IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в битка със себе си за долната камара на Конгреса

Случващото се показва дълбоките проблеми при републиканците

11:18 | 04.01.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Долната камара на американския Конгрес не успя да избере своя нов председател в първия си работен ден, пише The Wall Street Journal. Очакванията бяха, че републиканецът Кевин Маккарти ще получи подкрепа и ще замени демократа Нанси Пелоси, която досега заемаше този пост.

Но след три вота той не успя да спечели нужната подкрепа, въпреки че партията му има мнозинство в Камарата на представителите след междинните избори през ноември - 222 места, спрямо 212 за демократите. За да бъде избран, Маккарти се нуждаеше от мнозинство от присъстващите конгресмени, или 218 от 434-местната камара, тоест със сигурност гласовете от неговата партия щяха да бъдат достатъчни.

След три вота обаче Маккарти не беше избран, като не му достигнаха 20 гласа. Един от неговите противници в Републиканската партия Чип Рой коментира, че в партията ще обсъдят въпроса за лидерството по-късно днес (4 януари).  

От 1923 година насам институцията не е попадала в подобна ситуация, отбелязва още WSJ. Според Politico, ако не успее да намери подкрепа сред своите, Маккарти може да се опита да убеди някои представители на демократите да напуснат залата по време на гласуването. На този етап обаче от Демократическата партия не дават сигнали, че ще облекчат работата на своите политически противници. Източници на изданието посочват, че демократите може да се опитат от своя страна да "пробият" републиканците и да изберат "по-мек" кандидат.

Невъзможността да бъде избран председател на Камарата ще забави работата на институцията. Тя обаче показва и сериозни проблеми в редиците на републиканците относно бъдещите политики и лидерството, коментират анализатори. Самият Маккарти не се признава за победен и коментира, че е готов заедно със своите поддръжници в партията да се яви на толкова вота, колкото е нужно, за да спечели.

Пред журналисти Кевин Маккарти припомни, че през ноември 2021 година е говорил в продължение на 8 и 1/2 часа в Конгреса. "Държа рекорда за най-дългата реч, нямам проблем да запиша рекорда за най-много вотове", коментира още той и допълни, че ще разговаря с "отцепниците".

Източници на WSJ пък посочват, че пред своите съпартийци кандидатът за председател на Камарата е заявил, че е "заслужил тази работа". "Спечелихме мнозинство и ще спечелим днес", е коментирал още републиканецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Ами нормално - макар и вече с мирис на артефакти, но републиканците все още напомнят на старата, свободна Америка, където демокрацията и индивидуалните свободи са фундаментални. Демократите отдавна вече са комсомолска организация с дружинна ръководителка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още