IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Нападение срещу анексирана територия в Украйна ще бъде нападение срещу Русия

Русия претендира за около 109 хил. кв. км от територията на Украйна

15:19 | 30.09.22 г. 10
Очаква се Владимир Путин да обяви анексирането на четири украински области днес. Снимка: EPA/БГНЕС
Очаква се Владимир Путин да обяви анексирането на четири украински области днес. Снимка: EPA/БГНЕС

Кремъл съобщи, че нападения срещу част от територията на Украйна, която президентът Владимир Путин се готви да анексира, ще бъдат считани за агресия срещу самата Русия и допълни, че страната ще се бори за завземането на цялата източна област Донбас, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин се готви да обяви анексирането на близо една пета от Украйна в петък, което ще доведе до ескалация на 7-месечната му война и ще я тласне към нова непредвидима фаза.

Москва обяви украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, които до голяма степен или частично са окупирани от руски или подкрепяни от руснаците сили, за част от Русия.

Запитан от репортери дали нападение от Украйна срещу територии, които Русия смята за своя земя, ще бъде считано за нападение срещу Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Няма как да е другояче“.

Путин заяви миналата седмица, че е склонен да използва ядрени оръжия, за да защити „териториалната цялост“ на Русия.

Русия се готви да анексира областите, след като проведе т. нар. референдуми в окупираните райони на Украйна. Западни правителства и Киев заявиха, че набързо организираните гласувания нарушават международното право и са принудителни и напълно непредставителни.

Точните подробности на анексирането от Русия са неясни, но изглежда, че страната претендира за около 109 хил. кв. км от територията на Украйна, или около 18 на сто, които ще се прибавят към Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Ако Русия установи контрол върху целия район, към който има претенции, Путин ще анексира около 136 хил. кв. км, или над 22% от Украйна, чиито граници Русия призна в договор след разпадането на Съветския съюз.

Но руските сили не контролират цялата тази територия. Докато Путин се готви официално да обяви началото на анексирането, украинските сили обградиха руския бастион Лиман в северната част на Донецка област.

Русия контролира почти целия Луганск, наричан от подкрепяни от страната сепаратисти Луганска народна република, но има контрол върху една 60% от Донецка област.

Самопровъзгласената сепаратистка Донецка народна република, подкрепяна от Русия, претендира за цялата Донецка провинция в Украйна.

Запитан какво ще стане с територията, която не е под контрола на Русия, Песков отговори: „Ще бъде освободена“.

Той заяви, че цялата Донецка област ще стане част от Русия.

Но Песков не беше ясен за това дали Русия ще предяви претенции към целите Херсонска и Запорожка области, които бяха признати от Путин в четвъртък като независими държави.

„Ще разясним всичко днес“, заяви Песков. В момента Русия контролира около 70% от Запорожка област.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви във Facebook, че Донбас е и ще бъде украински. "Това е наша земя, това са наши хора. Никога няма да ги предадем на окупаторите", допълни той. 

Зеленски се срещна с военни ръководители в петък, за да обсъдят "следващия план за освобождение" на окупирана от Русия украинска територия. Той заяви в Телеграм, че е обсъдил с военните ръководители и доставките на оръжие за въоръжените сили на страната, както и възможни нови планове на Русия след нашествието ѝ в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
Lemon's
преди 1 година
Оставям правните норми, но моралните са, че Украйна трябва да продължи с възвърщането на земите си включително Крим, а расианите с главореза им да бъдат съдени в Хага и им бъдат наложени необходимите репарации изплатени в кратки срокове!!!Това е международното право и справедливостта в едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна, каза Столтенберг. Украйна има правото да си върне обратно завзетите земи - тя може да се защитава и да продължи (с военните действия - бел. ***) за освобождаването на свои земи. Анексирането не води до промяна в това, добави той. Решени сме да продължим подкрепата за самоотбраната на Украйна колкото е необходимо, допълни генералният секретар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Хм, доказателство, че управлението на НАТО в момента се води съгласно всички правни принципи на международното право, е пълното съвпадение между моето правно становище по въпроса на статията от мой коментар 7, и изказването на Столтенберг- НАТО: Анексирането от Русия на украинските области не води до промяна, Украйна има право на самоотбранаКОР. НА БТА НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ БРЮКСЕЛ, 30.09.2022 19:42(БТА)..Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Устав на ООН Член 51 Никоя разпоредба на настоящия устав НЕ НАКЪРНЯВА НЕОТМЕНИМОТО ПРАВО НА ИНДИВИДУАЛНА ИЛИ КОЛЕКТИВНА САМООТБРАНА в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Мерките, предприети от членовете при упражняването на това право на самоотбрана, трябва незабавно да бъдат съобщени на Съвета за сигурност и с нищо не трябва да засягат правомощията и отговорността на Съ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Това е отделно основание спрямо основанията за нарушение на правните принципи за провеждане на референдуми. Така, че- ''нападение'' на украинската армия на незаконно окупираните от русия украински държавни територии, ще бъде законосъобразно действие по всички императивни норми на международното публично право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
''Кремъл: Нападение срещу анексирана територия в Украйна ще бъде нападение срещу Русия'' Нищо подобно- анексираните от русия украински държавни територии, си остават украински държавни територии, и това следва от Определение агрессии Утверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года чл.5 ал.3, според която- 3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными. Това е отделно основ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
До: Gerasim_BurgaskiЧерна дупка от космоса се взира в теб,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
Gerasim_Burgaski
преди 1 година
Празни думи на празен човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
fortiss.
преди 1 година
И какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
khao
преди 1 година
Джуджето вече започна да проси за преговори, хахахаха ! Да видим, днес вече обкръжението на Лиман е завършено и скоро ще бъде превзет ... ае да видим Късий какво ще направи по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още