избирането си за председател на Камарата.

Маккарти каза пред репортери, че няма да се кандидатира отново за председател. „Борих се за това, в което вярвам“, каза Маккарти. Вярвам, че мога да продължа да се боря, но може би по различен начин, добави той.

Отстраняването на Маккарти беше по искане на републиканеца Мат Гец от Флорида, който се сочи за един от приближените на Доналд Тръмп сред републиканците. Bloomberg посочва, че републиканецът е използвал рядка процедура за отстраняването на Маккарти чрез внасяне на "предложение за освобождаване на поста". При гласуването конгресмените имаха право да гласуват само с "да" или "не".

„Кевин Маккарти е същество от блатото. Той се издигна до властта, като събираше пари със специални лихви и преразпределяше тези пари в замяна на услуги. Сега прекъсваме това", каза Гец пред репортери след гласуването.

Това е най-новият момент от гореща драма в година, през която контролираната от републиканците Камара доведе Вашингтон до ръба на катастрофален фалит по дълга на САЩ от 31,4 трлн. долара и частично затваряне на правителството.

Републиканците контролират камарата с тясно мнозинство от 221-212 гласа, което означава, че могат да си позволят да загубят не повече от пет гласа, ако демократите се обединят в опозиция.

Маккарти многократно разгневи демократите през последните седмици, включително като започна разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън и в събота, като им даде малко време да прочетат законопроект за междинни разходи, за да предотврати спирането на правителството, за чието приемане той се нуждаеше от гласовете им. Демократите можеха да спасят Маккарти, но след като го обмислиха, казаха, че няма да помогнат на републиканците да решат собствените си проблеми.

Свалянето на Маккарти като председател спира законодателната дейност в Камарата на представителите, като крайният срок за затваряне на правителството е 17 ноември, ако Конгресът не удължи финансирането.

Белият дом заяви, че се надява Камарата да предприеме бързи действия, за да избере нов председател, позиция, втора по ред след президентството след вицепрезидента. В Камарата на представителите скоро ще стартира процедурата, като на този етап няма издигнати кандидати. Демократите съобщиха, че се събират в сряда (4 октомври), за да обсъдят ситуацията.

Временно постът се поема от Патрик Макхенри, който е сред близките съюзници на Маккарти. Неговите функции са ограничени до откриване и закриване на заседанията и приемане на номинациите за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още