IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки отстъпките Кевин Маккарти загуби и седмото гласуване за председател на Камарата на представителите

Той предложи на твърдолинейните членове на Републиканската партия да намали влиянието на поста

22:28 | 05.01.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Кевин Маккарти предложи да намали влиянието на председателя на Камарата на представителите в неуспешен опит да убеди твърдолинейните отцепници от Републиканската партия да подкрепят кандидатурата му, предава Ройтерс. Това поражда съмнения за способността на партията му да упражнява власт.

Маккарти не получи достатъчно подкрепа в седмото гласуване за три дни, което парализира работата на камарата и илюстрира огромното влияние на малка група крайнодесни законодатели в 435-местната Камара на представителите, избрана през ноември за двегодишен мандат.

Ден след като групата отхвърли призив на бившия президент Доналд Тръмп да подкрепи Маккарти, конгресменът от Калифорния предложи отслабване на поста – промяна, която според политически съюзници щяла да затрудни още повече задачата.

При седмото гласуване в четвъртък Маккарти не успя да получи необходимите 218 гласа, за да си осигури поста на председател, след като 19 души от собствената му партия гласуваха за републиканския му опонент Байрън Доналдс, 20-и представител гласува за Тръмп, а 21-и отказа да подкрепи който и да е кандидат.

По-слабото от очакванията представяне на изборите в средата на мандата даде на републиканците леко мнозинство от 222 на 212 в Камарата на представителите. Всички 212 демократи отново гласуваха за своя лидер Хаким Джефрис.

Маккарти не успя да наследи демократката Нанси Пелоси като председател и в предишните шест гласувания във вторник и сряда – първия път от един век насам, в който Камарата на представителите не успява да избере председател при първото гласуване.

Ако се стигне до девети вот, това ще бъде изравняване на рекорда от 1923 г., а при десето неуспешните опити ще станат най-много от 1959 г. насам.

Привържениците на Маккарти побързаха да организират осмо гласуване, но отцепниците остават непреклонни.

Като председател Маккарти ще има пост, който оформя дневния ред на камарата и ще стане втори в реда за заемане на президентския пост след вицепрезидента Камала Харис.

Той ще получи правомощия да осуетява законодателния дневен ред на президента демократ Джо Байдън и да започва разследвания срещу семейството на Байдън и администрацията му.

Маккарти е водещият представител на републиканците в Камарата на представителите от 2019 г., но не може да преодолее противопоставянето на някои от най-консервативните членове на камарата.

Разделението не позволява на конгресмените да започнат работата си, включително по проверка на действия на администрацията на Байдън.

По време на среднощни преговори Маккарти предложил на опонентите си по-голямо влияние при вземането на решение какви закони да бъдат подлагани на гласуване, съобщиха няколко американски медии. Той също така предложил възможност всеки член на Конгреса да инициира гласуване, което би могло да доведе до отстраняването му от поста – крачка, която помогна за пенсионирането на най-малко един предишен председател от Републиканската партия – Джон Бейнър.

Тези отстъпки може да помогнат на Маккарти да спечели подкрепата на някои от опонентите му, но ще го направи по-уязвим пред твърдолинейните републиканци в следващите две години, ако в крайна сметка бъде избран за председател.

Ако той не успее да обедини републиканците, те ще трябва да потърсят алтернатива. Възможностите включват номер две сред републиканците в Конгреса Стив Скализ и представител Джим Джордан, които подкрепиха Маккарти. Джордан получи 20 гласа, когато беше номиниран от отцепниците във вторник.

Републиканците може да поискат помощ и от демократите, въпреки че лидерът на Демократическата партия Хаким Джефрис заяви пред репортери, че те не са се обръщали към тях. Представителят на демократите Ро Кхана каза пред Ройтерс, че той и други членове подкрепят умерен републиканец, който няма да застраши финансирането на федералното правителство и тавана на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още