IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И призив на Тръмп не помогна за избора на председател на долната камара на Конгреса*

Работата на Камарата на представителите може да бъде блокирана за седмици

22:12 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Кандитатът на републиканците Кевин Маккарти отново не получи необходимия брой гласове, за да заеме поста председател на Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, и след шестото гласуване в рамките на два дни. Кандидатът не може да обедини своите съпартийци, въпреки призивите на Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

"Време е всички истински републиканци, членове на Камарата, да гласуват за Кевин", написа той в своята социална мрежа Truth Social. Но опонентите на Маккарти смятат, че по-скоро президентът трябва да напише, че е време Кевин да се оттегли.

Ройтерс отбелязва, че 20-те "бунтари" в партията все още гласуват против кандидата си. Републиканците не успяха да спечелят голямо мнозинство в Камарата на представителите след изборите през ноември, което предизвиква и проблемите сега.

Кевин Маккарти е сред видните републиканци в Конгреса, настоява за проверка на средствата, отпускани за Украйна, настоявайки че Киев не може да получи "празен чек", но има идеологически различия с част от републиканците в Конгреса.

За първи път от 1923 година насам институцията не може да избере нов председател след първия тур на избора, допълва още Ройтерс.

Републиканците спечелиха крехко мнозинство в Камарата на представителите след частичните избори през ноември 2022 година. Те имат 222 гласа спрямо 212 за демократите. Ситуацията днес обаче изправя на изпитание партията за следващите президентски избори, насрочени за 2024 година.

В четвъртия вот Маккарти спечели 201 гласа, но 20 души от неговата партия продължават да гласуват за алтернатива - днес това е Байрън Доналдс, а един не подкрепи нито един кандидат. Всички 212 демократи гласуват за своя кандидат Хаким Джефрис. Правилата предвиждат председателят на Камарата на представителите да бъде избран с мнозинство от присъстващите в залата конгресмени, тоест 218 гласа.

Във вторник (3 януари) противниците на Маккарти подкрепяха друг кандидат - Джим Джордан, но днес той се отказа и призова да не бъде номиниран за поста.

След фиаското вчера Маккарти заяви пред журналисти, че ще си осигури мнозинство, но без да уточнява как. Анализатори коментират, че един от начините е да накара някои демократи да напуснат залата и да намалят кворума. Според бившия вече председател Нанси Пелоси подобно развитие на нещата е изключено. Според нея случващото се показва липсата на уважение към иституцията от страна на републиканците, пише CNBC.. 

И двата лагера в Републиканската партия декларират пред медиите, че не смятат да се отказват.

Според опонентите на Маккарти изборът на председател на Камарата на представителите може да отнеме седмици, ако не и месеци, през което време работата на институцията ще е блокирана.

* Информацията е допълнена 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още