IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колониализмът на Путин

В речта си за анексирането руският президент обвинява Запада в колониализъм. Но самият той го практикува в Украйна 

20:30 | 30.09.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Това, което се случи в петък в Георгиевската зала на Кремъл, няма нищо общо с член 1 от Устава на ООН, на който се позова президентът на Русия Владимир Путин. Споменатото в него „самоопределение на народите" не се състои в принуждаване на покорените жители на нахлулите във военни зони да се присъединят към държавата агресор.

Лъжите и колониализмът, в които Путин обвинява Запада, се практикуват от него в самата Украйна. Фактът, че той отново използва голяма част от речта си за обща равносметка на „западната хегемония", особено на американската, показва колко второстепенна е за него съдбата на хората в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Той гледа на себе си в рамките на голяма историческа борба за ценности със Запада, както коментира колегата ни от FAZ Николас Бусе.

На фронта - нищо ново, Украйна продължава да настъпва

Дори в деня на официалното анексиране обаче нищо не се случи според плана, който Кремъл доскоро считаше за изпълнен. Губернаторът на Донецк трябваше да съобщи за затварянето на стратегически важен малък град. Фактът, че той и други места ще принадлежат на руската държава „завинаги" от гледна точка на Москва, засега няма да промени много нещата на фронта. Украинците и техните съюзници дадоха ясно да се разбере, че няма да приемат незаконните гранични демаркации на Путин.

Ако го направят, това ще бъде капитулация, която Западът трябва да избегне, дори само заради самия него: става дума за ценности, Путин е прав в това отношение. Но не той е този, който защитава свободата. Вкаменените погледи на публиката, която трябваше да аплодира заграбването на земята, дават представа как руският елит оценява резултата от тази борба.

Този път обсаденият военачалник се въздържа от явни ядрени заплахи. Може би започва да осъзнава, че с тази тактика се подлага на огромен натиск. „Хората, които говорят за ядрена ескалация, се държат много безотговорно", заяви говорителят му. Това също е вярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 9
wolf66
преди 1 година
До: Boicho PopovБлагодаря, Бойче, няма да си направя труда......програмиран си, знам какво да очаквам от тебе и няма какво да науча. Само като прочета заглавието и знам кой е автора ( или превода от либерален шит като WaPo например). Впечатлявай новоотгледаните джендърчета в България, набивай им новите "ценности където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
wolf66
преди 1 година
До: zelka007Не ми се пречкай в краката, паленце мъничко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: wolf66 ... Само в главите със скромни IQ възможности , светът е пълен с чудеса , дели се на господари и слуги , Ванга и Нострадамус са предсказали всичко , нищо ново не измислено , сега ЕС е като СССР ... и пр. сури от обобщените насоки на решетников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 1 година
До: wolf66Ами много избирателно четете, ето - да ви улесня: https://***.investor.bg/a/559-redaktsionno/360770-rezultatat-ot-izborite-v-italiya-e-izraz-na-demokratsiyata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 17
wolf66
преди 1 година
Браво, Бойче,Точно тебе очаквах да се изока по темата. Така и не схвана, че света няма да е същия и господарите ти глобалисти не са еднолични босове на света. Не искат руснаците да са родител 1 и родител 2 и това е. За изборите в Италия и Джорджа Мелони няма ли да се разходиш нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 1 година
Така че ако смениш заглавието от "Колониализмът на Путин" на "***-империализъм на Путин", статията ти става чук ... пулицър минимум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 1 година
Бойче, това не е колониализъм, ами няква извратена форма на ***-империализъм... щото принципно от колониите са печелили, справка историята на колкониалните държави! А тоя гном даже и да спечели войната, ще спечели едни пусти, разрушени и обезлюсени земи в които трябва тепърва да набива, а не да печели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: baybay11 Това важи за путин, не за народа... търси реванш, в кгб обкръжението му е закърмено и учено с омразата към сащ, така че нормално поведение! Реално ако се замислиш Китай е по голяма опасност за русия от сащ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
По темата на статията мога да напиша само едно мое твърдение- не виждам други народи, дотолкова ''вглъбени'' в сащ, в чиято мисъл сащ са фикс идея, колкото руснаците. Те стават и лягат с мисълта за сащ, от което следва, че де факто САЩ управляват и контролират целият им живот;0 В медицината това се нарича обсесивно компулсивно разстройство и е вид психично разстройство на личността. Та- руският президент принуждава руските граждани да страдат от това психично разстройство;0 В България не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още