IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Някой ще умре" - нападението срещу Пелоси поражда опасения за нови атаки

В навечерието на изборите за Конгрес в САЩ и двете партии се обвиняват взаимно за политическото насилие

08:15 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Домът на Пелоси в Сан Франциско. Снимка: ЕРА
Домът на Пелоси в Сан Франциско. Снимка: ЕРА


Там, където само няколко минути в залата се чуваха ритмите на "Push it", изведнъж настана гробно мълчание. Барак Обама призова десетки хиляди хора да се молят за „моя добър приятел Пол Пелоси". Тези дни бившият президент обикаля САЩ, за да убеждава поддръжниците на Демократическата партия да гласуват.

На първия си митинг в Атланта в петък той изрази тревогата си от нападението срещу съпруга на Нанси Пелоси, влиятелната демократка и председателка на Камарата на представителите. Политиката става „все по-разгорещена, все по-ожесточена", предупреди Обама. Той обвини социалните мрежи, „платформите, които често намират конфликтите и споровете за по-изгодни от фактите и истината". 

Президентът на САЩ Джо Байдън отиде още по-далеч от Обама и обвини екстремистката реторика на много американски републиканци за бруталното нападение. Републиканците от своя страна виждат в акта на насилие симптом за нарастващата престъпност - особено в големите градове, често управлявани от демократите.

В 2,27 ч. в петък сутринта 42-годишен мъж е проникнал в дома на Пелоси в Сан Франциско. „Къде е Нанси? Къде е Нанси?" - твърди се, че е извикал мъжът, а по това време демократката е била във Вашингтон.

Той удря с чук Пол Пелоси, на когото се наложи след това да бъде направена операция на черепа и мозъка. Според CNN заподозреният е разпространявал десни конспиративни теории в интернет, включително за резултатите от изборите през 2020 г. и за нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Според съпругата му 82-годишният Пол Пелоси е „напът към възстановяването", но нападението показвало плашещите мащаби на политически мотивираната бруталност.

Малко повече от седмица преди предстоящите междинни избори, на които ще се заемат важни постове в щатите, Сената и Камарата на представителите, случаят „Пелоси" се превръща в политическа експлозия. Властите в САЩ предупреждават за ново насилие около изборния ден на 8 ноември - а успоредно с това сделката на Илон Мъск за Twitter изглежда еуфорична за екстремистите в мрежата. 

Резултатите от изборите ще решат и бъдещето на президента Джо Байдън, който замени Доналд Тръмп с обещанието, че ще обедини нацията. В действителност обаче дебатите в предизборната кампания се радикализират, а политическите лагери в САЩ изглеждат по-разделени от всякога.

„Заплахите се увеличиха драстично, социалният климат се влошава бързо", казва пред CNN Чарлз Рамзи, бивш началник на полицията във Вашингтон. Членовете на Конгреса са все по-застрашени, а изборните работници и членовете на училищните съвети също живеят в опасност, казва Рамзи.

Байдън често се въздържа да обвинява директно републиканците и подчертава, че иска да бъде „президент на всички американци". Но след атаката над Пелоси той рязко се дистанцира от републиканците.

„Ако една партия може да говори за откраднати избори и да твърди, че Covid е лъжа, че всичко е куп лъжи - как може това да не окаже влияние върху хората? Как може това да не се отрази на политическия климат? Достатъчно е, достатъчно е!", каза той пред поддръжници във Филаделфия.

Вицепрезидентът Камала Харис го нарече „отвратителен акт на крайно насилие". А бившият президент Тръмп и десетки републикански кандидати за междинните избори отричат, че Байдън е легитимен президент.

Властите предупреждават за нападения

С наближаването на седмицата се множат индикациите, че около междинните избори може да има нападения, подобно на тези при президентските избори през 2020 г. Миналата седмица американските власти предупредиха за „повишена заплаха" за междинните избори, подхранвана от нарастването на така наречения „вътрешен насилствен екстремизъм".

В доклада се посочва, че потенциални мишени на насилие са „кандидати за публични длъжности, изборни служители, изборни работници, политически митинги, представители на политически партии, етнически и религиозни малцинства или предполагаеми идеологически противници“. 

В деня на изборите опасността идва от „самотни участници, които използват свързаните с изборите въпроси, за да оправдаят насилието". Властите в САЩ смятат, че е възможно екстремисти да атакуват сгради на щатските и местните власти след изборите, за да саботират преброяването на гласовете. 

Преди по-малко от две години САЩ едва оцеляха от подобна атака срещу демокрацията - и все още не са се примирили с нея. Когато на 6 януари 2021 г. Капитолия на САЩ беше щурмувана, привържениците на Тръмп бяха преследвали, наред с други, тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, който трябваше да удостовери резултатите от изборите.

Тълпата преследваше и Нанси Пелоси и опустоши офиса ѝ. От години Пелоси е обект на словесни нападки от страна на политическата десница в Америка. Бившият президент Тръмп я нарича „лудата Нанси" и я превърна в омразна фигура за своите поддръжници.

Демократът е третата по ранг политическа фигура в страната. Това означава, че тя ще поеме управлението на САЩ, ако президентът и вицепрезидентът не са в състояние едновременно да управляват държавата. 

След 6 януари ФБР започна безпрецедентно масово издирване на хора, но това изглежда не е възпряло агресивните политически престъпници. Неотдавна една група беше осъдена за опит за убийство на губернатора демократ на Мичиган Гретхен Уитмър.


Политиците в САЩ неведнъж са ставали жертва на убийства. Бившата конгресменка демократка Габи Гифордс беше простреляна в главата през 2011 г., а шест години по-късно въоръжен мъж простреля конгресмена републиканец Стив Скалис по време на бейзболна тренировка. И двамата политици едва не загинаха. Домът на Пелоси в Сан Франциско. Снимка: ЕРА Домът на Пелоси в Сан Франциско. Снимка: ЕРА

През юни тази година беше арестуван въоръжен мъж, който заплаши консервативния съдия от Върховния съд Брет Кавано пред дома му. „Някой ще умре", заяви след нападението срещу Пол Пелоси конгресменът от Демократическата партия Деби Дингел, която редовно е заплашвана. „Страхът и омразата, които ни разделят, са истинска опасност за нашата демокрация".

Повечe туитове на омразата след поглъщането на Twitter от Мъск

Брутализацията и екстремизмът вече са станали обществено приемливи и в парламента, особено от страна на републиканците. Така например Марджъри Тейлър Грийн веднъж призова за екзекуция на Нанси Пелоси за държавна измяна. Нейният колега от фракцията ѝ Пол Госар пък пусна анимиран видеоклип, в който се показва убийството на депутатката от левицата Александрия Окасио-Кортес.

След престъплението в Сан Франциско водещите републиканци изразиха ужас. Бившият вицепрезидент Пенс и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл остро осъдиха нападението. Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти разговаря с Пелоси по телефона и помолил за съпруга ѝ. 

 

Но това не беше норма. Републиканският губернатор на Вирджиния Глен Янгкин подчерта на митинг, че не трябва да има „място за насилие, никъде". Само за да обещае: „Но ние ще я изпратим (Нанси) обратно в Калифорния, за да може да бъде със съпруга си. Това е, което ще направим“.  

Други участници в кампанията обвиняват демократите, че са предизвикали нападението с чука. „Политиките на левицата направиха улиците ни по-опасни", заяви Кари Лейк, кандидат за губернатор на Аризона, в ефира на Fox News. Десният конгресмен Тейлър Грийн направи подобни коментари: „Насилието и престъпността са в разгара си в Америката на Джо Байдън“. 

В предизборната кампания нарастващата престъпност е популярна тема за републиканците. В по-дългосрочен план престъпленията с насилие в САЩ намаляват от 90-те години на миналия век насам, но в някои големи градове на САЩ напоследък се наблюдава рязко увеличение на броя на убийствата и другите престъпления.

Потенциалът за насилие, пренасян чрез социалните медии, както го разглежда Обама, може да се види в примера с Twitter. Според Washington Post броят на расистките, антисемитските, трансфобските и хомофобските публикации се е увеличил пет пъти след придобиването на Twitter от Илон Мъск през миналата седмица. Вестникът се позовава на анализ на Института за изследване на онлайн разпространението (Network Contagion Research Institute - NCRI).

Главният изпълнителен директор на Tesla и Space X описва себе си като „абсолютен привърженик на свободата на словото" и се предполага, че ще възприеме по-свободен подход към модерирането на съдържанието. Мъск вече каза на рекламодателите, че въпреки това няма да превърне платформата в „безплатен адски пейзаж".

Завръщането на Тръмп, който е блокиран в Twitter, очевидно също не се планира за момента. Бившият президент заяви, че иска да бъде активен в собствената си платформа Truth Social.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още