IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на военните действия повишава рисковете за Путин у дома и в чужбина

Докато руският президент се опитва да постигне пробив във войната, той рискува да прекали, твърдят анализатори

11:08 | 30.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK
Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK

Мобилизацията получи одобрението на твърдолинейните националисти в Русия. Те искат от Путин да продължи военните действия, като твърдят, че широката мобилизация ще излекува разделението в Русия.

„Ако има война, тогава всички участват във войната - милиардерите, бедните, жителите на малките градове, урбанистите, учените, бездомните, президентът и неговото семейство и моето собствено семейство", написа миналата седмица Александър Проханов, редактор на националистическия вестник „Завтра".

Проханов, който отдавна оплаква разпадането на Съветския съюз, а след завземането на Крим възхвалява политическия ред в Северна Корея, заяви, че очаква мобилизация на „цялата страна, възстановяване на дълбоката справедливост чрез тази мобилизация".

А напоследък висши представители на парламента призовават за ограничаване на преминаването на границите само за да бъдат опровергани от служители на Кремъл.

В обръщението си от миналата седмица Путин описа призоваването на войските като частична мобилизация, която ще активира само ветерани и резервисти. Бързо обаче се разпространиха опасенията за общ набор и по-широка мобилизация, която ще засегне и икономиката и ще задължи със закон предприятията да съдействат за регистрацията на служителите си, ако са годни за военна служба, а също и да подпомагат снабдяването на армията.

Прокремълските политически анализатори в Русия се обединиха около мобилизацията. В интервю, публикувано тази седмица, Сергей Караганов, ръководител на руския Съвет за външна и отбранителна политика, заяви, че Русия се бори за оцеляването си в Украйна.

Путин намекна, че Русия може да прибегне до ядрени удари, за да се защити от това, което той определя като агресия от страна на САЩ и други съюзници на Украйна. В интервюто Караганов предположи, че САЩ няма да отвърнат на удара, ако Русия нанесе удар по незначителен град в Полша.

„Те ще отвърнат с ядрен удар на ограниченото използване на ядрени оръжия от страна на Русия само ако в Белия дом има луд", заяви Караганов пред руското списание „Профил". „Или човек, който мрази Америка и е готов да пожертва, да речем, Бостън заради Познан“, допълни той. 

Служители от администрацията на Байдън заявиха, че са предупредили Русия, че ще се сблъска с „катастрофални последици", ако използва ядрено оръжие в Украйна.

Според социологическите проучвания повечето руснаци не проявяват ентусиазъм към идеята за водене на бойни действия в Украйна. Обществените протести обаче остават приглушени, а Кремъл бързо потуши появилите се през последната седмица демонстрации срещу мобилизацията.

Гражданските групи, които биха могли да свържат недоволните военнослужещи помежду им или да помогнат на руснаците да избегнат наборната служба, бяха премахнати или прогонени в нелегалност от огромната структура за сигурност на Путин. Тези групи обаче биха могли да се обединят с напредването на войната.

Малко по-различно е да се биеш навън - и да умираш за какво? Много руснаци не се интересуват от историческата идея, че Украйна е част от Русия.
Томас Греъм
сътрудник в Council on Foreign Relations

Путин, който отдавна твърди, че границите на Украйна са случайност на съветското планиране и че тя исторически е неразделна част от Русия, публикува през миналата година дълъг трактат, който беше и претекст за инвазията, като заяви, че Украйна никога не е била независима държава и няма собствена култура или език.

Въпреки че оттогава насам Путин повтаря тези аргументи по телевизията и в интервюта, не е ясно дали много руснаци или дори елитът на Кремъл споделят мнението му, казва Томас Греъм, сътрудник в неправителствената организация Council on Foreign Relations. 

Греъм заяви, че липсата на ентусиазъм ще свие военните усилия. „Ако погледнете историята, руснаците са упорити в защитата на собствената си територия", каза Греъм. „Малко по-различно е да се биеш навън - и да умираш за какво? Много руснаци не се интересуват от историческата идея, че Украйна е част от Русия“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: khao .... Демокрация. Да не обидиш някоя снежинка, че ще се разтопи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007така е, но не е правилно... ще го заменим с друго прилагателно, после с трето и найрая... кво? Ще цензурират целия речник?... още малко ще ги търпя и почвам да пиша на шльокавица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: мрънмрън ... На този няма нужда да му се слушат/четат делириумите , в това число и на цялата плеяда царедворци около него - марчето , ларвата , милионерчето , готвача , пияницата ... Непродуктивно занимание ... Все едно на първанов или на Бащицата брътвежите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Щото само в изолирани единични случаи се ползва като съществително по предназначение . Най-вече се ползва като прилагателно или обръщение към твърдият електорат на бялата златка или *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 година
Ще го чуем днес какво ще каже, хората очакват да анексира тия райони и да ги бомбардира, без да му пука кой е там, той просто не иска тая земя да се използва. Започне ли Украйна да помпи нефт и газ от там, западът, ще отреже вероятно напълно Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: khao*** ч у г у н .... ае някой да ми каже що тая дума е цензурирана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 1 година
да ви имам и нефелните аналЛизаторите дето каните... бил рискувал да прекали, все едно до сега всичко направено от него беше нормално и по протокол! ... до сега тотално са се капишнали около 100К, та се пита къде е границата според тоя ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още