IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните муниции за Украйна са на изчерпване

Руското Министерство на отбраната съобщава за отблъснат опит за десант на Крим

07:50 | 04.10.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мунициите, които Западът може да даде на Украйна, са на изчерпване,предупреждават военни експерти от НАТО и Великобритания, пише CNN. Те призовават за по-ускорени темпове на производство.

Съюзниците започнаха да увеличават бюджетите за отбрана още преди началото на войната в Украйна, но производственият капацитет не се повиши веднага и това вдигна цените на мунициите още тогава.

Това, че запасите намаляват, не означава, че подкрепата за Украйна трябва да спре, а трябва да се увеличава производството, категорични са британските експерти.  Дори и доставките на оръжия за Киев да спрат, това не значи, че Русия ще спре войната, казват още в Лондон.

Войната в Украйна направи дефицитни някои муниции, като например артилерийски снаряди и още преди месеци анализатори отбелязваха, че Русия и Украйна често наддават една срещу друга в опит да си осигурят снаряди по съветските стандарти. Русия също търси алтернативни доставки - Министерството на отбраната например публикува видеа с ирански ракети "Град", а според медийни публикации Москва води преговори и със Северна Корея за доставка на муниции.

През септември Украйна е изнесла едва 50 хил. тона пшеница през Черно море

През септември Украйна е изнесла 50 хил. тона пшеница през Черно море, съобщава зам.-министърът на селското стопанство Тарас Висоцкий пред местни медии. Количествата са минимални на фона на 2 млн. тона през юни или близо 4 млн. тона през миналата есен, според статистиката на ООН.

През август обаче нямаше нито един преминал кораб с украинско зърно.

В средата на август Украйна предложи алтернативен коридор за корабите, които повече от година стоят блокирани по украинските пристанища. Първият преминал кораб е плаващият под флага на Хонконг контейнеровоз  Joseph Schulte, който беше на котва в Одеса от февруари 2022 година насам.

Междувременно Киев договори с Литва и Полша коридор за износ на свои продукти през литовските пристанища на Балтийско море.

Нови атаки по Брянска и Белгородска област, опит за десант на Крим

Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени дронове над Брянска и Белгородска област, както и за ракета "Нептун", изстреляна срещу Крим. Унищожени са 31 дрона. В ранните часове е отбит опит за десант на нос Тарханкут в Крим - руските ВВС са спрели катер и три джета на украинските военни, допълват от ведомството.

През август части от военното разузнаване извършиха операция в този регион, която беше потвърдена и от президента Володимир Зеленски. "Поставените задачи са изпълнени, няма загуби в личния състав", коментира той по време на брифинг, но без да бъде уточнено какви са задачите. На нос Тарханкут е разположен 3-и радиотехнически полк на Въздушно-космическите сили на Руската федерация.

От руското Министерство на отбраната съобщават още и за повреден цех за ремонт на бронетанкова техника в Харков.

През миналото денонощие е имало 43 директни военни сблъсъка по фронтовата линия, отбелязват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в отчета си за 587-ия ден от началото на пълномащабната война в страната. Руските военни са извършили още и 108 авиационни удара и 55 обстрела със системи за залпов огън по населените места и позиции на украинските военни.

ВВС не съобщава за ракетни удари или изстреляни дронове към Украйна в сутрешните часове на 4 октомври.

Бойните действия остават съсредоточени в няколко направления. На източния фронт това са Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка, като за пореден ден няма данни за руски атаки към Купянск. Украинските части са отблъснали опити за връщане на руски позции около Андриевка, съобщава още ВСУ.

Ръководителят на военната операция в Запорожка област ген. Олександър Тарнавский съобщава за частични успехи в направлението към Роботине, от ВСУ отбелязват и за успехи в районите на Клищиевка и Андриевка.

Украинският президент Володимир Зеленски посети предните украински позиции в направлението Купянск-Лиман на 3 октомври. Той посети и Харков и обсъди с местните власти възможностите за защита на града, подлагани често на обстрел от руските военни части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 13
andy
преди 6 месеца
укроНацистите остават и без хора. Вече мобилизират жени и момчета. Вчера са правили опити за атаки около Роботино, които са били от полски наемници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 6 месеца
До: andy*** = polutsii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 Зелето е имало бурни ***! Ще има цял ден да "бие глава в бюрото". То не, че това не му е нормалната поза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 28
zelka007
преди 6 месеца
като за свършили муниции , украинците вчера са унищожили 40 артилерии и 15 танка ... а пък днес освен , че вече немат ракети да стрелят по трафовете , пазарите и блоковете , рашибозуците спреха и дроновете герани (забрадените шахеди) , дето дънят силозите със зърно и църквите . вероятно няма общо с пожарищата в иран в мирните им заводи ... :))) ... мдааа , но нема да се учудваме , такъв е планът , всичко е предвидено от зануленият детеубиец в кремля ... паметника го бишкаме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още