IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В критичен за Украйна момент Европа засилва военната си помощ

Rheinmetal получи поръчка от Бундесвера за 155мм артилерийски снаряди за Украйна и попълване на германските запаси

20:10 | 06.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската оръжейна компания Rheinmetall съобщи за мащабна поръчка от Министерството на отбраната на Германия за производството на 155мм артилерийски снаряди за Украйна и за покриване на запасите на Германия. Договорът е на стойност 1,2 млрд. евро и предвижда доставката на "десетки хиляди" снаряди от типа L15 за Киев и конвенционални 155мм снаряди за нуждите на германската армия.

Очакванията са, че доставките ще започнат през 2024 година. Срокът за изпълнение е до 2029 година.

Войната в Украйна "изчисти" резервите на много държави и Rheinmetall  има няколко големи поръчки за производство на муниции, допълват от команията в съобщение на своя сайт.

Съобщението за поръчката идва в критичен за Киев момент - страната е изправена пред заплахата за намаляване на западната военна помощ. Отстраняването на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес също засилва опасенията, че средствата за Украйна ще пресъхнат.

В Европа също има сигнали за намаляване на подкрепата, след като партията на бившия премиер Роберт Фицо спечели изборите в Словакия с обещанията да не бъдат давани средства за войната в Украйна. Президентът Зузана Чапутова първоначално подкрепи тези заявки, но само ден по-късно промени мнението си.

Чапутова написа в социалната мрежа Х (Twitter), че военната помощ "се отнася не само до безопасността на Украйна, но и за безопасността на Словакия". Отиващото си правителство на страната подкрепя напълно Киев и предостави голяма част от старото си съветско въоръжение на страната.

 

В четвъртък (5 октомври) европейските лидери се срещнаха с държавните глави на страните от Европейската политическа общност. В кулоарите се проведоха множество двустранни срещи между президента на Украйна Володимир Зеленски и неговите колеги от ЕС. В резултат той съобщи за обещано ново военно оборудване, системи за противовъздушна отбрана и муниции.

В своята декларация след неформалната среща в Гранада европейските лидери отново потвърдиха дългосрочната си подкрепа за Украйна, отбелязвайки, че това е от съществено значение за потенциала на ЕС. На Европейския съвет беше потвърди и намеренията си за разширяването си. Кандидатите за членство трябва да увеличат усилията си за реформи, особено в областта на върховенството на закона, в съответствие с основания на заслугите характер на процеса на присъединяване и с помощта на ЕС, допълват обаче лидерите.

Швеция днес (6 октомври) съобщи, че обмисля доставката самолети Gripen за Украйна. Страната одобри и 14-я си пакет с военна помощ на стойност 200 млн. евро за Киев.

От началото на 2022 година Украйна е получила помощ или обещания за такава на обща стойност 350 млрд. долара, изчислява CNN. Става дума не само за военна помощ, но и финансова подкра за разбитата от войната икономика. 47% от средстава идват от САЩ, но страната отделя едва 0,3% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за Киев.

От друга страна държави като Норвегия, Прибалтийските държави и Дания отделят повече от 1% от своя БВП в подкрепа на Украйна. Дания и Нидерландия ще доставят и дългоочакваните от украинските военни самолети F-16.

Дания планира да поднови производството на военен комплекс в Северна Ютландия и очаква първите доставки на муниции от пролетта на 2024 година, макар и засега Копенхаген да не потвърждава, че продукцията ще бъде насочена към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 6 месеца
До: andy е като не ти харесва бягай при рашистите е капОт... аз се гордея, че с българи в български заводи правят оръжие, с което се защитават обикновени хора като нас като се чистят от платната ни рашисти... теб като не те кефи, ходи спирай тировете ... мишоГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Импeраторът
преди 6 месеца
До: Амеба007 добре ги каза да те *** ... ислямски мотиви, защото рашистан е по-скоро ислямска страна и китайски, защото скоро най Китай ще лапне още части от Рашистан:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Щом глупавия мypзиляж квиичи, значи новината е добра! Точно така ви искам, изтърбушени копейки, със запенени от яд и злоба дзypли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 11
andy
преди 6 месеца
До: andy Всъщност конфликта в укристан е точно заради това, че една част от НЕчовешката популация са се самообявили за висша раса и всички останали трябва да им слугуват и да им предоставят всичко за луксозен живот, докато те тънат в мизерия. Е, от време на време идва и Видов ден, за да компенсира неправдите и злините!!! В момента е за Укристан. Европа също започва да си плаща. След това е ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 9
andy
преди 6 месеца
До: Импeраторът"Какво е важното? Да умират рашисти." Типично мислене за един ФАШИСТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 20
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 Фашизираният запад(нал) ще компостира и последният укриинец - жена, дете, инвалид, за да постигне имперските си и финансови желания. За бедните укри на никого не му пука!!! Горят ги с тонове на ден както и Хитлер и Бандера не са изтребвал еврейте. Всъщност най-големият им почитател, Зеленко, е еврейн. А поляците, от които над 100к са изклани от Бандеровците през 1943 са главните помагачи, на необандеровците! До къде е стигнала късата памет, политическото лицемерие и безскрупулност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 не всеки е като твоя дядо комунист-превратаджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 17
Tikva007
преди 6 месеца
До: Имитаторът: Точно така е говорел и дядо ти преди 80 години, но се е гордял, че фашисгите са чистели рашисти с български кожухчета на гърба и с направени в България цигари в джоба, защото по това време рашистите още не са били научили българистите да произвеждат снаряди. Но пък затова и Ташка под теб от години бишка паметници, които дядо ти е строил за извинение към рашистите. Не е изключено някой ден и вие с нея да строите, с тези зелки вместо глави. Може да са с китайски или ислямски мотиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 17
Импeраторът
преди 6 месеца
Какво е важното? Да умират рашисти. Българите? Българите са горди, че с наше оръжие се чистят рашисти. Всеки ден! Бъдете горди, разказвайте и нека азиатските кучета знаят, че им отмъщаваме заради престъпленията, които са извършени от тях срещу българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 15
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Нещо пак си на черешата. Да не си отваряла пак нещо скъпарско - арония ли беше там, гуава ли, или сок от бъз ли беше? Нещо много неестествено напомпана ми изглеждаш в сравнение с двама от най-главните укрогьобелси, дето от година и половина пълнят нета и главите ви с укропобеди. Я ги виж тези дни как са се приземили и други песни пеят. От 6-тата минута наред, но особено след 50-тата: *https://m.youtube.com/watch?v=Zd7BIK7J8DI&pp=ygUf0LDRgNC10YHRgtC-0LLQuNGHINCz0L7RgNC00L7QvQ%3D%3D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още