IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите в Грузия няма да се откажат от закона за чуждестранните агенти

Протестите в Тбилиси ескалираха в нощта срещу 1 май

20:31 | 01.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе заяви готовността на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" да приеме закона за чуждестранните агенти, пише руското издание "Комерсант". По време на брифинг той комeнтира, че приемането на закона сега създава "известен дискомфорт", но в дългосрочен план ще защити страната от поляризация и радикализъм. Това е важно за членствfто на Грузия в ЕС, заяви още Кобахидзе.

Предложението за промени в законодателството обаче предизвика масови протести в Грузия. Предишният опит на властите да прокарат закона се провали също заради протести през 2023 година. По-рано днес (1 май) законът мина на второ четене в парламента.

Очакванията са законът да бъде разгледан на трето четене, каквато е процедурата в грузинския парламент, и приет до две седмици. Президентът Саломе Зурабишвили обеща да наложи вето на текстовете. По-рано днес тя се срещна с директора на Генерална дирекция по разширяването Герт Ян купман, който е на двудневно посещение в Грузия.

Един от европейските депупати Виола фон Крамон поиска в социалната мрежа X европейските институции да преразгледат решението си за статута на Грузия като кандидат за член на общността и да въведат санкции срещу членове на управляващата партия и депутати, които са подкрепили закона. Официално ЕС и НАТО също отбелязват, че законът може да забави страната по пътя ѝ за европейска интеграция.

На 30 април протестите в столицата Тбилиси ескалираха и се стигна до сблъсъци с полицията, допълва още Bloomberg.

Управляващите в Грузия заявяват, че целта на закона е да се освети чуждото влияние в страната. Текстовете ще накарат неправителствените организации да съобщават за източника на своето финансиране от чужбина. Но по същия начин и в Москва оправдават гонения срещу опозиционни лидери и медии, отбелязвайки ги като чуждестранни агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
И естествено някаква женска задължително трябва да е изтипосана на преден кадър. Да е б ъ и пропагандата :{ :{ :{
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
zelka007
преди 2 седмици
"Грузинската мечта" е творение на милиардера Бидзина Иванишвили - най-богатият човек в Грузия. Личното му богатство е 6.4 млрд. долара, което се равнява на почти половината от брутния вътрешен продукт на страната ... бизнес в рассийката е въртял , банка , верига аптеки , търговийка със земя ... навъртал се е около елцин ... интересна птица ... обаче народът нещо не го харесва напоследък ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още