IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След затишието около Авдиевка руснаците се насочват към Купянск и Маринка

Русия извършва обстрели с минимален брой ракети над Украйна, пестейки ги за зимата

07:43 | 17.10.23 г. 19
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След седмица на опити да обкръжат Авдиевка, руските военни местят усилията си и се насочват към Купянск и Маринка, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 600-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Бойните действия край Авдиевка намаляват, за което потвърждават и руски, и украински военни кореспонденти в последните дни.

Затишието около Авдиевка обаче може да е кратко, след като в района се насочват нови руски военни сили, част от които доскоро защитаваха линията Сватове-Кремина, където интензивността е по-ниска и вероятно са имали повече време за почивка.

Увеличават се руските атаки към Купянск, както и към Маринка - на този етап успешно отблъснати, съобщават от ВСУ. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че за защитата на Купянск отговаря спецподразделението "Кракен" на военното разузнаване на Украйна. 

То е смятано за една от най-боеспособните единици в Украйна - през миналата есен участва в операцията за освобождаване на Харковска област, сочена като една от най-успешните за украинските военни досега. През пролетта подразделението участва в боевете за Соледар и Бахмут - и двата града обаче паднаха в руски ръце след дълга съпротива.

Интензивността на бойните действия остава висока - общо 72 директни бойни сблъсъка, продължват и артилерийските обстрели над украинските градове. За седемте дни от началото на офанзивните действия на руските сили по част от източния фронт са били унищожени три самолета Су-25, съобщава ръководителят на това направление ("Таврия") ген. Олександър Тарнавский.

Украинските военни продължават своето движение към Бахмут и на юг към Мелитопол, допълват още от ВСУ. Руски кореспонденти посочват, че украинските военни са на 200-300 метра от руските поизиции на запад от Вербове. Министерството на отбраната на Русия съобщава за отблъснати атаки в Донецка област благодарение на военна авиация и артилерия.

Русия отново обстрелва Украйна

В ранните часове в понеделник (16 октомври) Русия извърши обстрел над Украйна, използвайки шест ракети и 12 дрона за първи път от близо месец. Украинските ВВС унищожиха две от ракетите (тип Х-59) и 11 бойни дрона. Тази сутрин има нов ракетен залп, но вече само с една ракета Х-59 и 6 дрона, които са унищожени от противовъздушната отбрана. В атаката си Русия е използвала и зенитни ракети С-300, които обаче не могат да бъдат неутрализирани от украинското ПВО и данните за пораженията, които са нанесли се уточняват.

Според анализаторите Москва трупа запас от ракети и дронове, които да използва през зимата за обстрел на критична инфраструктура.

Пени Прицкер пристигна в Киев

Специалният представител на САЩ бившият министър на икономиката Пени Прицкер, която беше назначена да координира помощта за Украйна, пристигна в Киев. В среща с украинския президент Володимир Зеленски тя увери, че подкрепата на САЩ е безусловна и по отношение на икономиката, и по отношение на сигурността. Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

"Искам да Ви уверя, че това, което сте чули от министъра (на отбраната Лойд - б.р.) Остин, министъра (на финансите Джанет - б.р.) Йелън, от (държавния секретар Антъни -б.р) Блинкен, не се е променило. Нашата гледна точка е същата", допълни още Прицкер.

При своето назначение в средата на септември в интервю за украински медии обаче тя коментира, че Киев ще трябва да заслужи средствата, които получава, затова сред основните ѝ задачи е подпомагане на реформите в съдебната система, борбата с корупцията, управлението на държавните фирми и регулаторната среда. Тогава в Киев се затвърди мнението, че Прицкер ще бъде своеобразен одитор, който ще следи за разходването на американските средства.

САЩ са основен донор на Украйна и на военна, и на финансова помощ. По данни на украинските институции от началото на войната през 2022 година страната е получила безвъзмездно 25,4 млрд. долара, от които 22,9 млрд. долара - само от САЩ.

След кризата в Конгреса в Украйна се появиха опасения, че помощта за страната е под въпрос, коментира по време на срещата си с Прицкер Зеленски. "Вашата визита е сигнал за силна подкрепа. За нас е важно да видим, че САЩ са готови да подкрепят Украйна през зимата и да защитят критичната инфраструктура", допълни той.

Възстановяването на Украйна ще изисква частни инвестиции и задачата на Пени Прицкер ще бъде да успее да убеди частния бизнес да инвестира в страната, коментираха още при назначаването ѝ световните медии.

Смут в политическия живот на Украйна

Един от бившите съветници в Офиса на украинския президент - Олексий Арестович, внесе истински смут във вътрешния политически живот на Украйна. В пост в социалните мрежи той написа, че контраофанзивата е приключила и Киев няма да постигне своите цели - основната от които достигане до Азовско море до края на годината. Арестович посочва грешки на военните - атаката към Бахмут, и призова за провеждането на предсрочни избори в страната.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната Олексий Данилов написа в своя профил във Facebook, че "единственият шанс на Русия да победи Украйна е да създаде разцепление и да вкара украинците във вътрешна конфронтация". "Всички признаци сочат, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) прави активни опити да формира нова агентурна мрежа в Украйна", пише още той и допъва, че се вижда "рязкото активизиране на различни "експерти", "разузнавачи" и други видове мошеници в прокарването на същата руска програма на руски език", които съобщават за провал на контранастъплението, преразглеждане на целите на войната и искане за провеждане на избори.

В отговор пък Арестович обвини Данилов в некомпетентност.

Според редица анализатори един от основите тези на Арестович в последните седмици - необходимостта от провеждането на президентски избори, е напълно неизпълнимо и ненужно. Законодателството на Украйна не позволява провеждането на избори и референдуми, както и промяна на Конституцията на страната по време на война. Въпреки активните постове в социалните мрежи не е съвсем ясна и какви са настроенията сред украинците - според политолога Михаил Шейтелман например социологически проучвания показват, че само 15% от украинците подкрепят провеждането на президентски избори.

При избирането си през 2019 година Володимир Зеленски каза, че ще бъде начело на Украйна само един мандат и сега е категоричен, че ще спази това обещание, но и че ще се кандидатира отново, ако се проведат избори, преди войната да е приключила.

Русия е "приела" 4,8 млн. украинци

Руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова съобщи, че Русия е приела на своя територия 4,8 млн. украинци, сред които и 700 хил. деца от началото на пълномащабната война в Украйна. Между април и октомври 2022 година в приемни грижи са настанени и 380 украински сираци, казва още тя.

Срещу Мария Лвова-Белова има издадена заповед за арест от Международния криминален съд в Хага заради депортация на украински деца. Сега тя коментира, че украинските власти работят срещу интересите на децата.

Катар се зае да посредничи за връщането на депортирани деца, като Русия е представила списък със стотина украинчета, заселени в момента в Русия, докато Киев посочва, че техният брой е по-скоро в хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
penkiler1415
преди 6 месеца
Когато руснаците се отправят към къщи,всичко ще се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
До: sssaaa малката любовница на тивуча скочи да го защитава... у лево, не си в нашата категория, проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
sssaaa
преди 6 месеца
До: sssaaa* Tъпoмep
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
sssaaa
преди 6 месеца
Хахо, вземи си розовите хапчета, че отдавна мина всяка скала на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 многокртно съм ти го обяснявал, но нали си тъъъпа копейка и помниш до 3 дена! :D:D Лъжеш най много,а съм възпитан такива като теб да ги слагам на мястото си, а именно до кофата с боклууук! един вид, си неприятен като настъпено кучешко... бил съм подскачал покрай някъв дърт гейй, хахахаха... иска ти се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
От #12: но пък е забавно да се гледа как подтичваш след всеки мой коментар. Намерил си му цаката като баш нула, да си материализираш иначе невидимото, но непреодолимо като желание на егото ти присъствие тук чрез паразитиране върху чужди коментари. Един вид - да светиш с отразена светлина. Получава ти се, но приблизително като на пребит с камъни 50-годишен пътен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 6 месеца
До г-ца Tikva007, отново ли се заглеждате в едноокия? няма ли кой да ви заведе на механа и да мирясате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 6 месеца
До: kuhao: Да, ето затова си баш нула - дуупката на нулата. Човек няма върху какво даже да се изплюеее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 6 месеца
До: г-ца Tikva007 не е нужен тоя патос на ранен плъхх :) разбрах ви! ... не сте го измислили вие! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
andy
преди 6 месеца
До: khao "Сам ли го измисли тоя лозунг?" Умният съвсем поумня! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още