IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят най-значимите междинни избори в САЩ

Може да се каже, че на тях ще се гласува за самата политическа система в Америка

11:04 | 07.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поражениe на междинните избори (за Конгрес и частично за Сенат – бел. прев.) може да преобърне президентството в САЩ. Помислете за новия модел републиканци на Нют Гингрич през 1994 г., демократичната вълна на Нанси Пелоси през 2006 г. или влиянието на Чаеното парти от 2010 г. Тези движения прочетоха смъртната присъда на вътрешните програми съответно на Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Ако демократите загубят на 8 ноември, подобна съдба ще сполети и Джо Байдън. И все пак изборите тази година имат своя специфика. Приблизително половината от републиканците, които се кандидатират за федерален или щатски пост, вярват, че президентството е било откраднато от Доналд Тръмп през 2020 г. Това означава, че самата американска политическа система е обект на вот във вторник, пише главният редактор за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Основното нещо, което е в полза на демократите, е страхът от това, което тяхното поражение би предвещало за републиката в САЩ. Според повечето исторически мерки партията на Байдън би трябвало да върви към разгром. Инфлацията е на 40-годишен връх. Броят на убийствата расте. А рейтингът на одобрение на президента остава далеч под 50-те процента, които преди бяха необходими на неговата партия, за да запази контрола над Конгреса. Повечето проучвания показват, че републиканците ще завладеят и двете камари. Но социологическите проучвания в САЩ страдат от криза на вярата в себе си. Техните модели може би са свръхкомпенсиращи заради това, че те пропуснаха силата на републиканската избирателна активност през последните три цикъла.

Успешните междинни избори за републиканците биха имали две последици. По-тривиалната би било връщане към токсичната задънена улица във Вашингтон. Републиканците биха претендирали, че подлагат Байдън на импийчмънт, а демократите биха се престрували, че ги е грижа. Политическата сцена във Вашингтон става все по-отвратителна. Но реалното въздействие ще е ограничено. Подобно театро може дори да е от полза за Байдън, ако той се кандидатира отново през 2024 г. Колкото повече Конгресът се превръща в лудница, толкова повече Байдън може да се възползва от напредващата си възраст. Единствената реална вреда, която републиканците могат да нанесат, е ако изпълнят заплахата си да не повишават тавана на дълга на САЩ. Това може да предизвика пазарен срив. Повечето от останало е поза.

Това, което се случва в щатите, от друга страна, може да промени хода на американската история. Става въпрос за надпреварите за губернатор и законодателна власт в Пенсилвания, Аризона, Уисконсин и Мичиган. Всеки от тези спорни щати има републикански кандидат за губернатор, който твърди, че Байдън е откраднал президентството. През 2020 г. три от тези щати имаха губернатори демократи. Четвъртият, Аризона, имаше републиканец, Дъг Дюси, който сега се третира като предател от електоралното ядро на Тръмп, тъй като отказа да оспори победата на Байдън преди две години. Всеки от тези републиканци, които могат да спечелят, се е ангажирал с оспорване, ако се наложи през 2024 г.

По-рафинираните поддръжници на мита за откраднатите избори на Тръмп подкрепят „теорията за законодателната власт на независимия щат“, според която конституцията на САЩ дава на събранието на щата правомощието да решава изхода от федерални избори, включително президентските. Доктрината няма основа в конституционното право, но това не попречи на ревизионистите да успеят в миналото. Втората поправка на Америка, например, защитава съществуването на „добре регулирани милиции“, а не на нерегламентирани частни арсенали. И все пак второто прерасна в консервативен съдебен консенсус. Тълкуването на избирателния закон в САЩ може да върви в подобна посока.

Страхът от призрака на гражданската война в САЩ нараства след щурмуването на Капитолийския хълм на 6 януари 2021 г. Опитът за нападение срещу Нанси Пелоси - при който потенциален похитител с чук нахлу в дома й в Сан Франциско и прати в болница 82-годишния й съпруг - разпалва подобни страхове. Фактът, че Тръмп и много високопоставени републиканци не осъдиха атаката, е колкото неизненадващ, толкова и обезпокоителен. Но опасността за либералната демокрация в САЩ е по-скоро отгоре, отколкото отдолу. Тя идва от щатските законодателни органи и съдебната скамейка, а не от никнещите като гъби граждански армии. Второто остава много малко вероятен проблем. Първото е обект на гласуване на 8 ноември.

И така, защо толкова много избиратели изглежда не ги е грижа? Бруталната реалност е, че повечето гласоподаватели смятат, че силната демокрация е по-скоро нещо хубаво, отколкото решаващо. Защитата на американската република от самата нея е грижа преди всичко на елита. Цените на бензина и физическата сигурност са много по-напред в приоритетите на избирателите. Милиони десни обаче възприеха лъжата, че изборите в САЩ са изпълнени с масови измами. Това е типът вярване, което пуска корени сред онези, които навлизат в дупката на конспиративния интернет. Техните кандидати твърдят, че са за „почтеност на изборите“, което в превод означава „ако загубим, значи сме били измамени“.

Ако президентските избори през 2024 г. се превърнат в поредните оспорвани, обществените настроения няма да имат голямо значение. Върховният съд на САЩ ще решава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
То ако не вярваш, че е откраднато значи вярваш, че повечето американци не са с всичкия си. Само като видиш как Байдън се здрависва с малкото духче Каспър и търси из публиката хора, които не са между живите, трябва да те светне, че нещо в тази система не е наред :) Приблизително половината от републиканците, които се кандидатират за федерален или щатски пост, вярват, че президентството е било откраднато от Доналд Тръмп през 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още