IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС проспива междинните избори в САЩ

Победа на републиканците означава ограничаване на помощта за Украйна и внасяне на напрежение в търговията и заради Китай

16:02 | 07.11.22 г. 2
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Американците гласуват тази седмица в междинните избори, резултатите от които биха могли да обтегнат отношенията на САЩ с Европа. В Брюксел обаче изобщо не осъзнават това, пише Politico.

Чиновниците в Европейския съюз (ЕС) по-скоро свиват рамене и не са особено склонни да се притесняват от възможността републиканците да си върнат контрола в Конгреса, въпреки че това би означавало повече ограничения върху помощта на САЩ за Украйна, повече търговско напрежение заради „Америка на първо място“ и забавяне на климатичните амбиции на Вашингтон, допълва медията.

Това отношение може да се окаже опасно, както съдим и от историята. Европейците – не благодарение на мрежата си от посланици във Вашингтон – не успяха да се подготвят за победата на Доналд Тръмп през 2016 г. и прекараха четирите години от мандата му в пълен хаос. Националните столици по-късно пренебрегнаха многократните предупреждения на САЩ, че Русия се кани да нахлуе в Украйна. Мнозина останаха със зяпнали уста, след като ракети започнаха да удрят по Киев.

Засега повечето служители на ЕС прогнозират запазване на статуквото след междинните избори в САЩ във вторник. В края на краищата демократът Джо Байдън остава президент поне до началото на 2025 г. По най-належащия въпрос, подкрепата за Украйна, европейските служители подчертават, че републиканците и демократите като цяло имат съгласие.

„Убеден съм, че американските парламентаристи не само няма да намалят, но ще увеличат и ще направят подкрепата за Украйна по-ефективна“, казва Раса Юкнявичиене, заместник-председател на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент (ЕП) и бивш министър на отбраната на Литва.

Евентуалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост през 2024 г. обаче може да постави Байдън под засилен политически натиск да ревизира някои политики. Приятелски настроената към Тръмп републиканска кохорта настоява за спиране на помощта за Киев.

„Има тревога“, коментира Иън Лесър, вицепрезидент и изпълнителен директор на German Marshall Fund. „Има много силна оценка за това какви са били годините на Тръмп и известна загриженост, че може да се върнем към нещо подобно“, допълва той.

Как Украйна се вписва в надпреварата

Само няколко дни преди деня на изборите социологическите проучвания показват, че републиканците са в отлична позиция да поемат 435-членната Камара на представителите, докато контролът върху 100-членния Сенат остава под въпрос.

Последствията от контролиран от републиканците Конгрес биха били дълбоки. Това им дава повече възможности да блокират законодателния дневен ред на Байдън, да ограничат разходите му и да започнат изслушвания и проучвания на действията и разпоредбите на неговата администрация.

Републиканците вече изпращат сигнали за плановете си. Кевин Маккарти, лидерът на републиканците в Камарата, е готов да замени демократа Нанси Пелоси като председател. В интервю миналия месец той предупреди, че републиканците „няма да пишат празен чек на Украйна“.

Коментарите първоначално предизвикаха известно напрежение. Няколко длъжностни лица, с които Politico разговаря, обаче омаловажават влиянието на евентуална победа на републиканците на междинните избори.

„Да се помогне на Украйна да победи терористична държава, каквато е Русия, е основен интерес и задължение на САЩ и на целия демократичен свят“, коментира Юкнявичене. „Това не е партизански интерес и вярвам, че и демократите, и републиканците са добре запознати с това“, допълва той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подобно мнение в интервю за медията. Убеждението им се корени в коментари от членове на собствената партия на Маккарти, които се опитаха да смекчат посланието му. Сенатор Линдзи Греъм, влиятелен глас в републиканските външнополитически кръгове, каза миналата седмица, че очаква „стабилен“ военен и икономически пакет като част от законопроекта за правителствено финансиране в края на годината.

"За моите колеги републиканци, които не искат празен чек: всичко е наред, ще се радвам да седна с вас, за да ви уверя, че парите отиват там, където трябва. Но ви обещавам, че мнозинството от републиканските сенатори са напълно ангажирани да постигнат това“, коментира Греъм по време на събитие в университета Йейл, на което президентът на Украйна Володимир Зеленски присъства виртуално.

Греъм намеква за един възможен път за политиката по отношение на Украйна, ако републиканците спечелят междинните избори – САЩ ще продължат да дават на Украйна военно оборудване, но с повече условия.

От началото на войната САЩ поемат финансовата тежест на съюзниците в Украйна. Според Института за световна икономика в Кил САЩ са предоставили близо 25 млрд. долара финансова и хуманитарна помощ на Киев, както и 27,5 млрд. долара военни доставки, което далеч надхвърля разходите на ЕС.

Няколко служители, близки до дискусиите в САЩ, коментират пред медията, че преоценката на тази подкрепа - дори и да включва по-голям контрол, вероятно ще се превърне в нова реалност във Вашингтон. Проучванията показват, че повече републиканци, отколкото демократи, подкрепят съкращаването на помощта за Украйна дори ако огромното мнозинство от американците все още подкрепят помощта за Киев.

„Искрено се надявам да не го направят, но това е сигнал за събуждане“, казва Рихо Терас, бивш началник на отбраната на Естония и сега член на Европейския парламент. „Абсолютно съм убеден, че Европа не прави достатъчно“, допълва той.

САЩ и правителството на Зеленски нееднократно изразяват разочарование от Брюксел относно бавния темп при отпускането на обещаните 9 млрд. евро за Украйна (3 млрд. евро от тях още не са платени). Как Европа обаче би могла да запълни финансовата дупка, оставена от САЩ, след като оценките за възстановяването на източноевропейската страна започват от 350 млрд. долара – това е неизвестно.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще даде на Украйна 18 млрд. евро през 2023 г., за да помогне за покриване на очаквания бюджетен дефицит. Започват обаче трудни дискусии за това как ще се осигури финансирането. Тъй като страните от ЕС инвестират пари в мерки за енергийни компенсации, по-високи разходи за отбрана и схеми за спиране на инфлацията, да намерят още 1,5 млрд. евро на месец може да е трудно.

Търговията и Китай като точки на търкане

Конгресът, в който има много републиканци, също може да навреди на трансатлантическите търговски отношения. Европейските политици са бесни от скорошното законодателство на САЩ, което предоставя щедри данъчни облекчения на американците, които купуват електрически превозни средства, сглобени в Северна Америка. За европейско око клаузата е чист протекционизъм, който много напомня за търговската политика на Тръмп „Америка на първо място“.

Европейските служители сега разчитат на Вашингтон да намери компромис по въпроса и има опасения, че тези дискусии може да са по-трудни с надигането на републиканците и приближаването на изборите за нов президент.

Друг припокриващ се фактор: републиканците поемат ключови комисии на Конгреса, като Комисията по пътищата и средствата. Джейсън Смит, съюзник на Тръмп от Мисури, ще се опита да замени демократа Ричард Нийл като председател на комисията. Той безапелационно възприе по-протекционистка позиция от другите в собствената му партия.

Според дипломати антикитайската наклонност на Америка може да се засили с контролиран от републиканците Конгрес. Въпросът вече внесе разногласия в работната група САЩ-ЕС, Съветът по търговия и технологии, който имаше за цел да помогне на двете страни да разплетат заплетените си политически конфликти. Докато Вашингтон вижда формата като отлична възможност за обединяване срещу Китай, Брюксел настоява, че групата не е предназначена за такова нападение.

За въздействие се подготвят и защитниците на климатичните мерки. Оптимистичната гледна точка е, че републиканците няма да желаят да отпуснат серията данъчни кредити и стимули за чиста енергия, които Байдън наскоро прокара в Конгреса със Закона за намаляване на инфлацията. „Разбира се, контролирана от републиканците Камара на представителите би поставила някои от разпоредбите под контрол за политически цели, но икономическият аргумент е твърде убедителен, за да може Конгресът да обърне курса“, казва бившият френски дипломат по климата и ръководител на Европейската климатична фондация Лоран Тубиана.

Победа на републиканците ще даде тласък и на онези в Европа, които настояват ЕС да забави зелената сделка и да приеме план за енергийна сигурност, който включва изкопаеми горива наред с чистата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
Европа проспа нещо много по-съществено за своето бъдеще. Едва от два-три дни някои мъдреци в европейски държави, разчитащи на приходи от индустрия, се събудиха и осъзнаха, че американците са си оплели чергата за тяхна сметка. Скоро (и там ще има плач и скърцане на зъби) Лука 13:27.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
значи помоща за Украйна беше гласувана в Сената с 86 срещу 11 ! "Сериозна" медия като вас наистина ли мисли че междините избори имат значение поне по тая тема ? а в Сената републиканците са мнозинство... 50 срещу 48.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още