IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите и републиканците в САЩ в тежка битка за контрола в Сената

В Камарата на представителите резултатите по-скоро изглеждат решени

09:13 | 09.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Контролът над Сената е голямата въпросителна на междинните избори в САЩ. Към 9:00 часа българско време днес (9 ноември) демократите имат 48 места, а  републиканците 47 в 100-местната горна камара на Конгреса, съобщава Ройтерс. При паритет по Конституция решаваща роля има вицепрезидентът на САЩ, който е председател на Сената и ръководи заседанията на институцията. Реално това ще означава победа за демократите, тъй като Камала Харис ще има два гласа при гласуванията.

В Камарата на представителите нещата изглеждат по-скоро решени - демократите имат 172 места, а републиканците - 197. Ройтерс обаче допълва, че това положение може да се промени. В долната камара на Конгреса има 435 места.

Мнозинството означава, че републиканците могат да блокират законодателните инициативи на президента Джо Байдън,  включително и за борба с климатичните промени, както и да опитат да навредят политически на своите опоненти, допускайки разследване срещу администрацията и семейството на президента.

По отношение на отражението върху международната политика на САЩ контролът върху Конгреса може да означава блокиране на военната помощ за Украйна. Според американски анализатори обаче такова развитие е много малко вероятно. Това обаче може да се превърне в коз, с който републиканците да накарат демократите да подкрепят техни приоритети, като например засилване на контрола по южната граница с Мексико.

Освен това Конгресът позволи т.нар. "ленд лийз" - програма за отдаване на оръжия "под наем" за Украйна, която президентът може да изпълнява без одобрението на Конгреса.

Този изборен резултат до голяма степен беше очакван. Популярността на президента Байдън намаля - под натиска на инфлацията и високите цени на горивата в страната само 39% от американците одобряват неговите политики, Проучванията на общественото мнение не показват обаче Доналд Тръмп като алтернатива - само 41% го подкрепят.

В дебатите голямо място зае и темата за правото на аборт. Exitpoll-овете показват, че само 30% от избирателите са имали друг мотив да пуснат бюлетината. В последните седмици републиканците заложиха още и на растящата престъпност в страната, което е приоритет за около 10% от избирателите в САЩ, допълва още Ройтерс.

Почти винаги управляващата партия губи част от своите места в тези междинни избори за Конгреса. Надеждите на демократите бяха свързани с решението на Върховния съд, с което беше забранено конституционно право на аборт да обърне тази тенденция. Но инфлацията в страната надмина 8%, или 40-годишен пик и това натежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Само да не почнат да падат глави в тая тежка битка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още