IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанси Пелоси се оттегля като председател на Камарата на представителите, но остава в Конгреса

Представителят от Ню Йорк Хаким Джефрис става лидер на демократите в Конгреса

20:47 | 17.11.22 г.
Нанси Пелоси обявява оттеглянето си като председател на Камарата на представителите. Снимка: EPA/БГНЕС
Нанси Пелоси обявява оттеглянето си като председател на Камарата на представителите. Снимка: EPA/БГНЕС

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, първата жена, която зае влиятелния пост, съобщи, че ще се оттегли като лидер на камарата от Демократическата партия, докато съюзниците ѝ се готвят да предадат факлата на Хаким Джефрис, съобщава Ройтерс.

82-годишната Пелоси, либерал от Калифорния, която беше председател на Камарата на представителите два мандата, заяви, че ще остане в Конгреса, представлявайки Сан Франциско, както през последните 35 години. Тя направи съобщението един ден след като републиканците си осигуриха малко мнозинство в камарата след изборите в средата на мандата миналата седмица.

Джефрис, представляващ Ню Йорк, ще бъде първият чернокож конгресмен, който оглавява фракцията на една от големите партии в Конгреса. Настоящият лидер на демократите в Конгреса Стени Хойер, подкрепи Джефрис за лидерския пост в партията и заяви, че също няма да се стреми към ръководна позиция в следващия Конгрес.

Президентът Джо Байдън заяви в комюнике, че Пелоси е „най-последователният председател на Камарата на представителите в нашата история“.

Пелоси беше приветствана от демократите, докато заемаше мястото си в камарата, за да направи съобщението, и по време на изказването си. Тя нарече Камарата на представителите „свещено място“ и си припомни как посетила Капитолия за първи път като дете, когато баща ѝ положил клетва като член на камарата.

Тя си спомни още за работата си с трима американски президенти – републиканеца Джордж У. Буш и демократите Барак Обама и Байдън, но не спомена републиканския президент Доналд Тръмп, чийто импийчмънт беше гласуван два пъти от камарата под нейно ръководство. Пелоси обаче намекна за нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия от поддръжници на Тръмп.

„Американската демокрация е величествена, но крехка. Много от нас ставаха свидетели на крехкостта ни от първо лице, по трагичен начин, в тази камара. И затова демокрацията трябва да бъде защитавана винаги от сили, които искат да я накърнят“, заяви тя.

Пелоси изтъкна още увеличаването на жените и на представителите на малцинствата сред конгресмените от нейното влизане в камарата през 1987 г.

Допитване от сряда показа, че републиканците ще спечелят контрол върху Камарата на представителите след изборите за Конгрес миналата седмица с крехко мнозинство. Очаква се то да им позволи да попречат на законодателния дневен ред на президента Джо Байдън. Демократите запазиха контрол върху Сената.

Пелоси играеше централна роля в прокарването на законодателния дневен ред на демократа Байдън в Конгреса, както преди това правеше за Обама. Тя помогна за прокарването на знаковия здравен закон на Обама през 2010 г., както и на големите инфраструктурни и климатични разходи при Байдън. Тя също така е редовна мишена на критики от консерваторите в САЩ.

Пелоси беше под натиск в последните няколко години от по-млади демократи в Камарата на представителите да сдаде властта. Тя беше най-високопоставената и най-влиятелна жена на изборна длъжност в американската история, докато Камала Харис стана вицепрезидент през януари 2021 г.

В последните дни Пелоси заяви, че нападението на 28 октомври срещу съпруга ѝ Пол от въоръжен с чук мъж, който нахлу в дома им в Сан Франциско, воден от политически мотиви, както и други фактори ще повлияят на решението ѝ дали да запази ръководната си роля.

Демократите в Камарата на представителите ще изберат лидерите си на 30 ноември.

Републиканците в камарата дадоха в сряда първоначална подкрепа за Кевин Маккарти за председател, когато следващите членове на Конгреса положат клетва на 3 януари.

52-годишният Джефрис ще постави началото на ново поколение лидери за демократите. 82-годишният демократ Джеймс Клибрън заяви, че планира да остане в ръководството, но не знае каква позиция ще заеме.

Байдън става на 80 години в неделя. Застаряващото ръководство на Демократическата партия повдига въпроси за следващото поколение, въпреки че американците живеят по-дълго.

Пелоси беше избрана за първи път в Конгреса на специални избори и стабилно растеше в йерархията, като си осигури ръководни позиции преди да спечели първия си мандат като председател през 2007 г.

Тя стана председател за първи път от 2007 до 2011 г., когато демократите яхнаха вълната на противопоставянето срещу войната в Ирак, за да овладеят Камарата на представителите. През 2019 г. тя отново зае поста, когато демократите оглавиха противопоставянето срещу Тръмп и спечелиха контрол върху камарата. През ноември 2021 г. Пелоси беше преизбрана за председател.

Прогнозираният в сряда контрол на републиканците в Камарата на представителите дава на партията не само възможността да спъва дневния ред на Байдън, но и да започне потенциално политически вредни разследвания срещу администрацията и семейството му.

Маккарти, също от Калифорния, в момента е лидер на републиканците в Камарата на представителите и ще се изправи пред гласуване от цялата камара в началото на следващата година. Все още не е ясно дали той ще спечели достатъчна подкрепа сред републиканците, за да получи председателския пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още