IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 15-ия вот Кевин Маккарти бе избран за лидер на Конгреса

Направените от него отстъпки може да включват ограничения на правомощията му и на разходите за отбрана

08:28 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На двегодишнината от нападението на 6 януари група републиканци, сред които и депутати, които подкрепиха Доналд Тръмп в опита му да остане на власт, защитиха бунтовниците, които атакувахаКапитолия и разпространиха лъжи за изборите през 2020 г., се превърнаха в управляващи, коментира Bloomberg.

Представителят на Калифорния Кевин Маккарти, с тънко мнозинство на хартия и след като загуби 13 гласа, се огъна пред исканията на 20 крайно десни представители в отчаяния си опит да стане председател на Камарата на представителите. Сделката, която бе сключена още в петък вечерта, според Bloomberg може да включва ограничения на правомощията му и на разходите за отбрана, като същевременно гарантира серия от структурни и процедурни промени, които могат допълнително да овластят бунтовниците от редиците на републиканците. Така групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от 160 години насам криза в Конгреса, а Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 неуспешни опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни. 

Може би най-съществената отстъпка, която Маккарти направи, беше промяна в правилата, позволяваща на един недоволен републиканец да инициира гласуване за отстраняването му по всяко време.

Вотът започна да се обръща в полза на Маккарти, след като той и дисидентите изковаха контурите на сделката, като 15 от въздържалите се промениха гласовете си, за да го подкрепят по време на 12-ия кръг на гласуване по-рано в петък. 

Така се сложи край на процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците. Новият председател на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния.

Изборът е лично постижение за 57-годишния Маккарти, който се стреми към председателското място почти толкова дълго, колкото е в Камарата на представителите, и не успя да го получи преди повече от седем години. То му дава възможност да контролира единствения властови център на републиканците в разделената столица.

 

Както пише и The Wall Street Journal, той направи значителни отстъпки, за да привлече на своя страна опонентите си. Тези отстъпки биха могли да доведат до блокиране на отношенията между контролираната от републиканците Камара на представителите и управлявания от демократите Сенат, което да усложни работата в собствената му Камара на представителите. Освен това те биха улеснили свалянето му от поста, ако членовете на Конгреса са недоволни.

Камарата на представителите не е имала толкова много неуспешни гласувания за избор на председател отпреди Гражданската война, когато са били необходими 44 опита. Тазгодишното гласуване беше първият път от 100 години насам, в който говорител не спечели на първо гласуване. Маккарти полага клетвата си. Снимка: ЕРА Маккарти полага клетвата си. Снимка: ЕРА

Подобно на повечето говорители на Камарата на представителите, Маккарти идва на работа с широка мрежа за набиране на средства. През миналия цикъл той набра близо 26,5 млн. долара, повече от всеки друг член на Камарата. А свързаната с Маккарти организация Congressional Leadership Fund Super PAC събра близо 260 млн. долара. От 20-те хардлайнери, които се противопоставиха на Маккарти в първите 11 гласувания за председателското място, 14 са усетили част от щедростта на фонда на Маккарти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още