IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на военните действия повишава рисковете за Путин у дома и в чужбина

Докато руският президент се опитва да постигне пробив във войната, той рискува да прекали, твърдят анализатори

11:08 | 30.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK
Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK

Русия планира триумфални церемонии и публични митинги, докато президентът Владимир Путин се готви да анексира официално голяма, допълнителна част от съседна Украйна през следващите дни. 

Тържествата ще повторят пищността и обстоятелствата, които съпътстваха завземането на Кримския полуостров от Русия преди осем години - събитие, което Путин отбеляза с имперското величие на позлатената зала "Свети Георги" в Кремъл.

Превземането на Крим от Русия беше бързо и почти безкръвно и издигна Путин до нови върхове на популярността му у дома.

Днес новите анексии, както и поредицата непопулярни стъпки, които поставят страната в състояние на война, повишават риска от превишаване на правомощията, докато той се опитва да постигне пробив във войната в Украйна, твърдят политически анализатори пред The Wall Street Journal. 

Според анализаторите анексирането на нови територии ще увеличи залога във войната, която Русия губи, и ще поставят Путин пред опасна липса на възможности за изход.

Превземането на Крим от Русия беше бързо и почти безкръвно и издигна Путин до нови върхове на популярността му

С анексирането на окупираните територии Русия ще обяви суверенитет над провинции, които контролира само частично и в които украинските войски настъпват. Ако Русия не успее да обърне хода на събитията с помощта на 300 хил. набързо обучени войници, които Путин мобилизира през миналата седмица, той е изправен пред перспективата за по-широко мобилизиране на мъже във военна възраст, което ще бъде посрещнато негативно в страната.

Политиците националисти настояват Путин да обяви военно положение, което да постави икономиката на военна основа, да затвори границите на Русия, за да спре десетките хиляди мъже в наборна възраст, които бягат от страната от миналата седмица насам, и евентуално да наложи някои ограничения за чужденците.

В петък Путин ще участва в церемония в Кремъл, на която четири региона на Украйна ще бъдат официално приети в състава на Русия, като ще подпише договори в залата „Свети Георги" в Кремъл. Москва затвори улиците около Кремъл в очакване на концерта на Червения площад и митинга, който ще продължи до вечерта.

Следващата седмица се очаква горната камара на руския парламент да подпечата анексирането на окупираните украински територии. Празненствата, които напомнят за пролетта отпреди осем години, предхождат една кървава и трудна зима. За разлика от бързото завземане на Крим през 2014 г., войната в Украйна от февруари насам струва на Москва поне 80 хил. ранени или убити според западни оценки.

Тези жертви вероятно ще стават все повече, тъй като Русия се опитва да спре украинското настъпление и да си върне териториите, които загуби преди украинските офанзиви през последните седмици.

Мобилизацията вече извади на показ „гноясалите класови недоволства“ в Русия и предизвика протести не само в Москва и Санкт Петербург, но и в региони с преобладаваща работническа класа и малцинства. Повече от 100 хил. души са напуснали страната, откакто Путин издаде заповедта миналата седмица. Те се присъединиха към няколкостотин хиляди други, които напуснаха Русия през месеците след февруарската инвазия.

Високопоставени руски служители не изразяват съжаление за изселването. Ръководителят на руската избирателна комисия Ела Памфилова сравни напускащите по-рано тази седмица с плъхове, които напускат кораб. Без тях на „кораба ще бъде само по-лесно", каза тя, цитирана в канала на комисията в Telegram.

Ръководителят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин ги нарече страхливци, „които още не са усетили миризмата на пушек, но вече са се скрили под леглото". Според него автомобилите, изоставени на границата от мъжете, които са решили да избягат пеша, трябва да бъдат конфискувани и дарени на руските войници, които се бият в Украйна. 

Предстоящите празненства около анексирането могат да създадат привидна атмосфера на спокойствие.
Андрей Колесников
старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace

Андрей Колесников, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, заяви, че предстоящите празненства около анексирането могат да създадат привидна атмосфера на спокойствие. Според него обаче под повърхността се крият дълбоки притеснения относно посоката на управление на Путин. 

„Няма радост, каквато имаше, защото тогава това беше акт на чиста патриотична наслада - завземането на една културно и исторически важна земя, Крим, без нито един изстрел", каза той и допълни: „Но това тук е кървава баня. Путин принуждава руските мъже да споделят с него отговорността за войната“.  Мобилизацията не се среща с широка подкрепа в обществото. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV Мобилизацията не се среща с широка подкрепа в обществото. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Проучванията на общественото мнение сочат, че мобилизацията ще бъде крайно непопулярна сред руснаците, но Путин няма голям избор предвид големите загуби на бойното поле. Контролираната от държавата телевизия, която по-рано този месец обяви, че ограничава отразяването на войната, възобнови излъчването на разкази за триумфа на бойното поле и показа кадри от наборните пунктове, където млади мъже се записват като доброволци.

Последна актуализация: 11:08 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: khao .... Демокрация. Да не обидиш някоя снежинка, че ще се разтопи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007така е, но не е правилно... ще го заменим с друго прилагателно, после с трето и найрая... кво? Ще цензурират целия речник?... още малко ще ги търпя и почвам да пиша на шльокавица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: мрънмрън ... На този няма нужда да му се слушат/четат делириумите , в това число и на цялата плеяда царедворци около него - марчето , ларвата , милионерчето , готвача , пияницата ... Непродуктивно занимание ... Все едно на първанов или на Бащицата брътвежите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Щото само в изолирани единични случаи се ползва като съществително по предназначение . Най-вече се ползва като прилагателно или обръщение към твърдият електорат на бялата златка или *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 година
Ще го чуем днес какво ще каже, хората очакват да анексира тия райони и да ги бомбардира, без да му пука кой е там, той просто не иска тая земя да се използва. Започне ли Украйна да помпи нефт и газ от там, западът, ще отреже вероятно напълно Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: khao*** ч у г у н .... ае някой да ми каже що тая дума е цензурирана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 1 година
да ви имам и нефелните аналЛизаторите дето каните... бил рискувал да прекали, все едно до сега всичко направено от него беше нормално и по протокол! ... до сега тотално са се капишнали около 100К, та се пита къде е границата според тоя ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още