IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка е най-успешната политически пропадаща държава в историята

Китай има своите проблеми, а и рядко някой хегемон е бил благословен с толкова калпав враг, колкото са САЩ с Путин

12:40 | 15.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключов признак за западаща икономическа сила е обезценяването на нейната валута. Великобритания, подобно на древния Рим, има какво да каже по въпроса. По този критерий Америка е близо до имперски връх.

Еврото е твърде фрагментирано, а китайският юан е твърде ограничен, за да могат те да застрашат господството на Цар Долар. Биткойнът пък е пирамида. Политическата наука ни казва обаче, че Америка е по-разделена от всеки друг момент след навечерието на гражданската си война през 50-те години на NIN век. Възможно ли е тя да се противопоставя на законите на историческата гравитация - политически пропадаща държава, която засенчва икономически своите съперници, пита се главният коментатор за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Отговорът е да, засега. Една нация може да бъде едновременно богата и неуправляема за дълги периоди. Последната държава, която някой би сравнил с Америка, е Белгия, която бе наречена най-богатата „политически пропаднала държава“ в света. Политиката на САЩ всеки ден прилича все повече на белгийската.

За разлика от САЩ, Белгия е разделена на езикови зони, френска и фламандска. Взаимното им недоверие е такова, че повечето решения се вземат на местно ниво. Животът си продължава месеци, дори години, без правителство. Това, което спасява Канада от подобна съдба, е, че френскоговорящата провинция Квебек е твърде малка част от нея.

С един безспорен език (английският) Америка би трябвало да не попада в плен на такава парализа. Само че културното разделение между сините (демократически) и червените (републикански) щати в Америка показва такова неразбиране, колкото и всяка езикова бариера.

Разделението на властите в САЩ се превърна от сила в слабост. Единият клон, Върховният съд на САЩ, сега е втори законодателен орган, издаващ закони, които биха били запазена територия на избраните парламенти на други места. Съдиите от Върховния съд имат доживотен мандат и се позовават на отдавна починали бащи-основатели на нацията, за да оправдаят своето законотворчество. Съдът е под контрола на червената (републилканска) Америка за десетилетия напред. Неговото консервативно мнозинство може би си отмъщава за „либералния“ Върховен съд от 60-те и 70-те години на миналия век, който бе пионер в „законодателната дейност“ (надхвърляйки тълкуването на законите като своя основна дейност – бел. прев.) Така или иначе американският закон вече не е над политиката. Сега съдът се оценява толкова ниско в проучванията на общественото мнение, колкото и други институции.

Ще видим още една проява на парализа в управлението през следващите две години, ако демократите загубят контрола над Конгреса на междинните избори през ноември. Това също би било признак на импотентност, а не на сила. Суперсила, изправена пред национални, всъщност глобални, предизвикателства, не бива да се заблуждава, че Олбъни или Остин, да не говорим за Литъл Рок или Спрингфийлд, са подходящите места, в които да се заеме с тях.

Повечето от неочакваните успехи на Джо Байдън от юли насам – включително мащабният му зелен енергиен закон – ще бъдат обърнати от следващия президент републиканец, независимо дали името му е Доналд Тръмп или не. Враждебността между двете Америки (демократическа и републиканска) създаде екзистенциален начин на мислене, който превръща конституцията в бреме. Но би било по-лесно да превърнем Америка във френскоговоряща страна, отколкото да променим конституцията й.

Американските партизански лагери приличат много повече на белгийските езикови групи, отколкото, да речем, на британските избиратели, подкрепящи съответно консерваторите и лейбъристите. Без значение колко зле се справя един президент на САЩ, има твърди граници, в които се движи неговият електорален дял. Тръмп получи 47 процента през 2020 г. Само през последните няколко седмици преднината на лейбъристите пред управляващите във Великобритания консерватори се е повишила от 10-15 до повече от 30 процентни пункта. Подобна флуидност е немислима в днешните Съединени щати. И все пак глобалната мощ на Америка всъщност нараства през последните година или две.

Причините за това са две. Първата е, че основният съперник на САЩ се справя по-зле. Това, което е вярно за долара, е вярно и за геополитиката. Китай на Си Дзинпин вече не е звездата на световната икономика. Си също така прави каквото може, за да се отдалечи от одобрението на управляваните, което е в основата на всеки траен политически консенсус. Въпреки че икономиката на Китай все пак ще изпревари американската като размер през следващите години, това ще бъде застаряваща страна, изправена пред вътрешни предизвикателства. В сравнение с Китай САЩ изглеждат добре. Това обаче не казва много, освен по отношение на силата, която е относителна.

Втората причина е Владимир Путин. Рядко някой хегемон е бил благословен с толкова калпав враг, колкото е Америка с Путин. Инвазията на руския автократ в Украйна ще бъде записана като една от най-съдбоносните грешки във военната история - сравнима само с нахлуването на Наполеон или Хитлер в Русия през зимата. С един замах агресията на Путин възстанови усещането на Запада за себе си и за ролята на САЩ като лидер. Фактът, че Русия на Путин все повече ще бъде проблем на Китай, е допълнителен бонус.

За момента относителната мощ на Америка е възходяща. Рискът е тя да се поддаде на един от пристъпите си на глобален триумфализъм. Това би било погрешно. Нейните разделения са все по-податливи на експлоатиране от чужбина с помощта на местни колаборационисти. Америка все още е възседнала земното кълбо, но е много уязвима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 година
Говоря за статията. Професионализма в журналистиката явно не е важен ... важното е да сме патетични! .. в клакьорският хор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 година
Впечатляващи абсурди .. изречени с абсолютна категоричност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: takerman Източна Европа да се обедини със Русия както в миналото,... хахахаха, ти на кви наркотици си? източна европа НИКОГА не е била обединена с русия, тя беше окупирана от русия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
че има проблеми... има, ама тая статия все едно е написана от посоля... супер малоуумна е, коментара на импа го доказва... така че, който има време за губене, да я чете... но и за кенннеф не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
takerman
преди 1 година
Да, наистина беше емоционална грешка атаката срещу Украйна. Така или иначе Източна Европа започна да се обръща на изток особено след Брекзи и започваше да се говори за Полекзит и Фрекзит и тн. Тази грешка обедини отново Европа и вместо Източна Европа да се обедини със Русия както в миналото, то тя си остана в Евросъюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахаха, съкратено статията може да бъде определена като "Спокойно, корабът потъва нормално, вода ще има за всички". "Калпавият враг" Путин даде временен тласък на американската икономика, но взриви западният съюз. Над 50% от Европейците вече сочат САЩ за виновници за бруталната криза в ЕС. Цар Долар нещо много се гъне пред Царица Рубла - 20% загуба на годишна база. Държави, събрали половината човечество вече изхвърлиха доларът като резервна валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още